Doğumu Başlatmak veya Hızlandırmak İçin Doğal Yöntemler

Doğumu Başlatmak veya Hızlandırmak İçin Doğal Yöntemler

Son Güncelleme: 19 Mart, 2019

Dokuz ayı doldurdunuz fakat bebeğiniz hala doğmadı mı? Hamileliğin son günleri zor ve yorucu mu geçiyor? Bu yazıda sizlerle ağrılarınızı hafifletecek ve hatta doğumun başlamasını tetikleyecek birkaç doğal yöntem paylaşacağız.

Eğer bebek beklemiyorsanız dokuz ay size kısa bir zaman gibi gelebilir. Fakat, hamile bir kadın için dokuz ay hayatının en uzun bekleyişi gibi hissettirir. Özellikle de ilk kez anne olacaklar için.

Genellikle bebeğin doğacağı zaman hiç gelmeyecekmiş gibi hissedilir. Bazı durumlarda dokuz ay geçse bile bebek doğmamış olabilir.

İlk olarak, doğumda kilit rol oynayan oksitosin hormonunun fonksiyonunu paylaşıp ardından doğumu gecikmiş hamile kadınlara doğumu başlatma konusunda yardımcı olan birkaç tavsiye vereceğiz.

Oksitosin ve doğum

Oksitosin kadınların bazı koşullar altında salgıladığı bir hormondur. Bu koşullardan biri de çocuk doğurma anıdır. Bu hormon doğumu başlatmakla sorumludur ve tüm doğum süreci için oldukça önemlidir.

Bu sebeple, doğumun yapay olarak başlatılması gerektiğinde oksitosin hormonu kullanılır. Doğumu başlatmak için başvurulan doğal yöntemler de vücutta oksitosin hormonu salgılatmalıdır. Unutmayın ki dokuz aylık süre tamamlandıktan sonra bebeğinizin herhangi bir anda doğmasında hiçbir sakınca yoktur.

Doğumu başlatan veya hızlandıran doğal yöntemler

hamile kadın

Bu yöntemleri uygulamadan önce doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuz sizi hamileliğiniz ve bu yöntemleri denemenizin sakıncalı olup olmadığı konusunda bilgilendirecektir.

  • Rahatlama teknikleri: Artan stres sebebiyle doğum tarihinde gecikmeler olabilir. Bunun sebebi oksitosin salgılanmasını önleyen hormonların stres altındayken üretilmeleridir. Bu sebeple doğum öncesi yogası, rahatlama teknikleri ve farkındalık egzersizleri denemenizi tavsiye ederiz.
  • Fiziksel egzersiz: Fiziksel egzersizler her şeyden önce bebeğin anne karnında düzgün bir pozisyona geçmesini sağlar. Fiziksel egzersizlerin doğumu hızlandırdığı tam olarak kanıtlanmış değildir fakat yoga, yürüyüş ve yüzme gibi fiziksel egzersizler kesinlikle vücudu doğuma hazırlar.
  • Cinsel ilişki: Karnın boyutu ve yorgunluk hissedilmesi sebebiyle cinsel ilişki anne açısından pek rahat bir alternatif olmasa da bebeğin doğumunu hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Orgazm anına ulaştığınızda oksitosin salgılanması sebebiyle anne daha iyi ve rahat hisseder. Buna ek olarak, erkeğin cinsel salgısında bulunan prostaglandinler rahim ağzının açılmasını kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Yiyecekler: Bazı yiyecekler bebeğin hareket etmesine sebep olabilir. Bu yiyeceklerin en başında ise çikolata gelir. Çikolatanın doğumu başlatması ve hızlandırması üzerine olan etkisi tam olarak kanıtlanamamış olsa da bebeğin doğru pozisyonu alacak şekilde hareket etmesini sağlar.
  • Bebeğinizle konuşmak: Bu yöntem bilimsel olarak kanıtlanamamış olsa da denemekten bir şey kaybetmezsiniz. Bebeğinizle konuşarak onu cesaretlendirin, onunla duygusal bir bağ kurun, onu ne kadar çok görmek ve tanımak istediğinizi söyleyin. Bu doğumu kolaylaştıran bir etkiye sahip olmasa bile bebeğinizle aranızda bir bağ kurmanızı sağlar.

Bebeğinize sevildiğini, istendiğini ve beklendiğini söyleyin.

Doğumu başlatmak için bu yöntemler ne zaman uygulanmalı?

Doğumu kolaylaştırmak için tavsiye ettiğimiz bu yöntemler tüm hamilelik dönemi boyunca uygulayabileceğiniz sağlıklı ve pratik yöntemlerdir.

Rahatlama teknikleri hamilelik döneminin en başından beri uygulandığında sizin için faydalı olacaktır. İlk üç ay stresli geçebilir ve bu yüzden huzurlu, sakin ve duygusal olarak stabil hissedeceğiniz yerler bulmak ve zaman yaratmak sizin için öncelik olmalıdır.

Bunun için hamileliğinizin başlangıcından beri rahatlama tekniklerini günlük rutininize dahil etmeyi ihmal etmeyin.

hamilelikte rahatlama

Fiziksel egzersizleri de hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren yapmanız tavsiye edilir. Tabi ki de egzersizleri durumunuza göre seçmeli ve bebeğinize zarar verebilecek hareketleri yapmaktan kaçınmalısınız.

Doktorunuza danışarak hangi egzersizlerin hamileliğinizin farklı dönemlerinde sizin için en uygun olduğu konusunda bilgi alabilirsiniz.

Cinsel ilişki ise hamilelik dönemi için oldukça sağlıklı bir pratiktir. Gerginliğinizin azalmasına yardımcı olur ve cilt, kan ve ruhsal durumunuzu iyileştirir.

Yemek seçimi ise hamile kadınlar için oldukça önemlidir. Kaynağından ve içeriğinden emin olmadığınız yiyecekleri tüketerek risk almayın. Normalde tüketmediğiniz yiyecekleri tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Son olarak, bebeğinizle konuşarak iletişim kurun. Hamile anneler doğal olarak bebekleri ile etkileşim halindedirler.

İster inanın ister inanmayın bebeğinizle iyi ve sağlıklı bir iletişim kurabilmek ve ona sevildiğini, istendiğini ve beklendiğini hissettirmek için anne karnındayken onunla konuşmanız çok önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.