Çocuklarda Duygusal Şantaj Ve Sonuçları

Ebeveynler ve çocuklar iyi iletişim kurmadıklarında ve insanlar işlerini halletmenin bir yolunu bulmak istediğinde, bazıları şantaja yönelir. Neden böyle bir şey olur ve sonuçları nelerdir? 
Çocuklarda Duygusal Şantaj Ve Sonuçları

Son Güncelleme: 27 Temmuz, 2020

Bizi dinlemelerini sağlamak için çocuklara duygusal şantaj yapmak yapabileceğimiz en zalim şeylerden biridir. Uzun vadede psikolojik olarak onları etkiler.

Çocuklara onları istemediklerini, kötü olduklarını ya da ağlamayı kesmezlerse onları terk edeceklerini söylemek ebeveynlerin hemen sözlerini dinletmek için yaptıkları şeylerden bazılarıdır. Kesinlikle yanlıştır ve çocuklarla başa çıkmak için çok zararlı bir yöntemdir.

Duygusal şantajın en kötü yanı, çocukların, ebeveynlerini manipüle etmeye başladıkları bir kısır döngü başlatmasıdır. Çocuklarının bunu yapmalarının sebebi ise ailelerini kopyalamalarıdır.

Sonunda, ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim ve taleplerde saygı kalmaz. Bugünkü yazımızda bu hassas konu hakkındaki her şeyi öğrenebilirsiniz.

Duygusal şantaj: Özellikleri

Duygusal şantaj, hiç şüphesiz bir tür hakimiyettir. Dezavantajı olan birine karşı gücünüzü ya da üstünlüğünüzü kullanmanız anlamına gelir.

Zayıflarla güçlülerin karşı karşıya geldikleri bir güç oyunudur. Zayıf olanın kaybedecek çok şeyi vardır. Bu yüzden talebe hemen boyun eğmek zorundaymış gibi hissederler.

Ancak, duygusal şantajın en kötü şöhrete sahip yönlerinden biri, acı çeken kişinin, bu durumda çocuğun, kendini hemen cevap vermek zorunda hissetmesidir.

Çocuk, kendisine neden bu şekilde davranıldığını ya da neden itaat etmesi gerektiğini mantıksal açıdan anlayamaz. Sadece değerli bir şeyi kaybedeceği korkusuyla dolmuş bir şekilde kendisinden istenileni yapar.

Duygusal şantaj yüzünden çocuklar neden olduğunu anlamadan korku ve baskı hissettikleri için bir emre itaat etme ihtiyacı hissederler. Elbette bu yalnızca onların kendilerini rahatsız ve korkmuş hissetmelerine, otorite figürlerine karşı nefret duymaların ve saygısızlık yapmalarına yol açacaktır.

duygusal şantaj yapılan çocuk

Neden ebeveynler ve çocuklar duygusal şantaja yönelirler?

Duygusal şantaj yapan insanlar, birini, kendi istediği şeyi yapması için zorlamayı denediklerinin farkındadırlar. Ayrıca amaçlarına ulaşmak için bilinçli olarak yalan söylediklerinin de bilincindedirler. Elbette ağlamayı ya da yaramazlık yapmayı kesmezlerse çocuklarını terk etmeyeceklerdir.

Öte yandan, çocuklar genellikle dikkat çekmek ve istediklerini elde etmek için ağlıyormuş gibi yaptıklarında sadece bir buçuk yaşındadırlar.

Elbette, duygusal şantaj, bir yalana dayalı olmasına ve ahlaki açıdan doğru olmamasına rağmen genellikle uzun vadede yaratabileceği sonuçların farkına varılmadan yapılır.

Ebeveynler çocuklarını tehdit ettiklerinde, genellikle onlara ne kadar kötü örnek olduklarını fark etmezler. Çocuklarında yaratmaya başladıkları korku ve nefretin farkında değildirler.

Öte yandan, çocuklar da anne ve babalarına duygusal şantaj yaparak istedikleri şeyi elde etme ihtimallerini kaybetmeye başladıklarının bilincinde olmazlar.

Genel bir istatistik olarak bakıldığında, duygusal şantajın en çok kullanıldığı ailelerin genellikle boşanma aşamasında olanlar ya da ebeveynlerin başka ciddi sorunlar yaşadığı aileler olduğunu belirtmek önemlidir.

Örneğin, böyle durumlarda çocuklar, her bir ebeveynin taleplerini gerçekleştirme sürelerini karşılaştırarak duygusal şantaj uygularlar. Yetişkinler de buna benzer bir şekilde karşılık verir; sevgilerini çocuğun eşine veya yeni eşine karşı davranış şekline göre şartlandırmaya başlarlar.

“Duygusal şantaj, zayıflarla güçlülerin karşı karşıya geldikleri bir güç oyunudur. Zayıf olanın kaybedecek çok şeyi vardır. Bu yüzden talebe hemen boyun eğmek zorundaymış gibi hissederler.”

Çocuklarda duygusal şantaj nasıl önlenir?

Duygusal şantajın sadece ebeveynlerin davranışlarını taklit ederek öğrenilmediğini belirtmeliyiz. Bunun yanında, insanlar için neredeyse bir içgüdüdür. Ancak, bu davranışla mücadele etmek için en iyi seçeneklerden biri çocuklarınız ile sürekli, sıkı bir iletişim halinde olmaktır.

ağlayan kız çocuğu

Kolay bir çıkış yolu yoktur. Küçük çocukların ebeveynlerin taleplerini ve neden bu talepleri kabul etmeleri gerektiğini anlamayacakları açıktır. Ancak, tekrarlamak, davranışlarla ona örnek olmak ve saygılı olmak çok yardımcı olabilir.

Kendinizin veya çocuklarınızın duygusal şantaj kurbanı olup olmadığınızı fark etmeniz de önemlidir. Bu duruma maruz kalan kurbanların bazı özellikleri şunlardır:

  • Sürekli onaylanma ihtiyacı
  • Onlara en yakın olan insanları rahatsız etme korkusu
  • Hemen sakin hissetmeleri gereken durumlardan geçmek
  • Her zaman başkalarının istedikleri şeye çabuk boyun eğmek

Son olarak, sınırları ve kuralları sevgi ve saygı çerçevesinde belirlemenin, sürekli ve sağlıklı diyalog ile birlikte en iyi araçlar olduğunu unutmayın. Bu şekilde duygusal şantaja başvurmadığınızdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.