Çocuklarınıza Jelibon Yedirmeli Misiniz?

Jelibonların renkleri ve tatlı kokuları çocuklara çok cazip gelir. Bununla birlikte, çok fazla jelibon tüketilmesi zararlı olabilir. İleride meydana gelebilecek sorunları önlemek için jelibonun zararlarını bilmek gerekir.
Çocuklarınıza Jelibon Yedirmeli Misiniz?

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2020

Hepimiz zaman zaman lezzetli tatlılar yemeyi severiz. Bunları her markette uygun fiyata ve çok çeşitle bulmak mümkündür. Bununla birlikte, jelibonların besleyici değeri yoktur.

Bu şekerleri çocuklara vermenin zararlarını bilmek önemlidir. Eğer bilmezseniz, çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atabilir veya ona zarar verebilirsiniz.

Çocukluk çağında iyi beslenme alışkanlıkları benimsemek çok önemlidir. Böylece çocuklarınız yetişkin olduklarında sağlıklı ve güçlü olurlar.

Aşırı miktarda jelibon tüketimi

Söz konusu jelibon ve şekerler olduğunda, bu ürünlerde çok fazla şeker ve yapay madde bulunduğunu unutmayın. Bu yiyeceklerin vücuda hiçbir faydası yoktur.

Zararsız görünseler de, pek çok yiyecek sağlığa zararlıdır. Çok fazla jelibon tüketiminin sonuçları aşağıdaki gibidir:

Diş problemleri

Şeker, dişlere zararlı olabilir. Çok fazla tüketildiğinde, diş minesine saldıran bir asit ortaya çıkar. Ayrıca, çürükten daha ciddi diş problemlerine yol açar. Bu yüzden daha sık diş doktoruna gitmeniz gerekir.

Psikolojik etkiler

Çocukların tükettiği jelibon ve şeker miktarında kontrol olmadığında, pek çok çocuk iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmede başarısız olur. Bu yüzden, jelibon veya sağlığa zararlı diğer maddelerdeki anlık hazzı talep etmeye başlarlar. Bu, alkol ve uyuşturucu kullanımına benzerdir.

pamuk şeker yiyen kız

Mide problemleri

Şeker, boya, kimyasal koruyucular ve hayvansal yağların birleşimi, çocuklarda kolik, bulantı ve ishal yapabilir. Sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olmadığından, bu yiyecekleri sık tüketmek midede sorunlar yaratır.

Çocukluk obezitesi

Çok fazla jelibon ve sağlıksız yiyecekler tüketmek, çocuklarda obezite gibi sorunlara yol açar. Bu durumda, çocuk fazla kilolu olsa bile besin yetersizliğinden muzdarip olabilir. Bu durum, acil tıbbi müdahele gerektirir.

Durumun diğer sonuçları arasında iştahsızlık vardır ve bu da vücudu ihtiyacı olan besin maddelerinden mahrum bırakır. Ayrıca, diyabet, yüksek kolesterol, cilt problemleri ve alerjiden muzdarip olma riski de yüksektir.

Çocuklukta jelibon tüketimi nasıl azaltılır?

Kokusu, rengi ve tadı sebebiyle en çekici şekerlemelerden biri olduğundan,  bütün jelibon paketini bitirmeden durmak pek mümkün değildir. Bununla birlikte, aşağıdaki tavsiyelere uyarak bunun için mücadele edebilirsiniz:

Çocuğunuzla bir anlaşma yapın

Çok fazla jelibon yemenin neden sağlığa zararlı olabileceğini çocuğunuza anlatın. Böylece, çocuğunuz jelibon yemeye devam etse bile, tüketim sıklığını azaltacaktır.

Ayrıca, diş ile ilgili sorunlardan kaçınmak için jelibon ve şeker yedikten sonra dişlerini fırçalaması gerektiğini de çocuğunuza öğretmelisiniz.

Doğru jelibonu seçin

Bir diğer tavsiye ise, küçük porsiyonlar halinde tüketimdir. Jelibon alırken küçük paketleri tercih etmeye özen gösterin. Böylece, zararı azaltmış olursunuz. Diğer önemli noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Açık renkli olanları tercih edin çünkü bunlarda daha az gıda boyası bulunur.
  • Diğer sağlıklı atıştırmalıklarla birlikte verin. Örneğin yanına meyve ve kuruyemiş koyabilirsiniz.
  • Daha az işlenmiş olanı seçmeye çalışın.

Çocuklarınıza örnek teşkil etmeyi ve abur cubur tüketmekten kaçınmayı unutmayın. Böylece, çocuğunuz da sizi taklit edecektir.

şeker yiyen çocuklar

Evde kendiniz yapın

Çocuğunuz şeker türü şeyler yemek istiyorsa, evde yapın. Aşağıdaki tarifi kullanabilirsiniz:

  • Çilek, limon veya portakal, istediğiniz meyve suyunu seçin. Ardından, renksiz jelatin tozu ile karıştırın.
  • İstediğiniz jelatini seçebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun sevdiği şekillerde kaplar kullanabilirsiniz. Kapları yağlayın ve karışımı dökün.
  • Yaklaşık 10 saat bekleyin. Ardından içerisine şeker ekleyin.

Bu tarifle, ara sıra çocuğunuzun zararlı koruyucu maddeler içermeyen jelibonlar tüketmesini sağlayabilirsiniz. Özetlemek gerekirse, az miktarda tüketildiğinde jelibonların büyük zararı yoktur. Çocuğunuzun sağlığını korumak için sık tüketiminden kaçının.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Klingbeil E., Serre CB., Microbiota modulation by eating patterns and diet composition: impact on food intake. Am J Physiol Regul Integr, 2018.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.