Banyo: Bebeğin Rahatlaması İçin Zevkli Bir An

Banyo: Bebeğin Rahatlaması İçin Zevkli Bir An

Son Güncelleme: 21 Eylül, 2018

Su, bebekler için güzel bir duygu ve doğal bir rahatlama aracıdır. Çünkü bebekler, dokuz ay boyunca karnımızda ılık suyun içinde yaşamış ve burada huzurlu bir ev ortamı içinde büyümüşlerdir. Bu nedenle bebekler için banyo yapmak çok önemlidir.

Banyo, dış dünyanın tehlikelerine ve yetişkinlerin hayatlarında sürekli hissettikleri günlük strese karşı bir tampon görevi gören, sakin, huzurlu ve mutlu bir ev ortamı hissi veren bir yerdir. Banyo tecrübesi insanı saran tatlı bir duygu uyandırır ve aynı zamanda kendinizi harika hissetmenize yardımcı olur.

Banyo yapmak bebekler için hayatlarının akışına yardımcı olan, henüz yeni tanışmış oldukları dünya algılarını düzenleyen ve tabi açık bir biçimde gelişimlerine katkı sağlayan rahatlatıcı ve mükemmel bir faaliyettir.

banyo yapan bebek

Hayatlarının İlk Yılında Banyo Ritüeli

Banyo bebeklerin rahatlamalarını sağlayan bir zaman dilimi olduğundan, bu rutini her gün yapmak (şampuan ya da sabun kullanmadan) iyi bir fikir olacaktır. Bu etkisine ek olarak, çocuğumuzun hijyenini sağlama konusunda katkısından dolayı harika bir mutluluk hissi ile dolmamızı sağlayacaktır.

Zaman zaman bebeklerimiz ile birlikte banyo yapmak suyun içine dalmak ve küçük vücutları üstünde köpükler yapmak çok iyi bir fikirdir. Bu davranış şekli, hem çocuk hem de anne (ya da ebeveynler) açısından çok önemli bir bağ noktası anlamına gelecektir.

Banyo anı, üzüntü ve endişelerimizi unuttuğumuz, hayatın günlük küçük zevkleri ile olan bağlantımızdan ve ufaklığı büyütme sürecini zorlaştıran olumsuzluklardan arındığımız çok özel ve gerekli bir zaman anlamına gelmektedir.

banyo yapan bebek rahatlıyor

Su Hareketinin Uyumu

Söylediğimiz gibi, bebekler için banyo su ile yapacakları hareketler ile tam bir uyum içerisindedir. Bunun günlük bir çeşit zorunluluk ya da yükümlülük olarak algılanmaması, daha çok bir eğlence fırsatı, çocuğun kendisini ve etrafındaki dünyayı anlamasına yardımcı olacak bir çeşit deney ve oyun olarak kabul edilmesi daha uygun olacaktır.

Anne ve babaların, bebeklerini sudan çıkarmak için yaptıkları savaşın, bebeklerin çocuklukları boyunca geleneksel bir hale dönüşeceğini anlamaları genelde uzun sürmez. Çünkü ufaklıklar için banyo doğal olarak muhteşem bir eğlence ve rahatlama yeri özelliği taşımaktadır.

Su onları her zaman için şaşırtmaya devam edecek olan bir heyecan ve şaşkınlık kaynağıdır. Refleksler, hareketler, dalgalar onları çok heyecanlandırır. Aynı zamanda suyun içindeki hareket serbestliği ve yer çekimi etkisinin azaldığı bir ortam son derece ilgilerini çeker.

Bunların dışında, her gün yapılan banyo esnasında sabun ya da şampuan kullanılmasının gerekli olmadığını ve bunun pek de tavsiye edilmediğini aklımızda bulundurmamız gerekir. Bir bebek yetişkinler gibi kirlenmez, cildi doğal bir şekilde temizlenmeye yönelik olarak kendisini düzenler.

banyoda bebek

Aslında kimileri, bebekler 12 ayını doldurana kadar haftada üç kez banyo yapmalarını tavsiye etmektedir. Buna gerekçe olarak da ciltlerinin bir çocuğa ya da yetişkin bir insana göre çok daha hassas olmasını göstermektedir. Bu nedenle, suyla temas etmesi için bebeği her gün banyo yaptırmayı tercih ediyorsak, her banyoda sabun ya da şampuan kullanmamaya ve böylelikle hassas cildinin tahriş olmamasına dikkat etmemiz faydalı olacaktır.

Diğer bir önemli nokta da, çocuk doktorlarının da tavsiye ettikleri gibi, bebeğin göbek kordonu düşene kadar (bir ila üç hafta arasında düşmektedir) ufaklığın vücudunu suya sokmamak gerekmektedir. Bu nedenle, kordon düşene kadar bebeğin vücudunu bir sünger ile temizleyebiliriz.

Bir başka dikkat etmemiz gereken konu da, yaşamlarının ilk yılı süresince bebeklerin banyosunu yetişkinlerin küvetinde yaptırmamamız gerektiğidir. Yüksek ve kaygan olmayan bir yüzeyde banyo yaptırmak, gerektiğinde çok daha rahat bir biçimde bebeğe ulaşmamızı ve onu kontrol etmemizi mümkün hale getirecektir.

Önce bebeğin banyo yapacağı yeri 5 ila 7 cm kadar ılık su (yaklaşık 32 derece) ile doldurun. Daha sonra bebeği çok nazik ve dikkatli bir biçimde suyun içine yerleştirin. Suyla bebeğin buluşma anının onu tatmin edecek ve rahatlatıcı bir his verecek şekilde olmasını sağlayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.