Hamilelikte Cildin Değişimi Ve Kahverengi Yamalar

Hormon seviyelerindeki artış nedeniyle, hamilelik döneminde kadınların cildinde değişiklikler olması ve kahverengi yamaların belirmesi normaldir. Peki, bu konuda bilmeniz gerekenler neler? Tedavi seçenekleri var mı? Bugünkü yazımızda bu soruları ve daha fazlasını cevaplayacağız. 
Hamilelikte Cildin Değişimi Ve Kahverengi Yamalar

Son Güncelleme: 10 Şubat, 2021

Hamilelik sırasında, ciltte, diğer değişikliklerin yanı sıra kahverengi yamalar görülmesi çok yaygındır. Genellikle “gebelik maskesi” olarak bilinen bu lekeler, koyu renkli benekler olarak görünme eğilimindedirler. Teknik olarak kloazma veya melazma olarak adlandırılırlar.

Bir kadın hamile kalır kalmaz, vücudu, her ay farklı değişimler geçirmeye başlar. Rahatsızlığa neden olabilecek bazı değişiklikler vardır. Bu yüzden bu dönem için iyi hazırlanmış olmak önemlidir. Peki, cildinizde ortaya çıkabilen bu kahverengi lekeler karşısında ne yapacağınızı biliyor musunuz?

Hamilelik döneminde neden ciltte değişiklikler olur ve kahverengi yamalar belirir?

Gebelik döneminde dokuz ay boyunca anne adayının hormon düzeyleri artar. Hatta bazı annelerin cildinde koyu lekeler belirir.

Melazma veya “gebelik maskesi” olarak da bilinen kloazmalar, gebelik sırasında ortaya çıkan beneklerdir. Çoğu zaman yüzde ortaya çıkarlar. Zaman zaman kaşıntıya da neden olabilirler.

Ancak sonuçları, yalnızca estetik görünümle ilişkili değildir. Bunun ötesine geçer. Hatta fiziksel sorunlardan çok duygusal sorunlara yol açabilirler. Bunun nedeni, bir kadının öz-saygısını etkileme eğiliminde olmalarıdır. Bu kahverengi yamalar, anne adayının görüntüsüyle ve imajıyla ilgili endişe duymasına ve utanmasına neden olabilir.

Hamilelik sırasında ciltte meydana gelen değişikliklerin çoğu yüzde; özellikle alında, burunda, yanaklarda ve çenede ortaya çıkar. Ayrıca üst dudakta ve az sayıda durumda göz çevresinde de görülebilirler.

Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde de değişiklikler olabilir. Kolların ön kısmı, koltuk altı, kasık, karın ve güneş ışığına maruz kalan diğer alanlar, değişikliklerin görülebileceği alanlardan bazılarıdır.

Bu kahverengi lekeler, çoğu durumda, gebeliğin son 6 ayında ortaya çıkar. Ayrıca genetik bir faktör nedeniyle de oluşabilirler. Kadının ailesinde, bu özelliklerin görüldüğü aile üyeleri varsa, onda kahverengi lekelerin ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

yüz lekeler karşılaştırma

Kloazma türleri

Kloazma, melaninin derinliğine bağlı olarak üçe ayrılır:

  • Dermal melazma: Kenarları fludur. Yanaklarda ortaya çıkar.
  • Epidermal melazma: Bu durum, epidermal (üst deri) tabakalarda ortaya çıkar. Kenarları biraz daha nettir ve yüzün merkezinde yer alır. Tedavi edilmesi en kolay tür olma eğilimindedir.
  • Karışık: Burada, yukarıda bahsettiğimiz türlerin ikisi bir aradadır ve tedavi edilmesi zor olabilir. Lekelerin doğal olarak belirdiği hamile kadınlarda sık görülür. Hamile kadınlarda ortaya çıktığında “kloazma gravidarum” olarak isimlendirilir.

“Hamilelik döneminde, dokuz ay boyunca hormon seviyeleri artar ve hatta bazı annelerin cildinde koyu renkli lekeler oluşur.”

Ciltteki bu lekelerden kaçınmak mümkün mü?

Ciltteki bu değişiklikleri önlemenin bilinen bir yöntemi yoktur. Her gebelik farklıdır ve hamile kadınların hepsi bu değişiklikleri deneyimlemez. Bazı durumlarda, kadın, doğurduktan sonra koyu renkli benekler kendi kendilerine kaybolurlar.

Ancak çoğu durumda tamamen yok olmazlar. Bu durumla ilgili herhangi bir şüpheniz veya endişeniz varsa bir uzmana danışmanız önemlidir.

Hamilelik boyunca ciltte gerçekleşen değişiklikleri ve kahverengi yamaları tedavi etmek

Hamileyken belli bazı tedavilerden kaçınmak önemlidir. Çünkü bu tedaviler, sonunda daha fazla melanin üretimine yol açabilir. Bu, daha da koyu renkli yamaların oluşması anlamına gelir.

Bazı uygun seçenekler vardır ancak herhangi türdeki bir tedaviye başlamadan önce mutlaka her zaman bir uzmana danışmalısınız.

  • Güneş kremi: Cildinizi ve üzerinde beliren lekeleri korumak için her zaman güneş kremi kullanmalısınız. Dermatoloğunuzun talimatlarını uyguladığınızdan emin olun.
  • Güneşe maruz kalınan sürenin azaltılması: Hamilelik sırasında, cildinizde böyle değişiklikler olduysa, güneşe maruz kaldığınız süreyi kısıtlamanız gerekir. Bu, özellikle yüzünüz için geçerlidir. Şapka, güneş gözlüğü ve diğer aksesuar türlerinin kullanılması tavsiye edilir.
ayna genç kadın sivilce
  • Lazer seansları: Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu kahverengi yamalar doğumdan sonra her zaman yok olmazlar. Durum sizin için de böyleyse ve diğer tedavi şekilleri başarısız olursa, lazer seanslarını deneyebilirsiniz. Yaklaşık 10 seans, pigmentasyonu yok etmeye yardımcı olacaktır. Yine belirtelim, tedavi yalnızca bir uzman gözetiminde yapılmalıdır.
  • Cildinize dikkat edin: Söz konusu cildinize iyi bakmak olduğunda çok katı ve disiplinli olmalısınız. Cildinizi temizlemek ve nemlendirmek için her gün uyguladığınız bir rutin oluşturmalısınız. Özellikle yüzünüz için tasarlanmış olan temizlik ürünlerini ve losyonları kullanın.

Cildinizde iyileşmeler olduğunu görmeniz için birkaç ay geçmesi gerekebilir. Bu nedenle, tedavi sırasında ve sonrasında, cildinizi güneşten korumaya devam etmeniz hayati önem taşır.

Kahverengi yamalar ısrarla kalıcı olmayı sürdürürlerse, cildinizdeki değişikliklerin nedenini ve doğru tedaviyi belirlemesi için bir dermatoloğa gitmelisiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.