Çocuklarda Kabustan Kaçınmak İçin 5 İpucu

Kabus, 2-6 yaş arası çocuk gelişiminin normal bir parçasıdır. Bu yazımızda, çocuklarda kabustan kaçınmak için bazı ipuçları paylaşacağız.
Çocuklarda Kabustan Kaçınmak İçin 5 İpucu

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2020

Çocuğun gelişimi sırasında kabus görmesi normaldir. Kabuslar 2-3 yaş civarı meydana gelir ve çocukların yaşamlarındaki deneyimleri ifade etme şeklidir.Kabus görmenin normal olması, çocukları rahatsız etmediği anlamına gelmez. Bu yazımızda, çocuklarda kabustan kaçınmak için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Çocuklar kabus gördüğünde, hayalini kurdukları belirli bir şeye karşı korku geliştirebilir. Hatta, uyumaktan bile korkabilir çünkü yeniden kabus görmek istemez. Eğer evinizde bu konularla uğraşıyorsanız, aşağıdaki ipuçları çocuğunuzun rahatça uyumasına yardımcı olabilir.

Çocuklarda kabus görmenin olası sebepleri

Kabuslar genellikle uykunun ikinci yarısı olan REM uykusu sırasında meydana gelir. Olası sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Rutin eksikliği
  • Çocuğun hasta olması veya ateşi olması, ateşliyken daha sık kabus görülür.
  • Yeterli miktarda uyuyamamak.
  • Eğer çocuklar taşınma veya yeni bir kardeş gibi hayatlarında meydana gelen bir değişiklikten dolayı anksiyete veya stres hissediyorsa, kabus görebilir.
  • Aşırı yorgun olmak da kabus görme ihtimalini artırır.

Çocuklarda kabustan kaçınmak için ipuçları

kabus görmenin sebepleri

Çocuğunuzun odasında rahat olduğundan emin olun

Çocuğunuzun daha rahat olmasını sağlamak için, bir gece lambası açabilirsiniz. Böylece oda karanlık olmaz. Aynı zamanda, çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacak bir peluş oyuncakla uyumasına olanak tanıyabilirsiniz.

Televizyonda ne izlediğini kontrol edin ve uyku öncesi televizyon izlemesine izin vermeyin

Uykudan önceki bir saat içerisinde, çocuğunuzun televizyon izlemediğinden emin olun. Bununla birlikte, sabah ya da akşam televizyonda izlediği her şeyin şiddet ve saldırgan davranışlardan uzak içerikler olduğundan emin olmalısınız.

Eğer çocuğunuz yatmadan önce çizgi film izleyecekse, bunların çok parlak veya renkli olmamasına özen gösterin. Bunlar uyku öncesi beyni harekete geçirebilir.

Rutinler oluşturun

Güvenlik ve denge yarattığından, günlük rutinler oluşturmak önemlidir. Rutinler sayesinde çocuk günün her saatinde ne yapacağını bilir ve sürprizlerden kaçınılmış olur. Böylece, çocuğun her gün banyo yapmak, yemek yemek, dişlerini fırçalamak ve uyumak için bir programı olur.

Uyumadan önce kitap okuyun

Uyumadan önce, çocuğun yaşına uygun kitapları okuma alışkanlığı oluşturmak çok önemlidir. Bu, uyku öncesi çocukların yatışmasına yardımcı olur. Ayrıca, doğadan sesler, yumuşak bir müzik veya derin nefes alıp verme gibi rahatlama teknikleri uygulayabilirsiniz.

Çabalarımıza rağmen kabuslar ısrarcıysa ne yapabiliriz?

korkan çocuk

Eğer çocuğunuz kabus görüyorsa, onun odasına giderek onu rahatlatın. Sakin ve şefkatli bir ses tonu kullanarak çocuğunuzla konuşun böylece daha fazla korkmasını engellemiş olursunuz.

Çocuğunuza her şeyin bittiğini ve bunun bir kabus olduğunu, anne ve babasının yanında olduğunu söyleyin. Çocuğun dikkatini dağıtacak güzel bir masal anlatabilir ve kabusu unutmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar kabus gördüğünde, onları kendi yatağınıza getirmemelisiniz. Eğer bunu yaparsanız, çocuğunuz buna alışır ve durumu düzeltmek daha zor olur. Çocuğu kendi yatağında sakinleştirmek ve yeniden uyuyana kadar beklemek en iyisidir.

Eğer çocuğunuz sürekli olarak kabus görüyorsa, çocuk doktoruyla konuşmalısınız. Problem bir uyku bozukluğunun veya travma sonrası stres bozukluğunun sonucu olabilir. Bu durum ayrıca, çocuğun çevresiyle ilişkili psikolojik bir sorunun da belirtisi olabilir.

Çocuklarda kabustan kaçınmak hakkında

Kabus, özellikle de 2-3 yaşlar arasında çocuk gelişiminin normal bir parçasıdır. 6 yaşına kadar devam edebilir. Bununla birlikte, çocuk büyüdükçe kabuslar da gider.

Çocuklardaki kabusları önlemek için yukarıdaki tavsiyeleri uygulamakta tereddüt etmeyin. Eğer problem çözülmüyorsa ve çocuğunuz zor zamanlar geçiriyorsa, doktora danışmanız gerektiğini unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.