Bebeğinizin Üşüdüğünü Anlamak İçin İpuçları

İlk kez anne baba olacak kişilerin endişelerinden biri, bebeklerinin üşüdüğünü nasıl anlayacaklarıdır. Bunu fark etmenize yardımcı olacak bazı işaretler vardır. 
Bebeğinizin Üşüdüğünü Anlamak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Bebeklerin ilk aylarda battaniyelere sarıldığını görmek çok yaygındır. Bu doğru bir şeydir çünkü vücut ısısını düzenlemek için bazı önlemler almanız gerekir. Ancak yeni anne babaların aklındaki soru bebeklerinin üşüdüğünü nasıl anlayacaklarıdır.

Bu, ebeveynlerin genellikle pratik yaparak öğrendikleri bir beceridir. Siz de bu konuda endişeliyseniz, yazımızı okuyarak bebeğinizin üşüdüğünü gösteren bazı işaretleri keşfedebilirsiniz.

Bebeğinizin üşüdüğünü nasıl anlarsınız?

Yaşamın ilk aylarında, bebeklerin vücut ısıları değişebilir, çünkü kan dolaşım sistemi henüz olgunlaşmamıştır.

Yani bebekler vücutlarındaki ısıyı doğal olarak düzenleyemezler. Bebeğinizin el ve ayaklarının genellikle soğuk olduğunu fark edebilirsiniz.

bebeğinizin üşüdüğünü anlamak

Bebeğinizin vücut ısısını anlamanıza yardımcı olacak üç yer vardır: karın, bacaklar ve boyun. Bu alanlara dokunarak bebeğinizin üşüdüğünü veya ateşi olduğunu anlayabilirsiniz.

Ancak bunu anlamanın kesin bir yolu, yanaklarının kırmızı olup olmadığına bakmak ve sıcaklık nedeniyle ağlamalarıdır. Bazı çocuklarda burun ve dudaklar mavimsi bir renk alır. Bu, nefes almada zorlandıklarının da bir işareti olabilir.

Yeni ebeveynler için ipuçları

Ateşi yüzünden endişelenip bebeğinizi gereğinden fazla korumaya çalışmanız anlaşılabilir bir şey. Bununla birlikte, onları aşırı korumamaya dikkat edin, çünkü bu onları soğuğa karşı daha savunmasız kılar.

Bebeğinizin üşümemesi için aşağıdaki ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

Battaniyeyle örtün

Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini belirlemenin bir başka yolu, onu bir battaniyeye sarmaktır. Battaniyeyi çıkarmaya çalışıp çok hareket ettiğini fark ederseniz, muhtemelen rahatsız demektir. Ama fazla kıpırdamıyorsa, sıcaklıktan hoşlandığını söyleyebilirsiniz.

Bebeğinizi katmanlar halinde giydirin

Sıcaklığı çok sert bir şekilde değiştirmemek adına bebeğinizi katmanlar halinde giydirmenizi öneririz. Yani önce hafif ve yumuşak kıyafetler , ardından ceketler ve palto giydirmeniz gerekir.

Ayrıca tek bir kalın ceket yerine, üst üste birkaç ince giysi giydirin. Böylece bebeğiniz üşürse ya da sıcaktan rahatsız olursa giysilerini çıkarmak veya yenisini eklemek daha kolay olacaktır.

Unutmayın, çocuğunuzu pamuklu giysilerle giydirmek en iyisidir. Pamuklu giysiler yumuşaktır ve herhangi bir sıcaklıkta hareket etmeyi kolaylaştırır.

Ellerini, ayaklarını ve başını örtün

Bebeklerin özelliklerinden biri de hızla ısı kaybetmeleridir. Bu nedenle, bebeğinizin ellerini, ayaklarını ve başını yumuşak pamuklu giysilerle örtün. İdeal olarak şapkalar, çoraplar ve eldivenler cildin soğuk mevsimlerde bile nefes almasını sağlar.

İki yaşın altındaki çocuklar savunmasız olabilir ve 6 aydan küçük çocuklar ise daha da zayıftır. Bu nedenle, hava çok rüzgarlı veya soğuksa, evde kalmak en iyisidir.

bebeğini tutan anne

Odanın sıcaklığını ayarlayın

Küçük çocuklar sıcaklık değişimlerine karşı hassastır, bu nedenle değişimleri dikkatlice izlemelisiniz. Oda sıcaklığını 20-23 derece arasında tutun. Ayrıca havanın dolaşımının sağlandığından ve klimanın doğrudan bebeğinize hava vermediğinden emin olun.

Sonuç olarak, bebeğiniz üşüyorsa, rahat hissetmesini sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Kan akışının yanı sıra termoregülasyon sürecinin tamamen olgunlaşmadığını unutmayın. Bu nedenle, bebeğinizin vücudunun bazı kısımları soğuk olacaktır.

Bebeğinizi daha sıcak tutmanız gerektiğini anlamak için işaretlere dikkat edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Smith, J. Alcock, G. and Usher, K. (2013) Temperature measurement in the preterm and term neonate: A review of the literature.  Neonatal Network , 32 (1): 16-25.
  • Smales, O R and R Kime. “Thermoregulation in babies immediately after birth”Archives of disease in childhood vol. 53,1 (1978): 58-61.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.