Boş Yuva Sendromu ile Başa Çıkma Yolları

Boş Yuva Sendromu, ebeveynler için tatsız bir deneyim olmasının yanı sıra aynı zamanda yeni bir başlangıçtır.
Boş Yuva Sendromu ile Başa Çıkma Yolları

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Boş Yuva Sendromu, çocukları evi terk ettiğinde bazı ebeveynlerin hissettiği kayıp ve boşluk hissini ifade eder. Bugünkü yazımızda sizlere, bu konuyla baş etmek için en iyi yollardan bahsedeceğiz.

Boş Yuva Sendromu Nedir?

Bu sendrom, çocukları büyüyüp evden ayrılan ebeveynlerin başına gelir. Çocuğundan ayrılan ebeveynler üzüntü ve boşluk hislerine kapılır ve bazen bu durum depresyona kadar ilerleyebilir. Henüz klinik bir durum olarak tanımlanmasa da annelerin bu sendroma yakalanma olasılığı daha fazladır.

Psikoterapist ve sosyal hizmet görevlisi olan Amy Morin, bu sendromdan muzdarip olan ebeveynlerin hayatlarında derin bir boşluk hissettiklerini belirtmektedir. Bu kişiler, kaybolmuş hissederler. Ayrıca, bu sendrom çocukların bağımsızlığı ve otonomisine de müdahale ederek onların hayatını da etkilemektedir.

Belirtileri ve kaynağı

Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre (APA), Boş Yuva Sendromu’nun  en yaygın sebeplerinden birisi ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin tutarsız olmasıdır. Ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkisi kötüyse bu sendromun sonuçları daha da kötü olabilir.

APA’ya göre Boş Yuva Sendromu’nun belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Üzüntü.
  • Kayıp hissi.
  • Depresyon.
  • Anksiyete.
  • Yalnızlık.
  • Boşluk hissi.

Boş Yuva Sendromu ile başa çıkmak için 5 yol

1. İletişim halinde olun

Globalleşen dünyada aile üyeleri nerede olurlarsa olsunlar birbiriyle iletişim halinde kalabilir. Bugünlerde, çeşitli uygulamalar sayesinde irtibatta kalmak çok daha kolay bir hale gelmiştir.

2. Günlük bir rutin oluşturun

Herkes kendi hayatından sorumludur. Eğer çocuğunuz taşınmak üzereyse onunla irtibatta kalmak için bir program oluşturabilirsiniz. Birbirinizin kişisel zamanına saygı gösterin ve düzenli olarak iletişim halinde olmaya çalışın.

3. Kendinizi motive edin ve yeni maceralara atılın

Ebeveyn olmak, hayattaki en zor işlerden biridir. Eğer tekrar tamamlanmış hissetmek istiyorsanız yeni maceralara atılmaya hazır olmalısınız. Örneğin, okula dönmek, yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek, vs. gibi seçenekleri düşünebilirsiniz.

kitap okuyan çift

4. Kendinizi meşgul edin

Çocuklar hayatınızın büyük bir parçası haline gelir ve ebeveynlerinin hayat tarzını ve günlük rutinlerini belirler. Bu yüzden, çocuklar evden ayrıldığında ebeveynler yalnızlık hisseder.

Neye ihtiyacınız olduğunu anlamaya çalışın ve yapacak yeni şeyler bulun. Kendinizi meşgul edin, spor salonuna gidin, mahallenizdeki bir topluluğa katılın ve arkadaşlarınızla irtibatta kalmaya çalışın.

5. Eşinizle vakit geçirin

Çocukları evden ayrıldıktan sonra çiftlerin ilişkilerini yeniden alevlendirmek için şansı olur. Çocuklarınız ayrılınca kendinize kalan zamanı eşinizle birlikte değerlendirebilirsiniz. Örneğin, hayatın tadını çift olarak çıkarmak için bazı akşamlar birlikte dışarı çıkabilir, seyahat planlayabilir ya da sadece baş başa yapacağınız başka aktiviteler bulabilirsiniz.

yaşlı çift

Ebeveyn olarak rolünüzü yeniden belirleyin

Çocuğunuz artık bağımsız olsa da siz yine de onun ebeveyni olacaksınız. Çocuğunuzun ihtiyacı olduğu anlarda yanında olmaya özen gösterin. Onun ebeveynleri olarak bir şeye ihtiyacı olduğunda her zaman yardıma hazır olduğunuzu anlamasını sağlayın.

“Sizin işiniz, çocuğunuzun kendi hayatı ve karakterini doğru değerlendirerek onun ihtiyacı olan ebeveyn olmaktır.”

– Ayelet Waldman –


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.