Çocuklar İçin Dövüş Sanatlarının Faydaları

Spor yapmak, çocukların fiziksel ve zihinsel anlamda sağlıklı ve güçlü bir şekilde gelişim göstermelerine yardımcı olur. Bu bağlamda dövüş sanatları harika bir seçenektir. Çocuklar için dövüş sanatlarının faydalarının neler olduklarını biliyor musunuz?
Çocuklar İçin Dövüş Sanatlarının Faydaları

Son Güncelleme: 08 Haziran, 2020

Çocuğunuzu bir spora ya da fiziksel aktiviteye yazdıracağınız zaman ilk aklınıza gelenler genellikle futbol, basketbol, yüzme vb. olur. Fakat çocuklar için dövüş sanatları da oldukça popüler ve yararlı bir seçenek olacaktır.

Bu disiplinleri genellikle aklımızda şiddet, vurma, düşme vb. eylemlerle birleştiririz. Fakat bunlar konsantrasyon ve erdemi geliştiren bütünsel sporlar olmakla birlikte ruhani uyumu hedeflerler.

Düşünülenin aksine, çocuklar için dövüş sanatları onlara agresif ve saldırgan olmayı öğretmez. Dövüş esnasında eğitmen katılımcıların kazandıkları ya da kaybettikleri bir durum sunmaz. Önemli olan uygulamanın kendidir.

Bu bağlamda eğitmenler yalnızca bahsi geçen sporu öğretmezler. Dövüş sanatları ruhu ve karakteri şekillendirir. Çocuklara saygı, özgüven, öz kontrol gibi araç ve erdemleri öğretirler.

Bundan ötürü dövüş sanatları fevri ya da konsantre olmakta zorlanan çocuklar için idealdir. Düşük özgüvenli ya da sosyalleşmekte sorun yaşayan çocuklar için de oldukça uygun olacaktır.

Çocuklar İçin Dövüş Sanatlarının Faydaları

Bu disiplinleri uygulayarak çocuklar yalnızca esnekliklerini ve dayanıklılıklarını pekiştiren fiziksel egzersizlerde bulunmuş olmazlar. Kendilerini savunmayı da öğrenirler.

Çocuklar için dövüş sanatlarının şu gibi faydaları bulunmaktadır:

Fiziksel Faydaları

  • Dövüş sanatları kapsamında uygulanan hareketler, motor becerilerin gelişmesine, dayanıklılığın, atikliğin, gücün ve esnekliğin artırılmasına yardımcı olur.
  • Postürün düzelmesine ve kasların güçlenmesine katkı sağlar.
  • Çocuklar daha çok bedene odaklanacakları için isteklere daha iyi bir şekilde tepki verir, koordinasyon ve disiplinlerini daha iyi pekiştirirler.
Çocuklar için dövüş sporları

Psikolojik Faydaları

  • Özgüveni artırır.
  • Çocuklar olumlu bir rekabetin olduğu bir ortamda sporlara ilişkin erdemleri öğrenirler.
  • Dövüş sanatları ile ilgilenen çocuklar önemli değer ve disiplinleri de keşfederler. Bu değerler arasında saygı, sıkı çalışma ve alçak gönüllülüğü sayabiliriz.
  • Konsantre olabilme becerisini artırır.
  • Kurallara ve otorite figürlerine uyma özelliğini aşılar.
  • Davranışsal sorunları azaltır.

Diğer sporların aksine, dövüş sanatları dikkat ya da öğrenme bozukluğu olan çocuklar için de oldukça faydalıdır. Bunun nedeni aşağıda sıraladığımız etmenlerdir:

  • Dövüş sanatları çocukların kısa vadeli ve bireysel hedefler koymalarını sağlar. Her bir hedefe ulaşıldığında yeni bir kuşak alır ve bu sayede özgüvenlerini ve güvencelerini de geliştirmiş olurlar.
  • Rutin hareketlerin tekrarı sayesinde çocukların hafızaları gelişir. Böylelikle zamanla ustalaşabilir ve daha çok hareket öğrenebilirler.
  • Stresin azalmasını, sakin kalınmasını sağlar, hem sınıf içinde hem de dışında saygıyı ve iyi davranışı pekiştirir.

“Düşünülenin aksine, çocuklar için dövüş sanatları çocuklara agresif ve saldırgan olmayı öğretmez.”

Bu sporlar çocuklar için oldukça ilgi çekicidir fakat ebeveynlerin akıllarında bazı sorular doğurabilir.

Örneğin; bu sporları yapabilmek için neler gereklidir? Çocuklar kaç yaşından itibaren dövüş sporları yapmaya başlayabilir? En uygun dövüş sporları hangileridir?

Dövüş sanatları yapmak için çocuklar genelde beyaz renk olan bir üniforma giymelidir. Bu üniforma ceket, pantolon ve kuşaktan oluşur. Çocuklar seviye atladıkça kuşağın rengi değişir.

Çocukların üç yaşından itibaren yapabilecekleri dövüş sanatları bulunmaktadır. Daha fazla koordinasyon gerektirenler ise beş yaş üstü çocuklara uygun olacaktır.

Çocuklar İçin En Yaygın Dövüş Sanatları

  • Taekwondo: Bu ayakların, ellerin ve vücudun diğer kısımlarının kullanıldığı bir dövüş sporudur. Dört yaş üstüne önerilmekle birlikte, daha büyük yaşlarda da yapılabilir.
  • Judo: Bu disiplinin amacı karşı taraf vurmadan evvel onu etkisiz hale getirmektir. Burada görev kişinin kendi gücü, koordinasyonu, dengesi ve becerileriyle rakibi alt etmesidir. Çocuklar üç yaşından itibaren judo yapmaya başlayabilirler.
  • Karate: Bu dövüş sanatında kollar ve bacaklar oldukça aktif bir şekilde kullanılır. Burada önemli olan kişinin vücut postürüne hakim olması, gözlem ve rakibin hareketlerini analiz edebilmektir. Amaç darbeleri bloke etmek, darbelerden kaçmak ve rakibin zayıf noktasına ulaşmak için fırsat kollamaktır.
Çimenlikte dövüş sporu yapan küçük erkek çocuk

Küçük yaşlardan itibaren spor yapmaya başlamak yalnızca eğlence kaynağı değil, aynı zamanda sağlıklı bir vücudun da anahtarıdır. Spor aracılığıyla çocuklar fiziksel becerilerini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olabilirler.

Her spor dalında olduğu gibi, devamlılık ve ebeveynlerin desteği dövüş sporlarında da oldukça önemlidir. Bu hem günlük pratiklerde hem de sunum ve yarışmalarda ön plana çıkar.

Görebileceğiniz üzere, dövüş sanatları çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlıklarının gelişmesi adına pek çok katkı sağlar. Bununla birlikte, aile ve arkadaşlarıyla olan bağlarını da güçlendirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.