Çocuklarda Su Korkusu: Bilmeniz Gerekenler

Su korkusu küçük çocuklarda oldukça yaygındır ve yaz aylarında veya banyo zamanında ortaya çıkabilir. Bu korku, zamanında tespit edilmediğinde çocuğun hayatındaki ilk birkaç yıl ciddi bir sorun teşkil edebilir.
Çocuklarda Su Korkusu: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2020

Su korkusu, çocuklar ve yürümeye yeni başlayan bebekler arasında oldukça yaygındır. Zamanında ortaya çıkarılmadığında çocukluk dönemi boyunca ısrarcı olabileceğinden, mümkün olan en kısa sürece çocuğunuzu bu korkuyla yüzleştirmelisiniz.

Pek çok çocuk yüzme fikrinden, daha doğrusu suda batma fikrinden korkmaktadır. Aşinalık ve güvenlik hissi vereceğinden, çocukları 4-5 aylıkken suya sokmak tavsiye edilir.

Çocuklardaki su korkusu, genellikle travmatik bir deneyim sebebiyle tetiklenir. Bu deneyimlerin en tipik olanı, burna su kaçması veya çocukların su içinde nefes almada zorlanmasıdır. Eğer günlük hayatta çocuğunuz sudan korkuyormuş gibi görünüyorsa, son derece uyanık olmalı ve gözlem yapmalısınız.

Suda olmayı reddetme tepkisi, kalabalık korkusuyla ilişkili olabilir veya onunla karıştırılabilir. Havuzlar ve sahiller çoğunlukla kalabalık olur ve bazı durumlarda korkuya sebep olan sudan ziyade insan korkusudur.

Su karşısında biraz endişeli davranan çocuklar, etrafta oynayan göz korkutucu çocuk kalabalığından rahatsız olmuş da olabilir. Ebeveyn, bu durumlarda çocuğun duygularını nasıl yorumlayacağını bilmelidir.

Çocuklarda su korkusunu yenmek için fikirler

Aşağıdaki tavsiyeler, bu sorundan muzdarip ebeveynler için çok faydalı olabilir. Şüphesiz, bu tavsiyelerin yanı sıra tolerans göstermenin ve sabırlı olmanın da önemi büyüktür.

  • Çocukların, çevrelerindeki en tehlikeli şeylerden biri olan suyla sağlıklı bir ilişkisi olmalıdır. Çocuklar her zaman gerekli önlemleri almalı ve yetişkin gözetiminde olmalıdır.
  • Çocukları suya girmek için zorlamamalısınız. Deniz kenarında dolaşmasına ve diğer çocukların eğlendiğini görmesine için vermelisiniz. Bu gözlem süresi, durumla daha güvenli biçimde yüzleşmenize olanak tanır.
havuza giren anne ve bebek
  • Cesaretlerini toplamaları için onlara zaman tanıyın. Genellikle anne babalar çocukları hemen suya girmeye zorlamak gibi bir hata yaparlar. Bu baskı, suya girmeden hemen önce oluşan anksiyete seviyesini yükseltebilir.
  • Yaptıkları şey üzerinde kontrol kazanmalarına yardım edin. Sessiz, diğer çocuklardan ve kalabalıktan uzak bir yer seçmek en iyisidir. Ayrıca, nasıl oynanacağını veya yüzüleceğini öğretmek için temel kurallar belirlemek de faydalıdır. Böylece çocukların zihnini sakinleştirebilirsiniz.
  • Burun ve kulaklar için tıkaç kullanın. Çocuklar burunlarına su kaçmasını sevmedikleri için de sudan korkabilirler. Koruyucu gözlükler de anksiyeteyi hafifletebilir.

“Çocuklardaki su korkusuna tolerans göstermek ve sabırlı davranmak önemlidir.”

Çocukların su korkusunu aşmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Yukarıdaki ipuçlarına ek olarak, çocuğunuzun bu korkusunun üstesinden gelmesine yardımcı olması için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Suya yaklaşma konusunda aşama kaydettikçe çocuğu ödüllendirmelisiniz. Olumlu pekiştirme en iyi stratejilerden bir tanesidir. Biraz zaman alsa da, çocuklar mutlaka bu pozitifliği suda olmakla ilişkilendirecektir.
  • Nefes tutmayla ilişkili eğlenceli oyunlar deneyin. Bu sayede, çocuğunuzun kendine olan güveni artacaktır.
şişme havuzda oynayan kız
  • Su korkusunun üstesinden gelmek için, bu egzersizi yapabilirsiniz. Çocuğunuzu denize veya havuza götürün ve yüzünü suyun yüzeyine koymasını isteyin. Ardından, yüzünü biraz daha suya batırmasını söyleyin. Böylece suyun altında kendilerini korkutacak bir şey olmadığını görebilirler ve suya batma korkusunu yenebilirler.
  • Çocuğun suda kendisini güvende hissedebilmesi için gerekli tüm araçları kullanın. Can yeleği, şişme simit veya kolluk gibi ürünler suda daha rahat davranmayı sağlar.
  • Çocuklar suyun güvenli ve eğlenceli olduğunu fark ettiklerinde, kendilerini daha rahat hissederler. Bunun için, suda oynanan oyunlarla onları eğlendirebilirsiniz.

Son olarak, küçük veya şişme bile olsa evinizde uygun alan varsa bir havuz alabilirsiniz. Böylece, çocuğunuz bu havuzda güzel vakit geçirebilir. Arkadaşlarıyla birlikte şişme havuzda oynamak, çocuklarda güven hissini artırır ve aktiviteye katılma isteği uyandırır. Bu sayede çocuk korkusunu yenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • André, C. (2005). Psicologia Del Miedo/The Psychology of the Fear: Temores, Angustias Y Fobias/Fright, Anguish and Phobias. Editorial Kairós.
  • del Agua, A. M. P. (1994). La importancia de los tratamientos en la reducción de los miedos y las fobias infantiles. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 47(3), 321-323. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2164704.pdf
  • Jones, M. C. (1924). Elimination of children’s fears. Journal of Experimental Psychology, 7, 382-390.
  • Zumbrunnen, R., & Fouace, J. (2006). Cómo vencer el miedo al agua y aprender a nadar. Editorial Paidotribo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.