Çiftler Neden İlk Bebekten Sonra Ayrılır?

Çiftler, ilk bebekten sonra büyük değişimler yaşar ve duruma adapte olmada sorun yaşayabilir. Bu durumu yaşayan bazı çiftlerin ayrılma sebepleri ve bunların üstesinden gelme yollarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Çiftler Neden İlk Bebekten Sonra Ayrılır?

Son Güncelleme: 31 Ağustos, 2019

Bir bebek sahibi olmak, hayatınızı değiştirebilir. Bir çocuğun doğumu, ebeveynlerinin hayatında pek çok değişim ve yeni düzenlemeler olması demektir. Çiftler bu duruma nasıl ayak uyduracağını bilmiyorsa, ilk bebekten sonra ayrılabilirler.

Bir bebeğin hayattaki ilk yılı, bebek sahibi olmayı her zaman çok isteyen çiftlerin bile ilişkisini zorlayabilir.

ebeveynleri kavga eden çocuk

Çiftler neden ilk bebekten sonra ayrılır?

Ebeveyn olmak

Bazı çiftler, ilk bebekten sonra ayrılık yoluna girer çünkü ilişkinin tek odağı bebek olmaya başlar. Ebeveynlerin tüm ilgisi bebeğin bakımı üzerinde olunca birbirlerini fark etmeyi bırakırlar.

Sonuç olarak, ebeveynler birlikte konuştukları, güldükleri ve paylaşım yaptıkları samimi anlar yaşamaktan mahrum kalır. Her şey bebek ve ev işlerinin etrafında dönmeye başlar. Çiftler bebek sahibi olduktan sonra sadece hayatta ilerleyen robotlar gibi davranmaya başlar ve ilişkilerini ikinci plana atma hatasına düşer.

Bir dönüm noktası

Bir bebeğin gelişi, ebeveynlerin hayatında çok şeyi değiştiren kritik bir andır. Bebeğin doğumuyla yeni zorluklar, endişeler ve alınacak kararlar ortaya çıkar. Stres, yorgunluk ve bitkinlik kafanızı toplayamamanıza yol açar. Farkında olmadan savunmacı davranabilir, eşinize karşı talepkar olabilir ve onu dost yerine düşman gibi görmeye başlayabilirsiniz.

üzgün anne

Annelik hüznü

Bebek doğduktan sonraki ilk birkaç ayda annelerin ruh halinin değişmesi çok yaygın bir durumdur. Yaşanan tüm fiziksel ve psikolojik süreçler, annenin annelik hüznü ya da doğum sonrası psikozu yaşamasına sebep olabilir.

Bu sendrom çok yaygındır ve zayıflık, üzüntü, endişe ve ruh halinde iniş çıkışlar olarak kendini gösterir. Bu durum, özel bir tedavi gerektirmez fakat bu süreçte babanın eşine sevgisini çokça hissettirmesi ve anlayışlı olması gerekir.

Bu dönemde duygular çok yoğun olduğu için anne, eşinin eylemlerini ya da sözlerini yanlış anlayabilir. Bu yüzden, eşlerin kendini annenin yerine koyması ve duygusal olarak zor olan bu süreçte onun yanında olması gereklidir.

Cinsel durum

Her iki ebeveyn de bu süreçte libido düşmesi, boş zaman eksikliği ve yorgunluktan muzdarip olabilir. Eğer bunun hakkında konuşmazsanız, gücenme ve özgüven düşmesi sonucu eşinizle ayrılma noktasına gelebilirsiniz.

çift terapisi

İlk bebekten sonra eşinizle birlikte kalabilmeniz için önemli tavsiyeler

  • İşlerin değiştiğini ve bir süreliğine böyle kalacağını kabul edin. Bunun karmaşık ama geçici bir süreç olacağını bilmelisiniz. Dördüncü aydan sonra işler daha iyiye gitmeye başlayacaktır. Baba, bebeğin bakımına daha çok dahil olabilecek ve bebeğin programı da daha tutarlı hale gelecektir.
  • Eşinize empati göstermeyi unutmayın. Eğer bir tartışma çıktıysa, bunun sebebinin yorgunluk olduğunu hatırlayın. Eşinizi anlamaya çalışın ve bu işte bir takım olduğunuzu unutmayın. Birbirinize saygısızlık etmeyin.
  • Çocuğunuzun babasının da onunla bağ kurmasına izin verin. Bazen işleri bir başkasına teslim etmek istemeyebilirsiniz ama bebeğe her iki ebeveynin de bakması en iyisi olacaktır. Bu sayede, hem siz dinlenirsiniz hem de baba çocuğunuza karşı yabancı gibi hissetmez.
  • Hisleriniz ve korkularınız hakkında konuşun. İşleri beraber yoluna koymayı deneyin. Alttan almanın ve barışmanın bir tarafın haklı olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Bu sadece birbirinize saygı göstermenizi sağlar.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Romero-Gutiérrez, G., Dueñas-de la Rosa, E. M., Regalado-Cedillo, C. A., & Ponce-Ponce de León, A. L. (2010). Prevalencia de tristeza materna y sus factores asociados. Ginecol Obstet Mex78(1), 53-57.
  • Oiberman, A. (1994). La relacion padre-bebe: una revision bibliográfica. Revista Hospital Materno Infantil Ramón Sardá13(2), 66-72.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.