Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Son Güncelleme: 22 Mart, 2019

Günümüzde kadınlar, ilk haftasından itibaren hamileliği planlar ve kontrol eder. Fakat yine de doğum başlayıncaya kadar bu kontrol yavaşça kaybolur. Bu yüzden her şeyin umduğunuz gibi ilerlemesi için bir doğum planı hazırlamanız gerekir.

Eğer doğru bir şekilde analiz ederseniz bir doğum planı, sizin ne şekilde doğum yapacağınızı seçmenize yardımcı olur. Bu yazılı belgede belirtilen şeyler bugün, kadınlar için çok önemlidir.

Doğum Planı Nedir

Her ne kadar doğumunuzun nasıl gerçekleşeceğine karar vermiş olsanız da acil bir durumda yaptığınız bütün plan suya düşebilir. Genelde bunun sebebi doktor ve hemşirelerin tercihlerinizden haberdar olmamasıdır.

Bu yüzden her şeyin istediğimiz gibi gerçekleşmesi için bir doğum planı hazırlamak çok önemlidir. Bu yazı, aynı zamanda annelerin bebeklerinin doğumuna dair bütün isteklerini içeren bir yazıdır.

Annenin kendisi ve yenidoğan ile arasındaki ilişkiye dayanarak istediği şekilde karar vereceği bir dizi etken vardır.

anne ve baba adayı

Bu Yazıyla Beraber Neyi Planlayabilirsiniz?

Karar verebileceğiniz şeylerden birisi doğum sırasında anestezi kullanımıdır. Bunun yanında doğum odasına kimlerin gireceğini seçebilir veya doğumdan hemen sonra bebeğinizi sizden ayırmamalarını talep edebilirsiniz.

Doğumla ilgili başka konular da belirlenebilir. Örneğin, günümüzde vajinal açıklığı tıraş etmelerini, lavman uygulamalarını veya genişlemeye yardımcı olacak bir pozisyon seçimini önleyebilirsiniz.

Tabi ki burada doktorların ve hemşirelerin yapması gerekenleri engellemeyecek ve sağlığınıza kötü bir etkisi olmayan taleplerden bahsediyoruz.

Doğum Planınız İçin Yapabileceğiniz Diğer Talepler

İnternette size bulunabileceğiniz talepler hakkında fikir verecek çok çeşitte model mevcut. Bazılarında hastaların, doğum sırasında dinleyeceği müziği seçmelerine bile izin verilir. Bunun yanında giymek istedikleri kıyafetleri ve doğum topu gibi kullanmak istediği malzemeleri de seçebilirler.

Daha fazla mahremiyet talep edildiği takdirde doktor,  doğum odasına mümkün olduğunca az insanı alabiliyor. Bunun yanında isterseniz kateterizasyon da tercih edilebiliyor.

Hasta aynı zamanda kendisine uygulanan, yapılan  tıbbi işlemlerin her biri için bilgilendirilmeyi talep edebilir. Vajinal muayeneleri mümkün olduğu kadar sınırlamak ve suni sancı ile doğumu başlatmaktan kaçınmak da seçenekler arasındadır.

Hamilelik Sırasında Yapılması Gereken Doğum Planı

Bazı hamile kadınlar iki ay öncesinden planlamaya başlar. Fakat sizin için en iyisi 9 ay süren ve bu sürecin sonunda bebeğinizin ve sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebileceğiniz bir doğum planı yapmaktır.

doğum günlüğü tutan hamile kadın

Doktorunuza planı teslim ettikten sonra doğum sürecinin yönetiminden doktorunuz sorumlu olacak, böylece her şey istediğiniz şekilde ilerleyecek.

Hamilelik sürecinde komplikasyonlar gerçekleşirse, kadın doğum uzmanları ve jinekolojistler, annenin duygusal olarak kendisini hazırlamasına yardımcı olması için önerilerde bulunabilir. Yenidoğan ve anne için bir risk teşkil etmediği takdirde annenin istekleri yerine getirilmelidir.

 Nereden Örnek Bulunabilir

İspanya Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanlığı’nda bir internet belgesi mevcut. Bu belgenin içinde hamile bir kadının tıp merkezinde hakkı olan talepler hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Buna ek olarak bu model, ulusal bir standardın da göstergesidir.

Bunun yanında düzenli randevu aldığınız kliniğe de bir plan sorabilirsiniz. Muhtemelen aylık kontrollerinizin birinde size bir tane yazmış olacaklardır.

Bazı klinikler muayene ve danışmanlık için oluşturdukları kendi planlarını dijital kanallar üzerinden yayınlar. Ne olursa olsun bir kadının bir plan seçmesi ve sürecin daha başında hazırlanmaya başlaması çok önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.