Turuncu Gergedan Tekniği İle Bağırmayı Bırakın

Çocuğunuza bağırmaktan vazgeçmek istiyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilemiyor musunuz? Turuncu gergedan tekniği size bu konuda yardımcı olacaktır.
Turuncu Gergedan Tekniği İle Bağırmayı Bırakın

Son Güncelleme: 09 Aralık, 2020

Turuncu gergedan tekniği, Amerikalı bir kadın tarafından 2012 yılında bulunmuştur. Dört çocuğuna sürekli bağırdığını fark eden anne, buna bir son vermeye karar vererek bir yöntem geliştirmiştir. 

Bulduğu bu tekniğin işe yaradığını görünce diğer anne ve babaların bu amaca ulaşmalarına yardım etmek amacıyla ” The Orange Rhino Challenge” (Turuncu Gergedan Meydan Okuması) adlı bir blog açtı.  Blogunda, kendi deneyimlerini, 365 gün ve hatta daha uzun bir süre boyunca çocuklarınıza bağırmamak için izlenecek adımları anlatmaktadır.

Turuncu gergedan tekniği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.

6 Kolay Adımda Turuncu Gergedan Tekniği

Bir baba kızına kızarken çocuk kulaklarını tıkıyor.

1. Sorunu kabul ederek değişim için turuncu gergedan tekniği kullanmaya karar verin

İlk adım olarak bir sorun olduğunu ve değişimin gerekli olduğunu kabul etmelisiniz. Bu, artık çocuklarınıza bağırmamak ve tüm enerjinizi bunu başarmaya odaklamak için tek yoldur.

2. Bir hedef belirleyin

O halde net, motive edici ve ölçülebilir bir hedef belirlemelisiniz. Prensip olarak, asıl fikir bir yıl boyunca bağırmamayı başarmaktır.

Ancak bunu kişiye ve duruma göre uyarlayabilirsiniz. Örneğin, bağırmadan 30 gün, 1 hafta veya 1 yıl gibi hedefler koyabilirsiniz.

Ayrıca hedefinizi yakınlarınızla (arkadaşlar ve aileniz) paylaşmalısınız. Böylece sizi bu davranışınızdan sorumlu tutabilirler ve sorumluluk almış olursunuz. Üstelik teşvik ve tavsiyeye ihtiyaç duyduğunuzda bu kişiler size destek vermek için orada olacaktır.

3. Bağırma nedenlerinizi tespit edin

Bu en karmaşık adımdır. Bağırmanıza neden olan durumları saptamak ve analiz etmek için bunun olduğu günün saatini, sizin ve çocuklarınızın ruh hallerini, bağırmanıza sebep olan şeyleri not etmelisiniz. Bu şekilde sorunları kolayca tespit ederek önlemek için adımlar atabilirsiniz. 

4. Pratik yapmaya başlayın

Bağırmayı bırakmanın zamanı geldi! Bu uzun bir süreç olup bir gecede yapabileceğiniz bir şey değildir. İlk günlerde sesinizi yükseltmek için ani bir dürtü hissettiğiniz anlarda çocuklarınızdan uzaklaşmayı seçebilirsiniz. Daha sonra zaman geçtikçe, bağırmak yerine daha az agresif olan sesler (ıslık, hayvan sesleri vb.) çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Kendinizi kontrol etmeye başladıkça bağırmak ihtiyacı yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Bu aşamada, sorunu tespit ettiğinizde gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alarak ve kendinizi başka bir yerde hayal ederek veya müzik dinleyerek sakin kalmaya çalışabilirsiniz.

5. Bağırmama hedefinizi her zaman aklınızda bulundurun

Evinizi turuncu nesnelerle dekore edip ya da turuncu bir kıyafet giydiğinizde turuncu gergedan tekniği aklınıza gelecektir. Bu yöntem size amacınızı hatırlatacak ve ona bağlı kalmanızı sağlayacaktır.

Bir anne arkası dönük duran kızına sinirleniyor.

6. İstikrarlı Olun

Azmetmek mücadeleyi başarıyla gerçekleştirmenin anahtarıdır. Özellikle başlangıçta bağırma isteği yaşadığınız anlar yaşayacaksınız ancak bu anların cesaretinizi kırmasına izin vermemelisiniz. Aksine, bu anları öğrenmenin ve gelişmenin bir yolu olarak görmelisiniz.

Küçük başarılara odaklanmak ve kendinizi pozitif bir şekilde teşvik etmek iyi olacaktır. Bu şekilde yavaş yavaş düşüncelerinizi sakinliğe, derin düşünmeye yönlendirir ve bağırmak evdeki günlük hayatınızın bir parçası olmayı bırakır.

Turuncu Gergedan Tekniği Neden Yararlıdır?

Turuncu gergedan tekniği daha iyi bir aile ortamına sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu teknik sayesinde aile içi iletişiminiz daha uyumlu, saygılı ve huzurlu olacaktır.

Ayrıca dürtülerinizi kontrol etmeyi, öfke ve gerginliği uygun bir şekilde yönetebilmeyi de öğreneceksiniz… Sonuç olarak, bu tutumunuz davranışlarınızı taklit edecek olan çocuklarınıza aktarılacaktır.

Tüm bu nedenlerden dolayı, birçok anne ve baba bu tekniğin hayatlarını değiştirdiğini iddia etmektedir. O halde siz ne bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • McCraith, S. (2014). Yell Less, Love More: How the Orange Rhino Mom Stopped Yelling at Her Kids-and How You Can Too! Massachusetts: Four Winds Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.