Hamile Kalamayınca Ne Yapmak Gerekir?

Hamile kalmak yaşadığımızda çağda gitgide daha fazla geciken ve bazı durumlarda ise bu gecikme sonucu oluşan stres nedeniyle doğrudan etkilenen bir süreçtir. Bu yazımızda, hamile kalamamanın bazı nedenlerine ve bu tür durumlarla karşı karşıya kaldığımızda neler yapabileceğimize değiniyoruz.
Hamile Kalamayınca Ne Yapmak Gerekir?

Son Güncelleme: 22 Mayıs, 2020

Çoğu kez iş hayatına aşırı bir biçimde yoğunlaşmak ve günlük yaşantının getirdiği stres kadınlarda doğurganlığı olumsuz yönde etkiler. Çocuk sahibi olmaya karar veririz, ancak aradan aylar, hatta yıllar geçmesine rağmen bir türlü hamile kalamayız.

Daha sonra kendimize şu soruları sormaya başlarız: “Benim ne gibi bir sorunum var?”, “Neden hamile kalamıyorum?”, “Çocuk sahibi olma konusunda problem yaşayacak mıyım?” İçinde bulunduğumuz durum hamile kalma konusunda bir sorun olabileceği gibi bunun dışında farklı bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir.

İşte buna benzer bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, çeşitli tıbbi destek yöntemleri kullanarak hamile kalmak gibi oldukça stresli bir sürecin içine gireriz. Ancak bu süreç gerçek isteklerimiz ile aramızda bir bağ kurmamızı engeller. Aynı zamanda bir bebek sahibi olmak için ihtiyaç duyacağımız sakinlik ve huzur ortamını sağlamamız son derece zor bir hal alır.

Eğer Hamile Kalamazsak Ne Yapmamız Gerekir?

İlk yapmamız gereken şey, hem bizde hem de eşimizde gerçekten bir üreme sorunu olup olmadığına yönelik ihtimali ortadan kaldırmak olmalıdır. Bunu yaptığımızda gerçek anlamda sorunun ne olduğunu daha net bir biçimde görebiliriz.

Çoğu kez hamile kalmamızı engelleyen sorun tıbbi bir nedenden kaynaklanmaz. Bunun yanında pek çok faktör bu süreçte rol alabilir. Bu bağlamda, doğurganlık yeteneğini direkt olarak olumsuz bir biçimde etkileyen fiziksel, psikolojik ve duygusal etkenler olabilir.

Stresli bir çalışma ortamında bulunan kadın

Eğer fiziksel bir sorunumuz yoksa, hamile kalamamamıza neden olan faktörlerin neler olabileceğini ortaya çıkarmamız gerekir.

Hamile Kalmayı Engelleyen Nedenler Nelerdir?

Bu soruna neden olan çok sayıda ve birbirinden farklı nedenler bulunmaktadır. Örnek olarak yaşadığımız çağda kadınların iş hayatında aktif olmaları nedeniyle hamilelik dönemi daha geç yaşlara bırakılarak bu süreç ertelenmektedir.

Farkında Olmadan Hamile Kalmayı Reddetme

Bu durum kadınların başarılı bir iş hayatına sahip olmaları nedeniyle sık karşılaşılan bir durumdur. Haftada 60 hatta 80 saat çalışmak bizleri son derece yorar ve içimizde derinlerde bir yerde hamile kalmaktan kaçınıyor olabilir. Bunun en büyük nedeni iş dünyasındaki saygınlığımızın ve sahip olduğumuz değerin devam etmesini istememizdir. Hamile kalmak bu başarılı yolculuğa veda etmemiz anlamına gelebilir.

Genellikle iş hayatıyla ne kadar az meşgul olursak ve hayatın karşımıza çıkardığı uğraşlara ne kadar az dalarsak hamilelik de bir o kadar kolay olacaktır.

Stres

Yoğun bir stres altında olduğumuzda vücudumuz çok büyük miktarlarda adrenalin hormonu salgılar. Bu hormon erkeklerde baskın bir hormon olduğundan, vücudumuz kadınsal duygulara karşı çok sert bir savaş açar.

Bunun sonuçları belki çok kısa bir süre içinde görülmeyebilir. Ancak hamile kalmak istiyorsak, stres altındayken beynin bir yuva kurmak ile ilgili düşünceler içinde olmayacağının farkına varmamız gerekir. Bu durum, eşimizle birbirimizi ne kadar seviyor olsak ve her ikimiz de son derece sağlıklı bireyler olsak da geçerlidir.

Bilimsel Çözümlere Körü Körüne Bağlı Olmak

Bazen sanki birer hormon makinasıymışız gibi tıbbi destek alarak çözüm üretme seçeneğine çok çabuk yöneliriz. Bu yöntemleri denedikten sonra elde ettiğimiz sonuç genellikle hayal kırıklığına yol açar. Peki neden? Çünkü konunun sadece fiziksel boyutunu değil aynı zamanda duygusal gerçeklikleri de dikkate almamız gerekir.

Bu noktada elbette tıbbi yardımla pek çok çiftin hamile kalmayı başardığı gerçeğini göz ardı etmiyoruz. Ayrıca bu tür yöntemlerin günden güne daha başarılı sonuçlar verdiği de bir gerçektir. Ancak unutmamamız gereken en önemli konu, gebeliğin sadece hormonal bir durum olmadığı, aynı zamanda duygusal boyutunun da bulunduğudur.

Çocuk sahibi olmaya çalışan bir çift

Gebelik Teknikleri Süresince Yaşanan Stres

Bir çift çocuk sahibi olmak için tıbbi bir yöntem seçtiğinde bu süreci yöneten uzmanlar, elde edilebilecek olumsuz sonuçların aslında tam da bu tür yöntemlerin kendisinden kaynaklanan ve strese dayalı olarak gelişen sorunlar olduğunu genellikle unuturlar.

Eğer Hamile Kalamazsak Ne Yapmalıyız?

Bir çift olarak karşı karşıya kaldığımız duygusal gerçekliğin farkında olmalıyız. Bunun anlamı, her birimizin içimizdeki o saklı yeri araştırmamız ve bizi bir çift olarak bağlayan şeylerin neler olduğunu bulmamız gerektiğidir.

Bazı durumlarda bir çocuk sahibi olmak çiftleri birbirine bağlayan tek ortak noktadır. Bu detay çok önemlidir. Çünkü tıbbi yardım alarak çocuk sahibi olma amacı güden çiftlerin birlikte yaşamaya, birbirlerine destek olmaya ve aralarındaki sevgiyi yeşertmeye istekli olmaları gerekir. Yani çocuk sahibi bir çift olarak daha sıkı bağlarla birbirine bağlı bir aile olmayı hedeflemeleri gerekir.

Bunun dışında, bir çocuğumuz olması için neleri feda edebileceğimiz konusunda öncelikle kendimize karşı dürüst olmamız gerekir. Bu bağlamda, hayatımızda tamamen özgür bir biçimde hareket etme, çeşitli başarılara ulaşma, seyahat etme ve sakin bir yaşam sürme gibi birtakım ayrıcalıkları geride bırakmamız gerektiğinin farkında olmalıyız.

Bazen hamileliğin duygusal yanını tam olarak algılamakta zorluk yaşayabiliriz. Bu nedenle de hamile kalamayabiliriz. İşte yukarıda verdiğimiz bilgiler, hamile kalma sürecinde karşınıza çıkabilecek engellerdir. Bu engelleri yine kısaca özetlediğimiz adımları atarak aşma şansınız her zaman bulunmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.