Çocuklara Alçak gönüllülüğü Öğretme Önerileri

Alçakgönüllülük temel bir değerdir, çünkü çocukların kendileriyle ilgili özgüven duymalarını ve başkalarını takdir etmelerini ve onlardan öğrenmelerini sağlar.
Çocuklara Alçak gönüllülüğü Öğretme Önerileri

Son Güncelleme: 11 Mart, 2020

Çocuk yetiştirmek sadece onlara yiyecek, güvenlik ve sevgi sağlamayı içermez. Bir ebeveyn olarak, onlara önemli değerleri aktarmak ve öğretmek de sizin sorumluluğunuzdadır. Böylece, çocuklara alçak gönüllülüğü öğretmek, daha mutlu bir yaşam sürmelerine ve daha iyi sosyal ilişkilere sahip olmalarını sağlayacaktır.

Aksine, küstah ve kibirli insanlar enerjilerini herkes gibi hissetmek ve görünmek için harcarlar. Bu uyumlu bir varoluşla bağdaşmaz. Ayrıca, genellikle herkesi sizden uzaklaştırır. Buna karşılık, insanlar alçak gönüllü bir insanın etrafında olmayı sever. Mütevazi insanlar hoşgörülü, merhametli olurlar ve hatalarından ders çıkarabilirler.

Bu nedenle, çocuğunuzun ikinci gruba ait olmasını istiyorsanız, onlara çok küçük yaşlardan itibaren alçak gönüllülüğü öğretmek çok önemlidir. Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren aşıladığınız değerler, tüm yaşamları boyunca onlarla kalır. Bu nedenle, alçak gönüllülüğü öğretmek önemli bir armağandır.

Alçak gönüllülük nedir?

Bu harika ve gerekli değeri çocuklarınıza aşılamak için ne olduğunu tam olarak anlamalısınız. Alçak gönüllülük, kişinin sınırlarını tanımaktan oluşan insani bir erdemdir. Bu nedenle, kimseden üstün olmadığınızı anlamanız gerekir.

oyun oynayan çocuk

Bazı davranışlar bir insanın alçak gönüllü olduğunu gösterir.

  • Mütevazi bir insan kendi sınırlarını bilir ve yaşam boyu öğrenme tutumunu benimser.
  • Hepimizin insan olduğumuzu ve bu nedenle hepimizin hata yapabileceğini anlarlar. Bu nedenle, asla kimseyi hafife almazlar veya başarılarından övünmezler.
  • Her canlıya haysiyet ve saygıyla davranırlar.
  • Son olarak, ihtiyaç duyduklarında yardım isteyebilir ve yanlış bir şey yaptıklarında özür dileyebilirler.

Çocuklara alçak gönüllülük nasıl açıklanır?

Çocuklar henüz böylesine soyut ve karmaşık tanımı anlayabilecek bilişsel gelişime sahip değildir. Bu nedenle, yapabileceğiniz en iyi şey onu günlük yaşamınıza dahil etmektir. Böylece, çocukların belirli davranışları gözlemleyerek bu değeri içselleştirmeleri daha kolay olacaktır.

Günlük örneklerle çocuklara alçak gönüllülüğü öğretmek

  • Bir sınavda başarısız olmak ya da bir takıma girememek, çocuğu sınırlamalarının farkına varmasını sağlayan anlardır. Kimsenin mükemmel olmadığını, tüm insanların aynı şeylerde iyi olmadığını ve gelişmek için çok çalışabileceklerini anlamalarına yardımcı olmalısınız. Bu nedenle, akranlarını aşmaya değil, kendilerini aşmaya odaklanmalıdırlar.
  • İşler başka şekilde gerçekleştiğinde, çocuğunuzun iyi sonuçlar almayanlara şefkatli davranmasına yardımcı olmanız gerekir. Bir futbol maçı kazanırlarsa, diğer takımla dalga geçmenin uygun olmadığını gösterin. Bunun yerine, onlara dostça bir tutum sergilemenin önemli olduğunu söyleyin.
  • Başka ülkelerden çocukları, işlevsel çeşitlilikleri olan çocukları veya başka özellikleri olan çocukları tanıyorlarsa, çocuklarınıza hoşgörü ve çeşitlilik öğretmek için bundan faydalanın. Tüm insanların saygı ve haysiyetle muamele görmeyi hak ettiğini ve kimsenin birbirinden üstün olmadığını aktarma fırsatını kaçırmayın.
çocuklarına alçakgönüllülük öğreten baba
  • Ayrıca, çocuklarınızı tüm canlılara değer vermeleri ve saygı duymalar için bir parka veya doğaya götürebilirsiniz. Onlara doğal alanları temiz tutmayı ve çiçeklerden böceklere veya fillere kadar her türlü yaşamı sevmeyi öğretin. Yaşamları eşit derecede değerlidir.
  • Çocuklara alçak gönüllülüğü öğretmek, kendi hatalarınızı tanıyarak ve onlar için özür dileyerek bir örnek oluşturmayı içerir. Bunu yaparak, bu eylemleri normal olarak değerlendirecekler ve bunları davranış repertuarına dahil edeceklerdir. Aynı şekilde, onlara yardım istemenin uygun ve faydalı olduğunu hatırlatın.

Çocuklara alçak gönüllülüğü öğretmek neden önemlidir?

Çoğu insanın düşündüğünün aksine, alçak gönüllülük boyun eğme veya zayıflık ile eşanlamlı değildir. Mütevazi bir çocuk, güçlü yönlerini, onlar hakkında övünmeden takdir edebilir ve zayıf yönlerinin, kendini değersiz hissetmeden farkına varabilir. Başka bir deyişle, kendilerine saygı duymayı ihmal etmeden başkalarına saygı duyabilirler.

Mütevazi bir çocuk, değerli olduğunu bilmek için mükemmel olması gerekmeyen mutlu bir çocuk olacaktır. Bu nedenle, başkalarının mükemmel olmasını beklemezler. Buna ek olarak, hayal kırıklığını nasıl tolere edeceğini, değişikliklere nasıl adapte olacağını ve öğrenmek için güçlüklerden nasıl yararlanacağını bilecektir.

Ayrıca, sağlıklı ve samimi sosyal ilişkiler kuracaklar ve her şeyden önce, kendilerini olduğu gibi sevip kabul ederek kendileriyle sağlıklı bir ilişkiye sahip olacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Romañach, J., & Lobato, M. (2005). Diversidad funcional, nuevo término para la lucha por la dignidad en la diversidad del ser humano. Foro de vida independiente5, 1-8.
  • Sabater, V. (2019b, 6 junio). El poder de la humildad. Recuperado 5 noviembre, 2019, de https://lamenteesmaravillosa.com/el-poder-de-la-humildad/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.