Bebeklerde Konjonktivit: Nasıl Tedavi Edilir?

Konjunktivit, küçük çocuklar arasında kısmen yaygın bir durumdur. İlk semptomlar görüldükten hemen sonra en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Normalde enfeksiyonlar, alerjenler ve diğer çevresel faktörler bu duruma yol açar. Bu durumu nasıl önleyebileceğinizi ve tedavi edebileceğinizi öğrenmek için bu yazıyı okuyun. 
Bebeklerde Konjonktivit: Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 17 Ağustos, 2020

Konjonktivit nispeten yaygın bir enfeksiyondur. Bebeklerde ve çocuklarda sık sık görülebilir. Bu nedenle konjonktivitin belirtilerini, nedenlerini ve tedavilerini bilmek çok önemlidir.

Konjonktivit nedir?

Tıbbi açıdan konjonktivit, gözleri ve göz kapaklarını kapsayan bir zar olan konjunktivanın iltihaplanmasına verilen addır. Bu zar iltihaplandığında kan damarları çok daha belirgin hale gelir ve gözler daha kırmızı görünür. Bunun yanında bebeklerde konjonktivit, yırtılmalara ve salgılara neden olur.

Böyle bir enflamasyon, farklı enfeksiyon türleri, alerjenler ya da çevredeki başka rahatsız edici etkenler nedeniyle oluşabilir. Konjonktivit, viral veya bakteriyel olabilir. Her iki formu da son derece bulaşıcıdır. Bu nedenle yakalanmamak için belli önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde görülen semptomlar

Bebeklerde konjonktivit, belirtiler ortaya çıktıktan hemen sonra mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bu belirtiler genellikle çeşitlidir ve durumun ortaya çıkma nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak tüm konjonktivit türlerinde oluşan fark edilir genel reaksiyonlar vardır.

Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Enflamasyon ve kızarıklık: Bu, konjonktivitin ana belirtilerinden biridir. Kişinin durumun farkına varmasını sağlayan görünür bir işarettir. Gözün beyaz kısmında ve aynı zamanda göz kapağının iç kısmında iltihap ve kızarıklık gözlemlenebilir.
  • Her zamankinden daha fazla yırtılma ve salgı: Bebekler konjonktivit olduklarında daha fazla gözyaşı üretirler. Başka bir tipik belirti de bir tür mukoza salgısıdır. Salgı, genellikle beyaz, sarımsı veya yeşilimsi renktedir.
  • Kaşıntı, yanma ve hassasiyette artış: Bu durumla karşılaşan bebeklerin kendilerini kötü hissetmeleri ve gözlerinde kaşıntı ve yanma oluştuğu için huzursuzluk göstermeleri yaygındır. Bunun yanında ışığa karşı daha hassas olurlar.
göz bebek konjonktivit

Enfeksiyonun nedenleri

Bebeklerde bu enfeksiyonun oluşmasının üç temel nedeni vardır: Virüsler, bakteriler ve alerjenler. Enfeksiyon viral olduğunda bebekte tipik soğuk algınlığı belirtileri de görülebilir.

Enfeksiyon bakteriyel ise akıntı yoğun ve sarı olacaktır. Bu, enfeksiyonun en yaygın sebeplerinden biridir. Çoğu durumda en başta sadece bir gözü etkiler ancak kolayca diğer göze de yayılabilir.

Son olarak konjonktivit alerjenlerden de kaynaklanabilir. Alerjik reaksiyonlar, bebeklerde, nadir olmakla birlikte, polen, toz veya hayvanlar gibi dış etkenler nedeniyle oluşabilir.

“Konjonktivit, gözleri ve göz kapaklarını kapsayan bir zar olan konjunktivanın iltihaplanmasına verilen addır. Bu zar iltihaplandığında kan damarları çok daha belirgin hale gelir ve gözler daha kırmızı görünür.”

Bebeklerde konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde konjonktivit tedavisi, bu duruma neden olan enfeksiyonun türüne bağlıdır. Genel olarak tedavi başladıktan sonraki 24-48 saat içinde iyileşmeler görülebilir ve hissedilebilir. Etkili olabilmesi için tüm tedavilerin 5-7 gün arası uygulanması gerekir.

Enfeksiyon bakteriyelse doktorlar genellikle antibiyotik krem veya damla yazarlar. Aynı zamanda doktorun önerdiği süre boyunca tedaviye devam etmek de iyi bir fikirdir.

kırmızı gözlü bebek konjonktivit

Viral konjonktivit, bu durumun en yaygın formlarından biridir. Genellikle 1-2 hafta içinde kendi kendine kaybolur. Bu tür enfeksiyonlarda, bebeğin gözlerini temiz tutmak, ılık suyla yıkamak ve kalan kuru salgıyı almak her zaman iyi bir fikir olacaktır.

Son olarak, enfeksiyon bakteri veya harici bir etken nedeniyle oluştuysa, bunun tanımlanması ve bebekten uzak tutulması önemlidir. Hem alerjik hem de bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcı enfeksiyonlardır. Bu nedenle, bebeğin gözlerini tedavi etmeden önce ve sonra ellerinizi iyice yıkamanız büyük önem taşır.

Sonuç olarak konjonktivit bebekler arasında oldukça yaygın bir enfeksiyondur ve genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Elbette, özellikle durumun nedenine göre tedavi uygulanabilmesi için her zaman bir doktora danışılması tavsiye edilir.

Doktorun talimatlarına uymak ve iyi hijyen koşullarını sağlamak bebeklerde bu durumun önlenmesi ve tedavisi için anahtardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.