Çocuklarda Damak Tadı Nasıl Gelişir?

Genlerin hangi yemekten hoşlandığımızla çok ilgisi var, fakat aynı zamanda tekrarlama ve geçmiş yemek deneyimlerinden de etkileniyor. Çocukluk yıllarımızda, bu faktörler gıda tercihlerimizi geliştirmek için anahtardır.
Çocuklarda Damak Tadı Nasıl Gelişir?

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2019

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, genlerin ne yemekten hoşlandığımız ya da hoşlanmadığımızla çok ilgisi vardır. Ama bu o kadar da basit değildir. Damak tadı değişebilir ve yiyecek alışkanlıkları zamanla kazanılabilir. Çocuklarda damak tadı gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Damak tadı nasıl gelişir?

Her şeyden önce, her şey rahim içinde başlar. Gebeliğin ilk 7-8 haftasında, fetüs tat alma duyusu geliştirir. Göbek kordonu ve amniyon sıvısı sayesinde bebekler tüm besinlerini annelerinden alırlar.

Daha sonra, emzirme sırasında, bebekler annelerinin yediklerini tatmaya başlar. Bu şekilde, bebek yeni bir şey yediğinde, geçmiş öğünlere benzer tadı olanları tercih eder. Tekrarlama da bunu etkiler, aynı şekilde sosyal ortamlar ve bebeklerin yemek yerkenki hisleri de bunu etkiler. Kültürünüz bile damak tadınızı belirleyebilir.

erken yaşta damak tadı gelişimi

Emzirme alışkanlıklarının damak tadı üzerine etkisi

Anne sütünün, bebek mamalarından çok daha fazla yararı vardır, ancak bazen bebekler süte ilgi duymaz veya anneler yeterince süt üretemez. Bununla birlikte, çalışmalar anne sütünün bebeklerin yeni yiyecekler denemelerini kolaylaştırdığını göstermektedir.

Tuzluluk algısı

Bu, 4 aylıkken doğal olarak gelişmeye başlar. 2 yaşına geldiklerinde, bebeklerin canı genellikle tuzlu yiyecekler çeker. Hamilelik sırasında çok fazla tuzlu yiyecek tüketen annelerin, düşük kiloda bebek doğurma olasılığı daha yüksektir. Ancak, kendinizi ve bebeğinizi daha az tuzlu bir beslenme programına sahip olmak için eğitebilirsiniz.

yemeğinden nefret eden çocuk

Tatlı şeyler asla kimsenin canını yakmaz

Çocuklar tatlıları severler. Tatlı aromalar, beynimizde tetiklediği bölgeler nedeniyle her zaman iyi hissetmekle ilişkilendirilmiştir. Ufak miktarda bir şeker bile çocukların kalp atışlarını artırabilir. Bunu anne sütünün tatlılığı yüzünden biliyoruz.

Tatlılık, partiler ve kutlamalar ile de ilişkilidir ve bize neşe duygusu verir. Belki de bu yüzden moralimiz bozukken çikolata yeriz. Bununla birlikte, bazı genler insanlar için bunu farklı kılabilir. Bu nedenle, bazı insanlar tek seferde yalnızca az miktarda şeker tüketebilir.

damak tadı gelişen bebek

İşler çabucak ekşiyebilir

Ekşilik, bazı yeşil, zehirli, tarih öncesi meyvelerin özelliğiydi. Bazı insanlar hastalandı ve bazıları ise onları yedikten sonra öldü. Bu nedenle çocuklar brokoli veya brüksel lahanası gibi bazı yiyeceklerden nefret edecek şekilde programlanabilir.

Herkesin dilinde tatlı veya ekşi tatlarla tetiklenen reseptörler vardır. Çocuğunuz şekerli tatlara duyarlıysa, o zaman çok tatlı tüketmeyecektir. Yine de, 10 veya daha fazla denemeden sonra alışmaya başlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Spahn JM, Callahan EH, Spill MK, Wong YP, Benjamin-Neelon SE, Birch L, et al. (2019). Influence of maternal diet on flavor transfer to amniotic fluid and breast matic review. Am J Clinmilk and children’s responses: a syste Nutr. 2019;109(7):1003S-1026S.
  • Beauchamp GK, Mennella JA. (2011). Flavor perception in human infants: Development and functional significance. Digestion. 2011;83(SUPPL.1):1–6.
  • Mennella JA, Bobowski NK, Reed DR. (2016). The development of sweet taste: From biology to hedonics. Rev Endocr Metab Disord. 2016;17(2):171–8.
  • Bobowski NK, Mennella JA. (2016). The sweetness and bitterness of chilhood: insights from basic research on taste preferences, Physiol Behav. 2016;25(3):289–313.
  • Duffy VB, Bartoshuk, LM. (2000). Food acceptance and genetic variation in taste. J Am Diet Ass. 2000; 1000(6):647-55.
  • Hayes JE, Bartoshuk LM, Kidd JR, Duffy VB. (2008). Supertasting and PROP bitterness depends on more than the TAS2R38 gene. Chem Senses. 2008;33(3):255–65.
  • Tepper BJ. (2008). Nutritional Implications of Genetic Taste Variation: The Role of PROP Sensitivity and Other Taste Phenotypes. Annu Rev Nutr. 2008;28(1):367–88.
  • Tepper BJ, White EA, Koelliker Y, Lanzara C, D’Adamo P, Gasparini P. (2009). Genetic variation in taste sensitivity to 6-n-propylthiouracil and its relationship to taste perception and food selection. Ann N Y Acad Sci. 2009;1170:126–39.
  • Bee Wilson. (2016). El primer bocado: cómo aprendemos a comer. 1ª ed. España: Turner; 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.