Folik Asit Ne İşe Yarar?

Her insanın günlük yaşantısında karşılaştığı normal durumlar nedeniyle folik asit tüketimi ihtiyacı bulunmaktadır.
Folik Asit Ne İşe Yarar?

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2019

Bir kadın hamile kaldığında, doktorun kullanmasını isteyeceği ilk ilaç folik asit, yani B9 vitaminidir. Bu yazımızda sizlere, bu elementin sağlığınız için ne tür faydaları olduğuna değiniyoruz.

Her ne kadar ticari olarak daha çok folik asit olarak bilinse de, farmasotik (eczacılık) adı B9 olan bu vitamin, tablet olarak alınabileceği gibi şu besinlerin tüketimi ile de elde edilebilir: Ispanak, kuşkonmaz, yumurta, avokado, fasulye, nohut, pirinç, kırmızı et ve tavuk ciğeri, pancar, lahana, pazı, marul, domates, mango, böğürtlen, ananas, tatlı patates, yulaf ezmesi, yer fıstığı, mısır gevreği, karnabahar, portakal, brokoli ve beyaz ekmek.

İnsan karaciğeri folik asidi üretir fakat bu vitamin çok kısa sürede ve hızlıca emilir. Bu nedenle, vücudumuzda bu vitaminden yeterli miktarda bulunduğundan emin olmak için her zaman dikkatli olmak gerekir. Bu durum çocuk doğurma yaşlarında bulunan kadınlar için özellikle önemlidir. Bu nedenle, yaş ve fiziksel duruma bağlı olarak folik asidin günlük olarak ihtiyaç duyulan dozda alınması gerekmektedir. Benzer şekilde bu vitaminin tüketimi erkekler için de tavsiye edilmektedir.

Tavsiye Edilen Kullanım Miktarı

Folik asit pazı

Her insanın günlük yaşantısında karşılaştığı normal durumlar nedeniyle folik asit tüketimi ihtiyacı bulunmaktadır. Bu vitaminin tavsiye edilen tüketim miktarları şu şekildedir:

  • Yetişkin kadın ve erkeklerin günlük 400 mikro gram civarında alması gerekir.
  • Hamile kadınların günlük olarak 600 mikro gram civarında ihtiyacı bulunmaktadır.
  • Bebek emziren annelerin her gün 500 mikro gram seviyelerinde tüketmesi gerekmektedir.

Bu noktada altını çizmek istediğimiz konu, her şeyin aşırı tüketiminin zararlı olacağıdır. Bu kurala elbette folik asidin de dahil olduğunun altını çizmek gerekir. Bu nedenle doktorlar, günlük almanız gereken miktarı aşmamanız gerektiği konusunda sizi uyaracaktır. Çünkü folik asit, B12 vitamininin emilimini yavaşlatıcı bir etkiye sahiptir.

Folik Asit: Herkes İçin İdeal Bir Vitamin

Eğer bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız doktorunuza başvurarak geleceğin anne ve babaları olarak folik asit seviyesini kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Bu sayede günlük olarak almanız gereken miktarı belirleme şansına sahip olursunuz.

Evet, doğru okudunuz. Özellikle çocuk sahibi olma planları yapan erkekler de folik aside ihtiyaç duymaktadır. Çünkü bu vitaminin sperm kalitesini yükseltici etkisinin yanı sıra, bebeğe doğuştan hastalık geçme riskini de azaltan özelliği bulunmaktadır.

Folik asit sadece hamile kadınlar için değildir. Bu vitamini günlük tabletler şeklinde herkes alabilir.

Birçok uzman tarafından adeta bir mucize olarak görülen bu vitamin, insan sağlığına çok sayıda olumlu katkısı nedeniyle DNA hücrelerinin yenilenmesi ve doku onarımına katkı sağlar. Fetüse etkileri açısından bakıldığında, folik asidin anne rahminde bebeğin dokularının ve organlarının sağlıklı bir biçimde oluşumu ve gelişimi için gerekli hücrelerin bölünmesine yardım ettiğinin de altını çizmek gerekir.

Folik asit, Alzheimer ve kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olur.

Embriyonun ilk oluşan organları beyin ve omurilik olduğu için hamile kalmadan birkaç ay öncesinden itibaren anne adayının folik asit alması tavsiye edilmektedir. Bu sayede anne adayının vücudunda bu vitaminden ihtiyaç duyacağı miktar stoklanmış olacaktır.

Folik asidin aynı zamanda anemi hastalığını önleyici etkiye sahip olduğunu da belirtmek gerekir. Çünkü bu vitamin insan vücudunda alyuvar üretimini destekler. Yani eğer bu vitaminden yeterli miktarda tüketirseniz, günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkileyen düşük vücut direnci ve enerji eksikliği ile güçlü bir biçimde savaşabilirsiniz.

Folik Asit Tüketiminin Avantajları

Folik asit ve hamile kadın

Hamilelik sürecinde folik asidin hem anne hem de fetüs açısından çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bu vitamin, prematüre doğum riskini azaltmakta, böylece hem bebeğin düşük bir kiloyla doğması riskini azaltmakta ve hem de doğuştan gelen hastalıkların önlenmesine katkı sağlamaktadır.

Bunun tam tersi olarak, hamilelik döneminde folik asit eksikliği fetüsün nörolojik açıdan hasar görmesine, kemik sisteminin yeterince gelişmemesine, omurilikte ve beyinde gelişim bozukluklarına yol açabilir. Yani bu vitamin embriyonun gelişimi için son derece önemlidir.

Elbette her tür vitamin tüketiminin en iyi ve ideal yolu, bu vitaminleri sebze ve meyve gibi doğal besin maddeleri tüketerek almaktır. Ancak yine de bu tür besin maddelerinin tüketiminin yetersiz kalarak ihtiyaç duyulan folik asit miktarını karşılamadığı durumlar olabilir. Bu tür durumlarda, vitaminin kapsül ya da damla şeklinde alınması önerilmektedir. Örnek olarak, bu uygulamanın salata sevmeyen çocuklar için ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Folik asidin yiyecekler ve diğer takviyelerle düzenli olarak tüketilmesi, depresyon, Alzheimer ve kolon kanserinin önlenmesine katkı sağlamaktadır.

Sonuç olarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu folik asit miktarının ne kadar olduğundan emin olmak için doktorunuza başvurun ve bu vitamini günlük beslenme düzeniniz içerisinde mutlaka bulundurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.