Bağırmadan çocukları disipline etmek

Bu yazımızda çocuklarınıza bağırmadan onları nasıl disipline edeceğinizi anlatıyoruz. Bağırmak her zaman çözüm değildir. Aksine, durumu daha da kötüleştirir.
Bağırmadan çocukları disipline etmek

Son Güncelleme: 13 Kasım, 2020

Pek çok anne ve baba an gelir sinirlerine hakim olamayıp yaramazlık yapan çocuklarına bağırırlar. Çoğu insan çocukken bunu yaşamıştır ve bu nedenle ebeveynlerin bağırıp çağırması onlara normal gelir. Hatta bazen arkadaş çevrelerinde bulunan diğer ebeveynlerin de çocuklarına bağırdıklarına ve bunu normal bir şeymiş gibi anlattıklarına şahit olur. Peki, çocuklarımıza bağırmadan onları disipline etmek mümkün değil midir?

Elbette, bu mümkündür. Çocuklarımıza bağırmadan da onları büyütebiliriz. Aslında, bir disiplin stratejisi olarak bağırmak, davranış sorunları olan çocukların durumunu daha da kötüleştirmenin en hızlı yollarından biridir. İlaveten, bağırma zamanla birlikte yaşamayı ve diyalog kurmayı kötü bir alışkanlık haline getiren bir şey haline gelir. Sinirlerimizi bozan durumlara karşı standart tepki verme şekli haline gelir.

Bağırınca çocuklarınızın dikkatini çekmeyi başarıyor olabilirsiniz ancak gerçekte çocuklarınızın kötü alışkanlıklarını artırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Bunun nedeni, diğer nedenlerin yanı sıra, çocuklarınıza çatışmayı yönetmenin ve hayal kırıklığı ile başa çıkmanın yolunun bağırmaktan ve sözlü şiddetten geçtiğini çocuklarınıza öğretmiş olmanızdır.

bagiran-anne

Net kurallar belirleyin

Çocuklarınızdan ne beklediğinizle ilgili net kurallar koyarsanız, sinirlendiğinizde bağırma olasılığını en aza indirgemiş olursunuz. Çocuklar bazen hangi kurallara uymak zorunda olduklarını hatırlamazlar, bu gibi durumlarda kuralların yazılı olduğu listeyi evin bir köşesine asmanız iyi bir fikir olabilir. Bu metot aynı zamanda yetişkinlerin hatırlamasına yardımcı olacaktır.

İlk olarak olumsuz yanlarını açıklayın

Kuralları çiğnemenin olumsuz taraflarını vakit kaybetmeden açıklamalısınız ki, çocuklar kurallara uymak zorunda olduğunu anlasın. Bu sonuçlar bekleme süresinin faydalı bir şekilde kullanılması, ayrıcalıkların kaldırılması ve hatalarından ders alarak mantıklı bir şekilde karar vermesi açısından kullanılabilir.

Bu prensiplere dayanarak, sonuçları çocuğunuz üstünde etkili olacak, bir disiplin listesi hazırlamak için harekete geçin. Sesinizi yükseltmek istediğinizde bu stratejileri kullanın. Bu taktiğin işe yaramasını istiyorsanız, ilk andan itibaren disiplin kurallarını uygulamanız gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde, yukarıda anlattığımız yöntemlerin hiçbiri işe yaramayacaktır.

çocuğunu disipline eden anne

Olumlu pekiştirme yapın

Olumlu pekiştirme yoluyla çocuğunuzu kurallara uymaya teşvik edin. Kuralları çiğnemenin olumsuz sonuçları varsa, bunlara uymanın da olumlu sonuçları olmalıdır. Çocuğunuzu iyi davrandığında ve kendisinden bekleneni yaptığında övün. Bu hareket, davranış sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Amacı dikkat çekmek olan bazı davranış sorunlarını azaltmak için çocuğunuza olumlu pekiştirme yapma konusunda hassas olmalısınız. Eğer çocuğunuz bazı kötü alışkanlıklarını değiştirmemekte ısrar ediyorsa, ödül verme sistemini uygulayabilirsiniz.

Neden bağırdığınızın analizini yapın

Kendinizi sık sık çocuklarınıza bağırırken buluyorsanız, sebebini kendinize sormalısınız. Pek çok anne ve baba çocuklarının hiçbir suçu olmasa bile streslerini ve kızgınlıklarını çocuklarına bağırarak atarlar. Bazı durumlarda ise bağırmak kolaya kaçtığımız bir alışkanlık haline gelir ve bunu bir çıkış noktası olarak görürüz. Kısa bir süre içinde ise içinden çıkamadığımız  bir toksik  döngüye dönüşür.

Duygularınızı sakinleştirmek ve öfkenizi sağlıklı bir şekilde yönetmek için yeni stratejiler öğrenin. Bu aynı zamanda çocuğunuz için bir model görevi görür, sizi örnek alarak o da dürtülerini kontrol etmeyi öğrenir.

Eğer çocuğunuz sizi dinlemiyor ve bağırıyorsa, çocuğunuzun dikkatini çekmek için yeni teknikler deneyin. Sizi dinlemeyen çocuğunuzun yanında kendinizi tekrar edip, bağırmak yerine ona etkili talimatlar verdiğinizden emin olun.

Önlem almadan önce uyarın

Çocuğunuza bağırmadan önce sizi dinlemediğinde ilk olarak onu uyarın. Eğer sizi dinlemezse ve dediklerinizi uygulamazsa ona ne olacağını hatırlatın. Eğer kontrolünüzü kaybedip bağırırsanız, aranızda güç savaşının oluşmasına sebep olacaksınız, bunun da size olumlu bir geri dönüşü olmayacak.

Çocuğunuza bağırdıkça durumu daha da kötüleştirmekten başka bir şey yapmamış olacaksınız. Ancak sözünüzü dinlemediğinde, sonuçları konusunda çocuğunuzu uyarırsanız, bu konuda ciddi olduğunuzu göstermiş olursunuz. Çocuğunuz dediklerinizi yapmıyorsa, bağırmadan onu cezalandıracağınızı kendisine bir kez daha hatırlatın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.