Birkaç Basit Adımda Çocuğunuza Paten Kaymayı Öğretmek
Tıpkı bisiklet sürmek gibi paten kaymak da çocukların denge ve motor becerilerilerini geliştirebileceği faydalı bir egzersizdir. Bu yazımızda size, çocuğunuza paten kaymayı öğretmek için işinize yarayacak bazı ipuçları vereceğiz.
Paten kaymak çocuğun ebeveynleriyle beraber de yapabileceği eğlenceli bir aktivitedir. Bu yüzden, siz de daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek adına paten kaymayı alışkanlık edinerek çocuğunuza eşlik edebilirsiniz.
Diğer kardiyovasküler aktiviteler gibi paten kaymak da kalori yakmayı sağlar. Ancak diğer sporlara kıyasla paten kaymanın eklemleri daha az zorladığını söyleyebiliriz. Bu da yetmezmiş gibi bir de denge egzersizi olarak çok etkilidir.
Paten kaymayı bazı çocuklar diğerlerinden daha küçük yaşta öğrenmeye başlar. O yüzden böyle bir durumda bir ebeveyn olarak sizin göreviniz, onun kaymak için yeterli kapasiteye sahip olup olmadığına karar vermektir. Çocuğunuz denge kuramıyor ve koordinasyonu yetmiyorsa daha rahat ve güvenli hissettiği yaşa gelene kadar beklemelisiniz.
Çocuğunuza paten kaymayı öğretmek için basit adımlar
Aşağıdaki basit adımları takip ederek çocuğunuza paten kaymayı öğretebilirsiniz. Not almayı unutmayın!
1. Güvenlik takımlarınız tam olsun
Yeni bir spora başlarken önceliğimiz şüphesiz ki güvenliği sağlamak olmalıdır. Çocuğunuza paten kaymayı öğretmek için ilk yapmanız gereken şey ayağına uygun patenleri almaktır. Çocuğunuzu rahatsız edecek kadar sıkı olmaması gerekiyor.
Paten kaymayı öğrenen çocuklar elbette sayısız kez düşüp kalkacaktır. Bu yüzden, çocuğunuzu olası kazalara karşı koruyacak gerekli güvenlik donanımınız tam olmalıdır. En azından dizlik, dirseklik, kask ve destek bilekliği mutlaka takmalıdır.
En iyisi çocuğun bedenine göre ayarlanabilen yeni koruyucu takımları tercih etmektir. Koruyucu takımların kullanılmış ya da başkasından ödünç alınmış olması, darbelere ve sürtünmelere karşı daha dayanıksız olması demektir; bu yüzden yenilerini satın alın.
2. Çocuğunuza paten kaymayı öğretmek: temel adımlar
Paten kaymanın aslında yürümekten pek bir farkı yoktur; farklı olan tek şey tekerleklerdir. Çocuğunuza paten kaymanın temel unsurlarını öğretirseniz daha büyük bir özgüvenle kayacaktır. Bu konuda ilk adım, çocuğun dengesini kurana kadar kendini güvende hissederek pratik yapabileceği bir alan seçmektir. Hayattaki tüm başarıların yolu pratik yapmaktan geçer.
Ayrıca paten kaymanın birçok farklı beceri gerektirdiğini de göz önünde bulundurmalısınız. Kaymanın kilit noktası denge kurmaktır. Çocuğunuz, dizlerini hafif büküp ağırlığını biraz öne doğru verirse, ağırlık merkezini kullanarak dengesini daha kolay sağlar.
3. Doğru duruş
Üçüncü adımda çocuğunuza doğru duruşu öğretmelisiniz. Paten kayma duruşunda ayaklar omuz genişliğinde açık ve dizler hafif bükük olur. Bu, dengeyi sağlamak için en uygun duruş olduğu için çocuğunuzun düşme ihtimalini azaltacaktır.
4. Pratik yapmak
Çocuğunuz temel hareketleri rahatça yapmaya başladığı zaman pratik yapmanın vakti gelmiştir. Bu noktada dengesini bozmadan ileri doğru kaymayı öğrenmelidir. Ayrıca ona olası kazalara karşı tedbirli hareket etmesini de tembihlemelisiniz.
Tahmin edebileceğiniz üzere paten kaymak son derece eğlenceli bir aktivitedir. Gereken önlemleri alır ve dikkatli davranırsanız çocuğunuz bu işin uzmanı olacaktır. Buna ek olarak, çocuğunuzun bu aktiviteye özel bir ilgisi olduğunu fark ettiyseniz paten kursuna da yazdırabilirsiniz.
Çocuklar patene ilk başladıklarında gergin ve endişeli olabilir. Eğer düşer ya da kaymayı beceremezse, pes etmeden devam ettiği takdirde başaracağı konusunda onu yüreklendiren şeyler söyleyin.
Son olarak, paten kaymanın eğlenceli veya sağlıklı olmak dışında çocuğu mutlu eden bir şey olduğunu da hatırlatalım. Bu yüzden, çocuğunuza henüz paten kaymayı öğretmediyseniz başlamak için şu andan daha iyi bir zaman yok. Ne bekliyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
- Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
- Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653