Çocuklarda Boğaz İltihabı: Kış Mevsiminin Yaygın Hastalığı

Boğaz ağrısının sebebi gırtlağın iltihaplanmasına yol açan virütik enfeksiyonlardır.
Çocuklarda Boğaz İltihabı: Kış Mevsiminin Yaygın Hastalığı

Son Güncelleme: 09 Nisan, 2019

Faranjit, gırtlağın iltihaplanmasına bağlı olarak boğaz ağrısı, tahriş, ateş ve lenf bezlerinde şişmeye yol açan bir hastalıktır. Çeşitli mikroorganizmalar gırtlağın iltihaplanmasına ve dolayısıyla boğaz ağrısına sebep olabilir.

Çoğu zaman, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi durumlar virütik enfeksiyonlardan kaynaklanır. Fakat bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonlar da bu hastalıklara yol açabilir.

Bu tip hastalıklara sebep olan bakteri türünün ismi Grup A Streptokokus olarak bilinir. Bu bakteri tipinin yol açtığı hastalığa streptococal faranjit veya halk dilinde streptokokal boğaz ağrısı denir.

“Bakteriyel kültür sayesinde hastalığın virütik veya bakteriyel  olduğu tespit edilebilir.”

Çocuklarda faranjitin belirtileri

Faranjit genelde kış mevsiminde ve yılın en soğuk zamanlarında görülür. Bu dönem solunum hastalıklarının en aktif olduğu dönemdir. Faranjit aynı zamanda bulaşıcı bir hastalıktır ve etrafa kolayca yayılabilir.

İşte faranjit belirtilerinden bazıları:

  • Şiddetli boğaz ağrısı: Çocuğunuz yemek yerken veya yutkunurken zorluk yaşayabilir. Bademcikleri normale göre daha kırmızı ve parlak renktedir.
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Şişik lenf bezleri.

Çocuklarda faranjiti teşhis etmek

Çocuğunuzun sağlık durumu ile alakalı bir doktora başvurduğunuzda doktor bademcik üzerinde gri veya beyaz renkli iltihaplanmaları ve geniz akıntısı olup olmadığını kontrol edecektir. Doktor ayrıca çocuğunuzun cildini, gözlerini ve lenf bezlerinin şişme durumunu kontrol eder.

Doktor gerekli gördüğünde çocuğunuzun bademciğinden kültür örneği alarak araştırılmasını talep edebilir. Bademcikten alınan kültür örneği ve kan tahlili çocuğunuzda görülen belirtilerin kesin sebebinin tespit edilmesini sağlar.

Çocuklarda faranjitin tedavisi

Parasetamol ve ibuprofen ateş düşürmek, boğaz ve baş ağrısını hafifletmek için iki etkili maddedir. Boğaz şişmesini günde altı kez tuzlu suyla yapılan gargara ile hafifletmek de mümkün. Bunun için bir su bardağı su ile 1 çorba kaşığı tuzu karıştırmanız yeterli olacaktır.

Bazı durumlarda çocuk doktorunuz farklı uzmanlardan yardım almanızı da önerebilir. Örneğin, faranjit hastalığı doktor tavsiyelerine ve düzenli antibiyotik kullanımına rağmen sık sık tekrarlıyorsa durumun ciddiyetine bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir.

Şişmiş bademciklere bağlı olarak solunum güçlüğü yaşanması da cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Şişmiş bademcikler aynı zamanda uyku esnasında horlamaya ve yutkunma güçlüğüne de sebep olabilir.

Çocuklarda boğaz iltihabının yol açtığı komplikasyonlar

Boğaz iltihabının sebep olduğu diğer komplikasyonlar ateşli romatizma, böbreklerde iltihaplanma ve bakteremi adı verilen kanda iltihaplanma durumudur. Bazı nadir görülen ve aşırı durumlarda streptrokokal faranjit toksik şok sendromuna sebep olabilir.

İleri derecede faranjit solunum yollarının tıkanmasına yol açabilir. Peritonsillar apne (PTA) veya retrofaringeal apne (RPA) gelişimi de mümkündür.

Medikal destek ne zaman gerekir?

Çocuğunuzun boğaz ağrısı çok şiddetli olduğunda veya hafiflemediğinde medikal desteğe ihtiyaç duyabilir. Yüksek ateş, aşırı şişik lenf bezleri veya tahriş durumları da medikal destek gerektirebilir. Eğer çocuğunuz ağzını açarken veya yutkunurken zorluk yaşıyorsa bir an önce medikal destek almak için başvurun. Çocuğunuzun cildinin kuru veya döküntülü olması da bir an önce medikal destek gerektiren bir durumdur.

boğaz ağrısı tedavisi

Ameliyat ne zaman gerekir?

Birçok ebeveyn çocuklarının bademciklerinin ameliyat gerektirip gerektirmediğini düşünür. Doktorlara göre bu ameliyat yalnızca gerekli olduğunda yapılmalıdır. Öncelikli durumlar ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlardır. Bu ameliyatlara bademcik ameliyatı adı verilir ve yalnızca 5 dakika sürmektedir.

Operasyon oldukça kısa sürse de tüm ameliyat süreci yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Genellikle hastalar ameliyat günü taburcu edilir.

Fakat yine de, çocuğunuzun bir sonraki güne kadar hastanede kalması daha iyi olur. Bu şekilde doktorlar çocuğunuzu daha detaylı gözlemleyebilir ve sağlık durumunu değerlendirebilirler.

Bademcik ameliyatı ile alakalı aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar:

  • Eğer çocuğunuzun dikişleri varsa normal bir şekilde yemek yiyebilir.
  • Aşırı sıcak ve sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Doktorunuzun çocuğunuz için tavsiye ettiği özel diyeti mutlaka uygulayın.

Ebeveynler teşhis ve tedavi sürecinde gerekli önlemleri almadıkları taktirde faranjit çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Eğer çocuğunuz yukarıda bahsettiğimiz belirtilere sahipse en kısa sürede bir çocuk doktoruna danışmakta fayda var.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.