Babalar da Doğum İçin Hazırlanmalı mı?

Evet, babalar da doğuma hazırlanmalı çünkü bu anneler için çok önemli bir yardım demek. Bununla ilgili fiziksel ve duygusal çok çeşitli konular vardır.
Babalar da Doğum İçin Hazırlanmalı mı?

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2019

Doğum için sadece kadınların hazırlanması gerektiği düşüncesi artık geçmişte kalmış bir önermedir. Artık babalar da bebeklerinin doğumu için hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Gelenekler artık değişmiş durumda ve bugün hastaneler babaların da doğumun olacağı ameliyathanede bulunmasına izin vermektedir. 

Babalar, şimdi size bu hayat boyu sürecek harika babalık yolculuğuna nasıl hazırlanmanız gerektiğini anlatacağız, kağıt kalemi hazırlayın.

Babalar doğuma nasıl hazırlanabilir?

Babaların da doğum için hazırlanması ve hayatlarının bu muhteşem aşamasında eşine yardım etmesi gerektiği açık bir durumdur. Sizin rolünüz de eşinizin hamile olduğunu öğrendiğiniz andan itibaren başlar. Bununla beraber, doğum için hazırlanabileceğiniz ve babalar olarak eşinize çok iyi destek olabileceğiniz birçok yol vardır. Bunlar arasında, aşağıdakileri vurgulamak istiyoruz:

Egzersiz yapın ve sağlığınıza dikkat edin

Baba olmak, birçok erkeği hayatındaki değişen şeyleri nasıl yöneteceği ile ilgili endişelendirmektedir. Korkularınızı eşinize aktarmamak için onlarla, egzersiz yaparak ve olumsuz hisleri üzerinizden atmaya odaklanarak başa çıkın. Bebeği vücudunda taşıyan siz olmasanız da yine de dengeli bir diyet uygulamanız, sigara içmemeniz ve alkol tüketmekten kaçınmanız çok önemlidir.

Eğer eşiniz gebe kalma aşamasında ise doktora beraber gidin ve kendiniz de teste girin. İkinizin de sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması sağlıklı ve güçlü bir bebeğiniz olma ihtimalini artıracaktır.

not alan hamile çift

Eşinizle konuşun

İkinizin de birbirinizle korkularınızı, hislerinizi, endişelerinizi ve diğer duygularınızı paylaşmanız çok önemlidir. Bu sayede, bebeğinizi yetiştirmek için gerekli olan güveni sağlayacak yeni, güçlü ve sağlıklı bir anlayış geliştirirsiniz.

Doğuma hazırlık derslerine beraber katılın

Doğum süreci hakkında bilgi sahibi olmak, siz ve eşiniz arasında bir bağ kurulmasını sağlar. Doğuma hazırlık dersleri sayesinde siz de hamileliğin fizyolojisini ve bebek bakımını öğrenirsiniz. Ayrıca, sizinle aynı durumda olan insanlarla tanışırsınız ve onlarla paylaşımda bulunabilirsiniz. 

Başka önemli bir uygulama da doktor kontrollerine eşinizle birlikte gitmenizdir. Bu ziyaretler sırasında, bebeğinizi ultrason aracılığıyla gözlemleyebilir ve onun kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Siz de bu anları kaçırmak istemezsiniz, değil mi? Tüm bu ayrıntılar sayesinde doğum için gereken tüm bilgiye sahip olacaksınız.

Hastane çantasının hazırlanmasına yardım edin

Doğumun gerçekleşeceği gün yaklaştıkça, eşinizin bir hastane çantası hazırlamasına yardımcı olmanız gerekir. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi eşiniz bu süreçte yorgun ve acı içinde olacak ve bu sayede siz de onun duygularıyla bağ kurabilir ve ona yardım edebilirsiniz.

hamile kadına yardım eden adam

Doğum anı geldi: Ne yapmalısınız?

Her ne kadar hem babalar hem anneler gerekli bütün hazırlığı yapsa da bazen olmasını önleyemeyeceğiniz belli durumlar vardır. Bununla beraber, bu tavsiyeleri almak durumu daha sağlam bir şekilde karşılamanızı ve doğru tepkiler vermenizi sağlayacaktır. Bu gibi anlarda hazırlıklı olmanın avantajları şöyledir:

  • Eşinizi dinlemek ve onun stresle doğru başa çıkabilmesini sağlamak. Buna, bir tıp uzmanını çağırmak ya da eşinizin duygusal ya da ruhsal değişimlerine doğru tepki verebilmek de dahildir. Ayrıca, her şeyden önemlisi, onun duygularına karşı ilgili olmanız ve onunla empati kurabilmeniz de gerekir.
  • Tıp uzmanlarının işlerine müdahale etmemek ve eşinizin elini tutmak gibi yardımlar önermek.
  • İhtiyacınız olan her şeyi nerede bulabileceğinizi bilmek: bebek ve anne için kıyafetler, çarşaf, battaniye ve diğer gereklilikler.

Sonuç olarak, babalar da doğum için hazırlanmalıdır. Neredeyse dokuz ay boyunca yardıma ve bu süreçle birlikte gelecek duygularla başa çıkmaya hazır olmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cantero, A., Fiuri, L., Furfaro, K., Jankovic, M. P., Llompart, V., & San Martín, M. E. (2010). Acompañamiento en sala de partos: regla o excepción. Rev. Hosp. Matern. Infant. Ramon Sarda
  • Soediono, B. (1989). Técnicas psicoprofilacticas de preparación para el parto, percepción de mujeres atendidas en la maternidad del hospital Paillaco entre septimebre 2007 y feberero 2008. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
  • Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
  • Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.