Okul öncesi çocuklar için oyunlar ve aktiviteler

Okul öncesi çocuk oyunları ile onların hem akli hem ruhani sağlığına katkıda bulunurken onların psikomotrisitelerini de geliştirebilirsiniz. Bu oyunlar ile ufaklıklar kurallara saygı duymak gibi çeşitli iletişim değerlerini öğrenebilirler.
Okul öncesi çocuklar için oyunlar ve aktiviteler

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2019

Çocuğun hayatının ilk seneleri onun bilişsel ve sosyal gelişimi için temel teşkil eder. Bu noktada okul öncesi çocuklar ile oynayabileceğiniz oyunları planlamanız ebeveynlikte hem gerekli hem de sorumluluk sahibi bir hareket olur.

Çünkü çocukların kurallara saygı göstermelerini öğrenmeleri en başarılı şekilde oyunlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu oyunlar aracılığıyla çocuğunuzun değer yargıları konusunda bilgi almasını da sağlarsınız.

Hem aile ortamında hem de çocuk bakım merkezlerinde ya da kreşlerde oyunlar eksik olmamalı! Çocuklar yalnız ya da bir grubun parçasıyken ilgi beklerler ve uğraşabilecekleri şeyler olsun isterler.

Bu yüzden elinizin altında okul öncesi çocuklarınızla oynayabileceğiniz oyunlarla alakalı bir liste olması bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Evde oynayabileceğiniz ve okul öncesi çocuklar için uygun oyunlar

Hafıza oyunları

Aynı renkteki kartonlardan birkaç parça kare parçası kesin. Kestiğiniz parçaların yüzlerinden birine çocuklarınızın hoşuna gidecek resimler çizin ya da yapıştırın. 

Örneğin, eğer süper kahraman görseli seçerseniz, aynı tasarıma sahip iki kartınızın olması gerekir. Bu hafıza oyunu ile çocuklarınızın harfleri, rakamları ve diğer objeleri öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Oyunu hazır hale getirdiğinizde tüm kestiğiniz parçaları yüzleri aşağıya bakacak şekilde yerleştirin. Kendi sıraları geldiğinde çocuklarınız eşleşen görselleri bulmaya çalışırlar. Her bir oyuncu kapalı olan karelerden ikisini açar ve eğer eşleşme gerçekleşmezse açtığı iki kartı tekrar kapatır.

Hazine avı

Bu klasik oyun hem yetişkinler hem de çocukların vazgeçilmezleri arasındadır. Buna ek olarak sahip olduğunuz alana, katılımcılara ve neyi ön plana çıkarmak istediğinize bağlı olarak oyunu farklı farklı şekillerde oynayabilirsiniz.

Kutular ya da sandıklar kullanabilir veya etrafınızdaki objelerin altına hazine avında kullanılabilecek ipuçlarını yerleştirebilirsiniz. Bu ipuçları daha sonra çok faydalı olacak.

Burada asıl amaç hazine yerine geçecek olan ödülü bulmak. İdeal olan bu ödülün paylaşılabilecek bir şey olması. Diğer bir seçenek ise sandığa ödül olarak bir değer ifade eden bir kelime yazmak olabilir. Böylece takım olarak hangi durumlarda bu değerin önemli olduğunu çocuğunuzla tartışabilirsiniz.

korsan kızlar

“Mr. Pepe diyor ki…”

Okul öncesi çocuklarla oynanabilecek oyunların arasında “Mr. Pepe diyor ki…” isimli oyun da yer almaktadır.  Bu oyun çocuğunuzun yaratıcılığını besler. İlk denemenizde size önerimiz Mr. Pepe rolünü sizin üstlenmeniz yönünde olacak.

Katılımcılar ayaktayken ve sessiz olduğunda, Mr. Pepe (baba ya da anne) şöyle bağırır: “Mr. Pepe bir ayağınız üzerinde zıplamanızı söylüyor”. Mr. Pepe’in ne söyleyeceği yaratıcılığınıza kalmış.

Bu eğlenceli oyunla çocuğunuzun motor yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Sonrasında her bir çocuk Mr. Pepe sırasını alıp oyunu yönetme şansı da bulabilir. Bu şekilde rol değişiminde bulunmak çocuklarınızın özgüven kazanmasına yardımcı olduğu gibi hayal güçlerinin de gelişmesine olanak sağlayacaktır.

