Çocukların Su Korkusunu Yenmeye Yardımcı 4 İpucu

Su korkusunun belirli bir kaynağı olabileceği gibi olmayabilir de. Çocuğunuzun korkusunu aşmasına yardımcı olacak çeşitli yöntemler vardır.
Çocukların Su Korkusunu Yenmeye Yardımcı 4 İpucu

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Çocuğunuzun, banyoda geçen zamanı, havuzu ve denizi etkileyen su korkusunu yenmesini istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzu suya ustalıkla alıştırarak onun rahat olmasını sağlamaktır. Çocuğunuzu hiçbir şekilde zorlamamanız gerektiğini unutmayın.

Su korkusunu yenmek için aceleci davranmak yerine, bunu adım adım yapmak çocuğunuz için süreci kolaylaştırır. Aquafobi olmadığı sürece, su korkusunu psikolojik yardım olmadan atlatmak mümkündür. Ancak çocuğunuzda bir fobi varsa tedavi bir uzman tarafından tasarlanmalı ve yönlendirilmelidir.

Bu yazımızda, çocuğunuzun hafif bir su korkusu olduğunda nasıl davranmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Çocukların su korkusunu aşmasına yardımcı olmak için 4 tavsiye

Çocukların su korkusunun üstesinden gelmesi, fazlaca cesurlaşıp tehlikelere karşı dikkatsiz olacakları anlamına gelmez.Aksine, hem denizde hem de havuzda kendilerini daha iyi hissedecekleri anlamına gelir. Bunun için, aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir.

  1. Güvende hissettiklerinden emin olun. Bu korkunun üstesinden gelmek için, çocukların su olan ortamda rahat hissetmesi çok önemlidir. Bu nedenle, çocukların suyla olan ilk teması güvendikleri bir yetişkinle birlikte olmalıdır.
  2. Aşamalı uyum. Çocukları denize veya havuza yavaş yavaş alıştırmalı, hatta bunu ilk olarak bir oyun gibi yapmalısınız. Ardından, eğer çocuğunuz rahat görünüyorsa, suya dokunmasına ve hissiyatını öğrenmesine izin verin.
  3. Yüzmeye yardımcı araçlar kullanın. Çocuğunuza kolluk ve şişme simit gibi suda daha güvenli hissetmesini sağlayacak ekipmanlar sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun güvenliğinden emin olmak için bu araçların çocuğunuzun yaşına uygun olduğundan emin olun.
  4. Bunu eğlenceli bir oyuna çevirin. Oyunlar, çocukların su korkusunu aşmaları için etkili bir yoldur. Yüzme havuzunun girişindeki merdivenlerde çocuğunuzun sevdiği oyuncaklarla oynayabilirsiniz.

Banyo zamanını eğlenceli hale getirin. Güzel bir müzik açabilir ve çocuğunuzla oynarken şarkı söyleyebilirsiniz. Çocuğunuz oyuncaklarını tutabilecek yaşa geldiğinde banyoya birkaç oyuncağını da götürebilirsiniz.

Çocukların su korkusunu aşmasına yardımcı olmak için tavsiyeler

banyo yapmak

Banyoda

Çocuğunuz sudan korkuyor mu? Banyo zamanı sizin için gergin ve zor mu geçiyor? Durumunuz bu şekildeyse, yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzu suyu sevmesi için zorlamamak olmalıdır. Sabırlı olmalı ve çocuğunuzu yavaş yavaş suya sokarken dikkatini dağıtmaya çalışmalısınız.

Önemsiz gibi görünse de, berrak ve ideal ısıda olan su çocuğunuzun keyifli hissetmesine yardımcı olur. Suya girdikten sonra, çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın. Onunla oynayın ve suyun tehlikeli olmadığını ona anlatın.

Eğer çocuğunuz hala sudan korkuyorsa, onunla birlikte banyoya girmeyi deneyin. Böylece örnek teşkil ederek, dikkatlerini dağıtabilir ve durumla mücadele etmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Buna ek olarak, çocuğunuzu her gün yıkamayın. Ona zaman tanıyın. Her seferinde küveti doldurmak yerine, ayakta duş aldırabilirsiniz.

Yüzme havuzunda

Çocukların havuz korkusunun üstesinden gelmeye yardımcı olmak için, onların temposuna ayak uydurmalı ve ortama uyum sağlamalarına izin vermeliyiz. Bunun için, çocuğunuzun elini tutabilir ve onunla havuz kenarında yürüyebilirsiniz. Böylece, çocuğunuz tek başına havuzda eğlenen diğer çocukları gözlemleyebilir.

Bu süreçte sabır çok önemlidir. Çocuğunuzun suda olmaya ne zaman hazır hissettiğine karar vermesini sağlayın. Bu karar, sonrasında havuza girmesine yol açacaktır.

bebeği havuza sokmak

Plajda

Pek çok çocuk denizden, özellikle de dalgalardan ve onların sesinden korkar. Bununla birlikte, sizin yardımınızla bunun üstesinden gelebilir. Çocuğunuza deniz kenarında oynamayı önerebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun elini tutabilir ve deniz geri çekildiğinde kıyı boyunca koşabilirsiniz.

Dalgalar ayağınıza değdiğinde, çocuğunuz suyun kendisine zarar vermediğini anlar ve eğlenebileceğini keşfeder. Bir diğer fikir ise, kumlarda oynamaktır. Bu aktivitenin verdiği keyifle çocuğunuz korkusunu unutabilir ve sonunda denize girmek isteyebilir.

Çocuğunuzun sudan keyif almasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Banyoyu çocuğunuzun yaşına uygun olacak miktarda doldurun. Ayağı kayarsa hemen müdahele edebilmek için çocuğunuzun yanından ayrılmayın. Eğer çocuğunuz çok küçükse, şampuan şişeleriyle oynamasına izin vermeyin çünkü şişeleri açıp yemeye ya da solumaya çalışabilir.

Banyo sonrası çocuğunuzu giydirmek için çok fazla beklemeyin. Banyo sonrası üşüme hissi çocuğun hoşuna gitmeyebilir. Eğer banyo yapmayı çocuğunuz için keyifli bir hale getirebilirseniz, zorluk yaşamadan onu denize ve havuza da alıştırabilirsiniz.

Bu tavsiyeler sayesinde, çocuğunuzun su korkusunun üstesinden gelmesine, yüzmeyi öğrenmesine ve suda keyifli zaman geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • André, C. (2005). Psicologia Del Miedo/The Psychology of the Fear: Temores, Angustias Y Fobias/Fright, Anguish and Phobias. Editorial Kairós.
  • del Agua, A. M. P. (1994). La importancia de los tratamientos en la reducción de los miedos y las fobias infantiles. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 47(3), 321-323. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2164704.pdf
  • Jones, M. C. (1924). Elimination of children’s fears. Journal of Experimental Psychology, 7, 382-390.
  • Zumbrunnen, R., & Fouace, J. (2006). Cómo vencer el miedo al agua y aprender a nadar. Editorial Paidotribo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.