Büyülü Düşünme ve Çocuklar

Büyülü düşünme neyi içerir? Gerçek hayal ile karışır, bu da çocukların hayal dünyasında yaşamalarına yol açar. Bu onlar için iyi mi?
Büyülü Düşünme ve Çocuklar

Son Güncelleme: 16 Kasım, 2019

Büyülü düşünme, psikolojide kullanılan ve var olmayan birşeyi görselleştirmek ve inanmaktan oluşan bir kavramdır.

Periler, Noel Baba, cadılar, hayaletler ve hayali arkadaşlar bu tür düşüncelerden sadece birkaçıdır. Ebeveynlerin bilmesi gereken önemli şey, bunun çoğu çocuğun yaşadığı ve tamamen normal bir aşama olmasıdır.

Büyülü düşünme neyi içerir?

Büyülü düşünme, 2 ila 7 yaşları arasında gerçekleşen bir aşamadır. Bazı korkularla yüzleşmek ve çeşitli durumları çözmek için tamamen normal ve hatta gerekli bir aşamadır.

Bu kavram, psikoloji içinde insanların dış çevrelerini kendi düşünceleriyle ve aynı zamanda doğaüstü bir kuvvet ile değiştirebilme inancı olarak tanımlanmaktadır.

Bu aşamada çocuklar fantastik karakterlere o kadar inanırlar ki, her gün onlara eşlik edeceklerine gerçekten inanırlar. Örneğin, hayal güçleri, dağların hareket edebileceğine inanmalarına neden olabilir ve bu inançla, hareket halinde bir arabadayken hakiki bir macera yaratırlar.

“Çocuklar olarak, hepimiz hayal gücünün, hayal dünyasının ve bazılarımızın inanç dünyasının yetişkinlik döneminde sürdüğü bir dünyada yaşıyoruz.”

Jim Henson

dört kız saçlarını örmüş

Büyülü düşünme, çocuklar için olumlu mudur yoksa olumsuz mudur?

Birçok ebeveyn, çocuklarının sahip olabileceği geniş hayal gücü için endişelenmektedir. Bazı durumlarda, bazı ebeveynler, örneğin Noel Baba ve diş perisi gibi inançları güçlendirmenin gerçekten olumlu olup olmadığını merak ederler.

Ebeveynlerin bu aşamadaki olumsuz düşüncelerini destekleyen bir temel yoktur. Aksine, psikoloji uzmanlarının çoğu, bu çocukluk aşamasının sadece normal değil aynı zamanda çocukların gelişimi için de gerekli olduğunun altını çizer.

Çocuklar, büyülü düşünmeyi öyle bir dereceye kadar geliştirebilir ki, sonunda gerçeklik ile hayal arasında kesin bir sınır belirlemeleri bile zor olabilir.

Bu tamamen normal ve oldukça faydalı olduğu için ebeveynleri endişelendirecek bir aşama değil. Aslında, bu büyülü düşünme sayesinde çocuklar duyarlılıklarını daha iyi geliştirebilirler. Ayrıca onlara korkuları ve diğer çatışmalarla yüzleşmeleri için bir itici güç verebilir.

Büyülü düşünme ve özellikleri

  • Büyülü düşünme, genellikle 2 ila 7 yaşları arasında gelişen tamamen normal bir aşamadır. Ancak, bu aşamanın sonlanması gereken herhangi belirgin bir yaşın olmadığını not etmek önemlidir.
  • Uzmanlar, çocuklar 7 yaşına geldiğinde, büyülü düşünmenin daha belirgin hale gelmeye başladığını açıklıyor.
  • Çocuklar fanteziyi gerçeklikten ayırt etmeye başlar, bu da bilmedikleri her şey hakkında daha fazla merak duymalarını sağlar. Bu, çocukların daha mantıklı bir düşünce tarzı geliştirmeye başladıkları ve sonrasında önceki büyülü düşünceleri ile çarpışmaya başladıkları zamandır.
  • Büyülü düşünme aşaması, çocukların doğru gelişimlerinin anahtarıdır çünkü onları hayal güçlerini, yaratıcılıklarını ve duyarlılıklarını geliştirmeye teşvik eder. Ayrıca çocukları korkularıyla yüzleşmeye ve çeşitli çatışmaları çözmeye motive eder.
büyülü düşünme ilüstrasyon

Deneyimler ve sorular ortaya çıkmaya başladığında

Bazı uzmanlar, bu büyülü düşünmelerin, çocukların daha belirli şeyleri daha yoğun yaşamalarını sağlayan şey olduğunu açıklar. Fantezi ve gerçeklik arasında ayrım yapamadıklarından, hem olumlu hem de olumsuz olaylar hakkında daha derin bir algıya sahipler.

Çocukların düşüncelerinin daha somutlaşmaya başladığı bir dönem gelir. Er ya da geç, neyin gerçek neyin gerçek olmadığını merak etmeye başlarlar. Bununla birlikte, ebeveynlerin, çocuklarının sahip olabileceği tüm şüphelere cevap vermeleri için bu dönem hazır olmaları çok önemlidir.

Ebeveynlerin çocuklarına gerçekte neyin gerçek olduğunu söylemek istemeleri nadir değildir. Ancak, çocuğunuz merak edene ve size bir soru sorana kadar beklemenizi öneririz.

Büyülü düşünme, çocukluk döneminde en güzel ve olumlu aşamalardan biridir. Çocukların psikolojik ve entelektüel gelişimi için tamamen normal bir aşamadır.

Bazı ebeveynler için biraz sinir bozucu olsa da, bu aşamanın çocukların arzu ettiği sürece devam etmesine izin verin. Hala fantastik bir düşünce sürecine sahip olduklarını fark ederseniz, bırakın olsun. Dikkat ettiğinizden ve çocuklarınızın sordukları her soruyu cevaplamak için müsait olduğunuzdan emin olun.

“Zekanın gerçek işareti bilgi değil, hayal gücüdür.”

Albert Einstein


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.