Doğumda Aletlerden Yardım Almak: Ne Zaman Gerekir?

Bazen vajinal doğuma yardımcı olmak için aletlerin yardımına başvurulur. Doğal doğumların yaklaşık yüzde 20'sinde birtakım aletler kullanılır. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. 
Doğumda Aletlerden Yardım Almak: Ne Zaman Gerekir?

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2020

Bazı durumlarda doktorlar, vajinal doğum esnasında bebeğin kanaldan çıkmasına yardımcı olmak için doğumda aletlerden yardım almak zorunda kalırlar.

Doğumda aletlerden yardım almak yeni bir şey değil. Doktorlar hatta ebeler yüzyıllarca bu yöntemleri kullandılar. Bu aletler o kadar eski ki geleneksel Hint tıp kitaplarında bile bu tür yöntemler kullanılarak yaptırılmış doğumların kayıtları var. Milattan binlerce yıl öncesine dayanan bu yöntemlere Ayurveda deniyor.

Bu aletler bir süredir var olmasına rağmen birçok kadın, doktorların bunları neden kullandığını ve hangi özel durumlarda kullanıldıklarını merak ediyor. Siz de bunları merak ediyorsanız aşağıda size vereceğimiz bilgileri kaçırmayın. Bu konuda bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.

Doğumda Aletlerden Yardım Almak: Ne Zaman Gerekir?

Doğum uzmanı/Jinekolog alet kullanması gerekip gerekmediğine karar verecektir. Her şey doğum işleminin beklenenden daha uzun sürüp sürmemesine bağlı olacaktır. Aletlerden yardım alınan doğumların amacı anneyi ve bebeği korumaktır.

Bu araçlar aynı zamanda bebeğin doğum kanalından geçmesinin zor olduğu durumlarda kullanılır. Anne bebeğini tek başına doğuramayabilir ve yardıma ihtiyaç duyar.

Bazen annelerin, doğumda aletlerden yardım almayı gerektiren başka sağlık sorunları da olabilir. Örneğin keratokonus gibi göz sorunları, retina dekolmanı, kalp hastalığı veya akciğer sorunları bunlardan bazılarıdır.

Aletlerden yardım alınan doğumlarda bazı kısıtlamalar olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bu nedenle yalnızca bebeğin halihazırda pelvik bölgeden geçtiği ve son aşamaya yakın olduğu durumlarda kullanılırlar.

doğum anne hastane

Doğumda yardım alınan aletler

Doğumlarda en fazla yardım alınan üç tıbbi araç doğum kaşığı, spatula ve vakum kabıdır. Bu araçlardan herhangi birinin kullanılabilmesi için annelere epidural yapılmış olması gerektiğini belirtmeliyiz. Böylece vajinal kanalda ağrı ya da basınç hissetmezler.

Doğum kaşığı

En eski obstetrik aletlerden biridir. Ortaya çıkışı, 1631 yılı İngiltere’sine kadar uzanır. Temelde makasa benzer, iki panelden oluşan metal bir pensedir.

Doktorlar onları vajinal kanala yerleştirirler. Sonra bebeğin başını tutup döndürmek ve pozisyonunu ayarlamak için kullanırlar. Ayrıca bebeği doğum kanalından çıkarmak için çekiş gücü de uygulayabilirler.

“Bu araçlar aynı zamanda bebeğin doğum kanalından geçmesinin zor olduğu durumlarda kullanılır. Anne bebeğini tek başına doğuramayabilir ve yardıma ihtiyaç duyar.”

Ancak bu araç biraz tartışmalıdır. Doktorlar tarafından yüzyıllardır kullanılmasına ve iyi sonuçlar vermesine rağmen, başarısı doğru bir şekilde kullanılmasında yatar. Böylece anneye ya da bebeğe zarar vermez. Şimdi size bu aletin artılarından ve eksilerinden bahsedeceğiz.

Avantajları

  • Bebeğin düzgün bir şekilde dönmesini sağlar.
  • Bebek neredeyse hemen çıkar. Bu yüzden sezaryene gerek yoktur.

Dezavantajları

  • Annede ve bebekte kesiklere veya yırtılmalara neden olabilir.
  • İdrar kaçırmaya ek olarak serviks ve anal sfinkterde kaymaya yol açar.
  • Bebeğin yüz sinirlerine zarar verme olasılığı vardır.
  • Nadir durumlarda, bebeğin köprücük kemiğinin kırılmasına veya iç kanamaya neden olabilir.

Spatulalar

Bu alet doğum kaşığına benzer. Ancak tek değil iki kolludur. Bebeğin başını yönlendirerek doğum kanalından çıkmasına yardımcı olur.

doğum aletler hastane

Vakum ağzı

Metalik, silikon veya plastik olabilirler. Fincan şeklindeki araçlardır. Doktorlar onu bebeğin kafasındaki vajinal kanala yerleştirip pompaya bağlarlar. Bebeği iterken anneye yardım etmek için emme kuvveti uygularlar.

Son bir bilgi olarak aletlerden yardım alarak yaptırılan doğumların hem anne hem de bebek için çok güvenli olduğunu belirtelim. Bu bir uzman tarafından kullanıldıkları sürece geçerlidir.

Bunun yanında, başarılı olmak için, doktorların sadece bebek vajinal kanalın içindeyken ve neredeyse kanalın sonuna gelmişken bu araçları kullanmaları gerekir. Bu aletlerle yaptırılan doğum, acil sezaryenin yerini alabilecek bir seçenek değildir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.