Hamileyseniz Sigarayı Bırakmanın 10 Yolu
Birçok kadın, anne olmanın birçok yaşam değişikliği yapmak zorunda olmak anlamına geldiğini ve hamileyken sigarayı bir an önce bırakmanın önemli olduğunu bilir.
Az önce anlattığımız şeyle özdeşleştiğinizi hissediyorsanız, hamileyken sigarayı bırakmak için bu püf noktaları son derece yararlı bulacaksınız. Aşağıda, size çok yardımcı olacak bazı ipuçlarını listeleyeceğiz.
Bununla birlikte, bu öneriler gebe kalmayı düşünen için de yararlı olabilir. Bu durumda sigaranın geride bırakılması gerektiğini bilirsiniz.
Bazı kadınlar hamile olduklarını öğrenir öğrenmez sigarayı bırakırlar; bu elbette mükemmel bir karar. İdeal olarak, embriyo oluşmadan en az üç ay önce toksinsiz yaşamaya başlamış olmalısınız.
Hamileysem neden sigarayı bırakmalıyım?
Karbon monoksit, sigarada bulunan 4000 zararlı maddenin en zehirli olanlarından biridir. Karbon monoksit ile ilgili sorun, kandaki oksijen miktarını sınırlamasıdır. Hamile bir anne karbon monoksiti solursa, fetüsün kanı daha az oksijen içerir.
Fetüs için sigara içmenin riskleri arasında şunları söyleyebiliriz:
- Erken doğum ve düşük kilo.
- Ciddi perinatal komplikasyonlar ve hatta fetal ölüm olasılığı.
- Çocukluk döneminde yüksek solunum yolu hastalığı riski.
- Diyabet, koroner problemler ve fazla kilo gibi kronik hastalıkların daha yüksek riski.
- Nörolojik bozukluklar geliştirme riski.
Öte yandan, hamile kaldığında annenin vücudu değişir ve ayrıca aşağıdaki gibi hastalıklara yatkın hale gelir:
- Ektopik gebelik riski.
- Kardiyovasküler hastalık olasılığı.
- Plasental komplikasyon riski.
- Düşük yapma olasılığı.
Yaygın mitler
Hamilelik sırasında sigara içmek ve bırakmakla ilgili birçok efsane vardır. Bunlardan biri, sigaranın olmamasından kaynaklanan kaygının, sigaranın kendisinden daha fazla zarar vermesidir.
Hamileyken endişeli hissetmek ideal olmasa da, nikotin eksikliğinden kaynaklanan yoksunluk semptomları, sigara içerken aldığınız toksik kimyasallara tercih edilir.
Bazıları, nikotini tamamen bırakamayanlar için daha az sigara içmenin kabul edilebilir bir alternatif olduğunu söylüyor. Ancak, tüketimini bu şekilde düzenlemeye çalışan insanlar, sigara içtiklerinde daha yoğun nefes aldıkları için daha fazla duman soluyorlar.
Hamileyken sigarayı bırakmak için 10 ipucu
Sigarayı bırakmak için ipuçlarının yanı sıra, pozitif bir zihniyete sahip olmalısınız. Bu şekilde, gerekli adımları atmanız daha kolay olacaktır. Yukarıda açıklandığı gibi, sigara içmek kalp atış hızını yavaşlatır ve kan basıncını yükseltir; her ikisi de hamilelik için olumsuz sonuçlardır.
- Sigarayı bir toksin olarak düşünün: Kendinize artık toksin almadığınızı söylemek sizin için bir farkındalık etkisi yaratacaktır. Bunun özgürlüğe giden ilk adım olduğunu anlamalısınız.
- Burada ve şimdi yaşayın: Bağımlılık yapan her madde gibi, nikotin de sizi kendinizden ve şu andan uzaklaştırır. Birçoğu için bu, sorunlarından kaçma girişimidir. Kişisel bir meydan okuma olacak. İlk ızdırap saldırısından sonra, sakinlik yavaş yavaş vücudunuza hakim olacak.
- Rutinden korkmayın: Nikotini bırakmanın birçok yöntemi, bu maddeyi tükettiğiniz rutini değiştirmenizi tavsiye eder.
Nikotin eksikliğinden kaynaklanan yoksunluk semptomları, sigara içerken alınan toksik kimyasallara tercih edilir.
- Nikotini bir plasebo ile değiştirmeyin: Her yerde ağzınızı ve ellerinizi meşgul ederseniz eskisi gibi olacağını okuyacaksınız. Tavsiye, “ağzınızın ve ellerinizin özgürlüğünün tadını çıkarmanız”. Dudaklarınızı gevşetin, ellerinizi serbest bırakın.
- Bol bol meyve tüketin: Sigara içenler, sigara içmenin belirli doğal yiyecekleri tatmanıza izin vermediğini bilir. Bu andan yararlanın ve en sevdiğiniz meyveleri yiyin; bunu yapmak sizin ve bebeğiniz için iyi olacaktır.
- Su için: Su, vücudunuzun toksinleri daha hızlı atmasına yardımcı olur.
- Sigarayı nasıl bırakacağınıza dair çok fazla ipucu okumayın: Kendinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz ve en iyi ipucu, “burada ve şimdi” ye konsantre olmak, bedeninizin hisleriyle sevgi dolu bir merakla yüzleşmektir.
- Kendinize iyi bakın, dikkatli olun.
- Dışarıdan destek beklemeyin: Bu, tek başınıza yüzleşmeniz gereken kişisel bir sorundur. Bu en güzel şey olabilir, kendinizden başka kimseye bağlı olmak zorunda değilsiniz.
- Tasarruf ettiğiniz parayı düşünmeyin: Sadece tütün içmenin getirdiği riskleri ortadan kaldırma kararını vermenin faydalarını düşünün.
Kısacası, sadece yaşayın, nefes alın ve fazla düşünmemeye çalışın, akışına bırakın. Hamile olduğunuz için sigarayı bırakmaya karar verdiğinizde, anneliğe doğru ilk bilinçli adımlarınızı atmış olursunuz. Kendinize güvenin, başaracaksınız!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castellanos, M. E., Nebot, M., Rovira, M. T., Paya, A., Muñoz, M. I., & Carreras, R. (2002). Impacto del consejo médico para dejar de fumar durante la gestación. Atención Primaria, 30(9), 556-560. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0212656702791051
- Pardell, H., & Saltó, E. (2004). Beneficios de dejar de fumar. Monografía tabaco, 16(suplemento 2), 131. https://www.uv.es/~choliz/asignaturas/adicciones/Tabaco2004.pdf#page=132
- Ribot, B., Isern, R., Hernández-Martínez, C., Canals, J., Aranda, N., & Arija, V. (2014). Impacto del tabaquismo, la exposición pasiva al tabaco y el dejar de fumar sobre la salud del recién nacido. Medicina Clínica, 143(2), 57-63. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025775313007884