Neden Bazı Çocuklar Diğerlerinden Daha Çok Gayret Eder

Bazı çocuklar istediklerini elde etmek için gayret ederken, diğerleri yapmayı reddediyor. Aslında ebeveynlerin çocuklarını nasıl övdükleri bununla bir şekilde bağlantılı. Nedenini bilmek ister misiniz?
Neden Bazı Çocuklar Diğerlerinden Daha Çok Gayret Eder

Son Güncelleme: 29 Ocak, 2021

Bazı çocuklar diğerlerinden daha çok gayret eder. Onları aynı şekilde ve aynı değerlerle yetiştirmiş olsanız bile, muhtemelen çocuklarınızdan birinin istediklerini elde etmek için daha çok gayret ettiğini görürken diğerleri bunu yapmamaktadır. Bunun nedeni nedir? Bu yazıda size nedenini anlatacağız.

Bazı çocuklar erken yaşlardan itibaren oldukça bağımsızdır. Bu yüzden, bir şeyleri kendi başlarına yapmak isterler ve istediklerini elde etmek için gerçekten çok çabalarlar. Aksine, bazı çocuklar çok bağımlıdır ve en az çabayla yaşarlar: Bir şeyde başarısız olurlarsa, tekrar denemeyeceklerdir.

Bu makalede, eşit koşullarda yetiştirilmiş, ancak farklı davranan çocuklar arasındaki farkı öğreneceğiz.

Neden bazı çocuklar diğerlerinden daha çok gayret gösterir?

Psikolog Carol Dweck, çocuklarda çaba, sebat ve motivasyonla ilgili araştırmalar üzerinde uzun yıllar çalıştı. Ardından, çocukların çabaya yönelik tutumlarına bağlı olarak iki tür düşünce yapısı olduğu sonucuna varmıştır:

Kaslarını gösterip ben yapabilirim diyen gayretli çocuk
  • Sabit zihniyet: Bu dar görüşlü çocuklar, yeteneklerinin veya becerilerinin doğuştan gelen zekalarına bağlı olduğunu ve değiştirilmesi imkansız olduğunu düşünürler. Böyle doğdukları için bir konuda iyi olmadıklarına inanırlar. Yani bunu değiştirmeye çalışmazlar.
  • Gelişen zihniyet: Bu çocuklar bir şeyi bilmiyorlarsa gelecekte öğreneceklerine inanırlar. Ayrıca başarılarının çabalarına, azimlerine ve sıkı çalışmalarına bağlı olacağını düşünürler

Bu iki tür düşünce yapısını anlamak için size bir örnek vereceğiz. Çocuklar yazmayı öğrendiklerinde, bir veya iki kez bir kelime yazmaya çalışırlarsa ve bunu yapmazlarsa, bunu yapma yeteneklerinin olmadığını düşüneceklerdir. Öte yandan, çaba göstermeye inanan çocuklar, başarana kadar pratik yapmaya devam edeceklerdir.

Sabit zihniyete sahip çocukların özellikleri

  • Zorluklardan kaçınırlar çünkü onlarla başa çıkamayacaklarını düşünürler.
  • İstediklerini elde etmek için çaba göstermeye inanmazlar.
  • Onlar için yaptıkları her hata, başarısız oldukları anlamına gelir. Bu yüzden onlardan ders alamazlar.
  • Birisi onlara tavsiye veya yapıcı geri bildirimde bulunursa savunmaya geçerler.

Gelişen zihniyete sahip çocukların özellikleri

  • Çaba ve öğrenmenin birlikte yürüdüğüne inanırlar. Dolayısıyla, çaba göstererek becerilerini geliştirebileceklerini düşünürler.
  • Zorlukları kabul ederler çünkü gerekli olduklarına inanırlar. Böylece onlardan kaçmak yerine onlarla yüzleşirler. Ve tabii ki onlarla başa çıkmak için çaba sarf ederler. Dirençli çocuklardır.
  • Hataların öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu düşünürler. Başarısız olduklarında, yeni bir şeyler öğrenme şansı vardır.
  • Öğrenim süreçleri için faydalı olan tavsiye ve yapıcı geri bildirimi kabul ederler.

Bazı çocuklar, onları nasıl övdüğümüze bağlı olarak diğerlerinden daha çok gayret gösterir

Şimdi kendimize sormanın zamanı geldi, neden bazı çocuklar çaba göstermenin, istediklerini elde etmelerine yardımcı olacağına inanırken diğerleri inanmıyor? Carol Dweck’e göre bu, ebeveynlerin, aile üyelerinin, arkadaşların vb. çocukları nasıl övdüğüne bağlı. Öyleyse, iki tür övgü hakkında konuşabiliriz:

  • Zeka veya beceriler için övgü: “Çok akıllısın; matematikte süpersin; her şeyde iyisin… ”
  • Çabaya övgü: “İyi deneme; neredeyse anladın; yapabilirsin, sadece denemelisin; gösterdiğin çaba sayesinde başardın… “

Carol Dweck bunu anlamak için 14 aydan 8 yaşına kadar çocuklarla çalıştı. Çabaya övgüyle karşılananlar, meydan okumaya ilgi gösterdi. Ve zekası için övülenler, zorlukları kabul etmeyi pek umursamıyorlardı.

Annesiyle sebze toplamak için gayret eden çocuk

Farkına varmadan çocuklarımızı farklı şekilde övüyor olabilir miyiz?

Bilincimizi gözden geçirebilir ve çocuklarımızı farklı şekilde övüp övemediğimizi kontrol edebiliriz. Her zaman hatalarınızı düzeltebileceğinizi unutmayın.

“Denemelisin”, “Bunda ne kadar iyi olduğunu gördün mü?” veya “Bırak, ben yapacağım” gibi ifadeleri değiştirerek başlamaya çalışın. Bunların yerine “Çaba harcadığın için yaptın, iyi iş çıkardın.” diyebilirsiniz.

Çabaya karşı tutumumuzu ve yaşamla yüzleşme şeklimizi değiştirmemize yardımcı olacak uygun övgüyü alırsak zihnimiz değişebilir.

Artık bazı çocukların neden diğerlerinden daha çok çalıştığını biliyorsunuz. Kullanmayı seçtiğiniz kelimelerle onlara gönderdiğiniz mesajların türünü kontrol etmeniz önemlidir. Hepimiz çocuklarımızı gelecekte başarılı insanlar olmaları için cesaretlendirmek isteriz, ancak bazen bunu yapma şeklimiz yanlıştır.

Hatalarımızı düzeltmek için asla çok geç olmadığını unutmayın. Zeka için övmek yerine, çaba için övmeyi seçin. İstediklerini elde etme konusundaki azimlerini ve motivasyonlarını övün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dweck, C. (2012). Mindset: Changing the way you think to fulfil your potential. Hachette UK.
  • Yeager, D. S., & Dweck, C. S. (2012). Mindsets that promote resilience: When students believe that personal characteristics can be developed. Educational psychologist, 47(4), 302-314.
  • Dweck, C. (2017). Mindset: la actitud del éxito. EDITORIAL SIRIO SA.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.