Sağlıklı ve Ev Yapımı 4 Pizza Tarifi

Çocukların pizzayı sevdiğini hepimiz biliriz. Bu nedenle, çocuklarımızın en sevdiği yiyeceği evde sağlıklı bir şekilde yapabilmek için 4 farklı tarif paylaşacağız.
Sağlıklı ve Ev Yapımı 4 Pizza Tarifi

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2019

Aşağıda, badem veya kepekli un, sosis yerine sebze ve az yağlı peynir kullanarak hazırlayabileceğiniz sağlıklı pizza tarifleri vereceğiz. Ayrıca, isterseniz unu tamamen saf dışı bırakarak karnabahardan bir taban yapabilirsiniz.

Bu basit değişiklikler sayesinde pizzayı fast-food olmaktan çıkarıp, çocukların güvenle tüketebileceği sağlıklı bir besin haline getirebilirsiniz. Çocuğunuzun aşağıdaki sağlıklı tarifleri seveceğinden eminiz. Aradaki farkı anlamayacaklar bile!

Sağlıklı Ev Yapımı Pizzalar İçin 4 Tarif

1. Kepekli un veya badem unu kullanın

Pizza ile ilgili en büyük endişelerden bir tanesi, rafine un içerdiği için sağlığa zararlı olmasıdır. Günümüzde herkes, bu unun hiçbir besleyici yönü olmadığını ve aşırı miktarda tüketildiğinde obeziyete yol açtığını bilmektedir.

Peki, bu un yerine başka alternatifler bulabilir miyiz? Badem unu, beyaz unun bir alternatifi olabilir. Glisemik indeksi düşüktür, antioksidanlar, lifler, mineraller ve vitaminler bakımından zengindir, protein kaynağıdır ve şeker hastası çocuklar tarafından da rahatça tüketilebilir.

Bununla birlikte, eğer daha kurnaz bir değişiklik yapmak  ve kepekli unu kullanmaya devam etmek isterseniz, kepekli unu yulaf ve keten tohumu ile karıştırabilirsiniz. Çocuğunuz aradaki farkı anlamayacaktır.

kepekli un

2. Protein bakımından zengin ancak az yağlı olan bir peynir tercih edin

Peynir konusunda doğru seçimi yaparak, pizzanızı oldukça sağlıklı hale getirebilirsiniz. Aşağıda, protein bakımından oldukça zengin peynirleri bulabilirsiniz. Aşağı doğru gidildikçe peynirlerdeki yağ oranı artar:

  • Ricotta
  • Süzme peynir
  • Cheddar
  • Parmesan
  • Mozzarella

Bu peynirlerin hepsinde yüksek miktarda protein vardır ancak parmesan diğerlerine göre daha fazla yağ içerir. Bu nedenle, kullanım miktarına dikkat etmelisiniz.

“Bu küçük değişiklikler sayesinde fastfood olan pizzayı sağlıklı bir yemeğe dönüştürebilirsiniz.”

3. Sosis veya şarküteri ürünleri yerine sebzeler kullanın

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sosis ve jambon gibi yiyecekler haftada 2-3 kezden fazla tüketilmemelidir. Bunun sebebi, içerdikleri kimyasallar ve tatlandırıcıların miktarıdır.

Pek çok çocuk, sülfit alerjisi sebebiyle zaten bu ürünleri tüketemez. Onlar için, sağlıklı pizzalar hazırlamanın en iyi yolu mısır, biber, kuru domates, soğan, mantar, patlıcan ve brokoli gibi sebzeler kullanmaktır.

Lezzetli sebzeler kullanarak çocuğunuzu bu sebzelere alıştırabilir ve daha çok yeşillik tüketmesine yardımcı olabilirsiniz.

4. Karnabahar tabanlı pizza

Eğer rafine undan tamamen kurtulmak istiyorsanız, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tarifimiz var:

Malzemeler

  • 1 adet büyük boy karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 200 gram mozzarella veya rendelenmiş parmesan peyniri
  • Tuz
sebzeli pizza

Karnabaharı yıkayarak ve kökünden ayırarak başlayın. Ardından rendeleyebilir veya robottan geçirebilirsiniz. Küçük parçalar haline getirdiğiniz karnabaharı 5-6 dakika mikrodalgada veya 10 dakika fırında pişirin. Ardından içerisine yumurta, tuz ve peyniri ekleyip iyice karıştırın.

Bir yağlı kağıdın üzerine karışımı dökün ve inceltin. Ardından, 25 dakika boyunca 160 – 180°C fırında pişirin. Son olarak, pizza tabanınızın üzerine istediğiniz malzemeleri ekleyin. Daha az peynir kullanmaya özen gösterin çünkü karnabaharın içinde de peynir kullanmıştınız.

Bu lezzetli tarifler sayesinde, evinizde sağlıklı pizzalar yapabilir, çocuğunuza sevdiği yemeği yedirebilir ve ona ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri verebilirsiniz. Afiyet olsun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40:1-20.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.