Hareketli Çocuklar İçin Duyusal Aktiviteler ve El Sanatları

Duyusal aktiviteler ve el sanatları, bir çocuğun gelişimine pek çok fayda sağlar. Ayrıca, çok enerjik çocuklar için mükemmeldir. Bugün size hareketli çocuklar için 7 duyusal aktivite ve el sanatlarından bahsedeceğiz.
Hareketli Çocuklar İçin Duyusal Aktiviteler ve El Sanatları

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2020

Evde oradan oraya koşuşturan bir çocuğunuz var ve siz onun dikkatini dağıtmak için ne yapacağınızı bilmiyor musunuz?

Bu yazımızda hareketli çocuklarınızla yapabileceğiniz bazı duyusal aktiviteler ve el sanatlarından bahsedeceğiz. Bunlar çocuğunuzu oyalamanın yanı sıra onların genel gelişimlerini de destekler.

Duyusal aktiviteler, küçük çocukların hayal gücünü ve ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Ek olarak, el sanatları ise onların fazla enerjilerini yaptıkları işe yönlendirmelerine yardımcı olur. Ayrıca keşif ve deney yoluyla onlara muazzam faydalar elde ederler ve yeni bilgiler öğrenirler.

Hareketli çocuklar için duyusal aktivitelerin ve el sanatlarının faydaları

  • Çocukları rahatlatır, sakinleştirir ve hareketli olan çocukların ritmini yavaşlatır. Bu faaliyetler çocuklarda gözlemlemeyi, etkileşim kurmayı, akıl yürütmeyi ve düşünmeyi durdurur.
  • İnce motor becerilerini geliştirir. Bunun nedeni, bu etkinliklerin çoğunun, küçük nesneleri tutmak için parmakları ve elleri kullanmak gerekmesidir.
  • Mutlaka bir başarıya ulaşacakları faaliyetlerle uğraştıkları için, özgüvenleri artar. Bu, kolayca sinirlenen veya kendine güvenmeyen çocuklar için son derece faydalıdır çünkü bu aktiviteleri iyi yapabildiklerini görürler.
  • Özellikle çocukların diğer çocuklarla veya yetişkinlerle etkileşime girmesi gerekiyorsa, sosyal becerileri de teşvik eder.
  • Dil gelişimini iyileştirir. Çocuklar çevrelerinde farklı şeylerle etkileşime girerken daha fazla kelime öğrenirler.
  • Dikkati, koordinasyon ve konsantrasyonu geliştirir.
  • Analitik düşüncenin gelişmesini teşvik eder.
  • Çocukların yaptıkları işi geliştirmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu elde etmelerine yardımcı olur.
  • Çocukların kişisel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimini destekler.

Hareketli çocuklar için 7 duyusal aktivite ve el sanatı

Artık duyusal aktivitelerin çocuklar için muazzam faydalarını gördüğümüze göre, çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz bu uygulamaları kaçırmayın.

oyun hamuru

Duyusal poşetler

Duyusal poşetler, hareketli çocuklar için en iyi duyusal aktivitelerden ve el sanatlarından biri olabilir. Küçükler bu poşetler sayesinde etrafı dağıtmadan da bir şeyleri keşfedebilir. Bu poşetlerin içini doldurmak için hayal gücünüzü kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • Kilitli buzdolabı poşeti.
  • Jel, tıraş köpüğü, renklendiriciler, parıltılar, küçük gösterişli nesneler, harfler, sayılar, vb.
  • Su, bebe yağı

Tüm bu malzemelerle, duyusal bir poşet hazırlayabilirsiniz. Örneğin, jelin akışkan kıvamında hareket edebilecek  plastik veya köpük harfler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, içerisine tıraş köpüğü de sıkabilirsiniz. Her şey hayal gücünüze bağlı!

Slime

Bu slime, hem akışkan hem de sert olabileceği için idealdir. Çok eğlencelidir ve dahası, mısır nişastası ve su ile de hazırlanabileceği için çocuk ağzına götürse de tehlike arz etmez. Ayrıca tek hamurda farklı dokular gözlemlemenin bir yoludur.

Köpük Baloncuklar

Hangi çocuk köpük baloncuklarla oynamamıştır ki? Her yaştan çocuk için son derece eğlenceli olan bu aktivite, bir balkonu veya bahçesi olanlar için evi kirletmeden oynama imkanı sunar. Dokununca patlayan köpük baloncuklar, çocukların neden ve sonuç ilişkisi kurma becerilerini geliştirir.

Doğal kil

Kil ile çalışmak herkes için rahatlatıcı ve keyifli bir aktivitedir. Kendi kilinizi yapabilir veya çocuğunuzla birlikte kalıplara koymak veya şekillendirmek için bir miktar satın alabilirsiniz. Kille oynamak, bir yandan elleri ve parmakları çalıştırırken, bir yandan da yaratıcılığı artırır. Kile şekil vermek, çocukları yavaş yavaş rahatlatacaktır.

köpük baloncuk

Hareketli çocuklar için 7 duyusal aktivite ve el sanatı

Duyusal tahta

Çocukların her bir parçayı denemesi ve çeşitli hissiyatları deneyimlemesi için farklı dokuları olan bir duyusal tahta yapabilirsiniz. Karton, kumaşlar, düğmeler, iplik, sünger, tüyler, kabuklar, tahta çubuklar, makarna gibi aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz.

Duyusal şişeler

Bu aktiviteyi gerçekleştirmek için plastik bir şişeye ihtiyacınız olacak. Şişenin içerisine pirinç, mercimek, su, suda şişen boncuklar, yağ, parıltılar, boya ve benzeri koyabilirsiniz.

Bu duyusal şişeleri hazırlamak için istediğiniz her malzemeyi kullanabilir ve dilediğiniz gibi birleştirebilirsiniz. Ardından, çocuğunuz bunları sallayarak nasıl ses çıkardığını veya salladığında içinde ne olduğunu görebilir.

Yapışkan masa

Çocuklar masaya koydukları her şeyin yapıştığını gözlemledikleri için bu aktivite onların düşünme becerisini geliştirecektir. Bu aktivite, ince motor gelişimi için idealdir.

Çocuklar parmaklarını cımbız gibi kullanmak zorunda olduğundan kavrama yetenekleri gelişir. Dahası, hareketli çocuklar için bu duyusal aktivite, konsantrasyon ve analitik becerilerin gelişmesine yardımcı olur.

Bu yapışkan masa, yapışkan duvar kağıdı veya yapışkan bant ile yapılabilir. Bunu yapmak için, kağıdın yapışkan tarafı yukarı bakacak şekilde masanın üzerine yerleştirin ve bantla masanın kenarlarına sabitleyin. Bu şekilde normal bir masayı yapışkan bir masaya çevirebilirsiniz.

Kısacası, hareketli çocuklar için duyusal aktiviteler ve el sanatları, çocukların fazla enerjilerini kanalize ederken öğrenmeleri için harika bir yoldur. Çocuklar hem çevrelerini keşfederler, hem farklı duyusal oyunları denerler, hem de duyularıyla eğlenirler.

Farklı duyusal uyaranlar zeka, düşünce ve dil gelişiminde sayısız fayda sağlar. Ek olarak, bu aktiviteler çocuğun çevresinde olup biteni analiz etmesine ve anlamasına olanak tanır. Bu aktiviteleri mutlaka deneyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.