Engel yarışı

Yeterince alana sahipseniz bir engel kursu güzel bir öğlen geçirmeniz için ideal olacaktır. Ailece hep beraber önce engel yarışı için bir parkur tasarlamalısınız ve yol üzerinde çeşitli objeleri de engel olarak koymalısınız. Kutular, minderler, oyuncaklar ve çarpılması halinde zarar vermeyecek diğer objeler bulmalısınız.

Oyunun sonuna geldiğinizde çocuklarınız kaç dakikada oyunu tamamlamışsa bunu kayıt altına almalısınız. Herkes başkalarının sırasına saygı duyarak parkuru zaman tutarak geçmelidir. Beceriklilik, hız, ve kaba motor becerileri bu oyunda önem kazanmaktadır.

Yeniden yaratmak için okuma etkinliği

Küçüklerimizin en sevdiği aktivitelerden birisi aslında çizim yapmak. Bu yüzden bu etkinlikte onlara komik karakterlerle dolu ve yaşlarına uygun kısa bir hikaye anlatmanız gerekecek. Ardından çocuğunuza boş kağıtlar ve renkli kalemler vererek onların hikayeleri çizime dökmelerini isteyeceksiniz.

Çocuğunuz çizmeyi bitirdiğinde herkes diğer oyuncularla hangi anı ya da karakteri resimlerine taşıdıklarını tartışabilir. Benzer şekilde bu oyunla çocuklarınız renkleri öğrenir ve beraber öğrenilen renklerin üzerinden geçebilirsiniz.

5 duyu

Oyun odasının farklı köşelerinde 5 adacık kurarak her adacığın farklı bir duyuyu temsil ettiğini söyleriz. Çocuklarınız her bir adacığa ulaştığında onlardan hangi organın vardıkları duyuyla alakalı olduğunu belirtmelerini isteriz.

Kararlaştırılmış olduğu gibi dokunma adasında ele alınabilen farklı yüzeyler kullanabilirsiniz. Ya da görme adacığında renk ya da şekiller aracılığıyla görselliği ön plana çıkarabilirsiniz. Kalan duyuları da benzer şekilde kurgulayabilirsiniz.

oyun oynayan çocuklar

Okul öncesi çocuklar için uygun oyunlar ve etkinliklerle alakalı son önerilerimiz

Aşağıda sıraladığımız uygulaması kolay prensipleri takip ederek bu oyunları daha eğlenceli, düzenli ve olumlu hale getirebilirsiniz.

  • Farklı yeteneklerin kullanımı ya da gelişimini destekleyen oyunlar arasında geçiş yapın.
  • Takım çalışmasının altını çizin ve çocuklar arasında etkileşimi vurgulayın.
  • Her zaman arka planda müzik kullanın ya da herkesin öğrenmesi için şarkılar üretin.
  • Oyunun baş kahramanını değiştirerek herkese kahraman olma fırsatı tanıyın.

Sonuç olarak okul öncesi çocuklarınız için oyun ve etkinlik tasarlamak katılan herkes için çok eğlenceli olacaktır. Hatta bilindik en eski oyunları bile günümüz gerçekliğine uygun hale getirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castellar Arrieta, G. M., González Escorcia, S. L., Santana Ramírez, Y., & Coronado, L. A. (2015). Las actividades lúdicas en el proceso de enseñanza aprendizaje de los niños de preescolar del Instituto Madre Teresa de Calcuta (Doctoral dissertation, Universidad de Cartagena). http://repositorio.unicartagena.edu.co:8080/jspui/handle/11227/2106
  • Elkonin DB. (1980). Psicología del juego. Madrid: Pablo del Río.
  • Félix, E. M. R., Ruiz, R. O., & Monks, C. P. (2008). Impacto de la actividad lúdica en el desarrollo de la competencia social. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 8(2), 193-202. [PDF] unirioja.es
  • Leseman PPM, Rollenberg L y Rispens J. (2001). Playing and working in kindergarten: Cognitive coconstruction in two educational situations. Early Childhood Research Quarterly, 16, 363-384.
  • Moreno, C. X. G., Solovieva, Y., & Rojas, L. Q. (2009). La actividad de juego temático de roles en la formación del pensamiento reflexivo en preescolares. Magis, Revista Internacional de Investigación en Educación, 2(3). https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/MAGIS/article/view/3407
  • Ortega R. (1992). El juego infantil y la construcción social del conocimiento. Sevilla: Alfar. Ortega R

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.