Bebeğim Gece Uyanırsa Ne Yapabilirim?

Bebeğim Gece Uyanırsa Ne Yapabilirim?

Son Güncelleme: 20 Nisan, 2018

“Bebeğim geceleri uyanıyor,” cümlesi yeni anne olanların gözlerinde koyu renk halkalarla yaptığı bir günlük yakınmadır. Ve bebeğin gece uyanma alışkanlığı tüm aileyi etkiler. Evin yeni üyesi, sadece büyük şanslar müjdelemekle kalmaz, aile için yeni zorluklar da yaratır.

Tabi ki, tüm yenidoğan bebekler ve küçük çocuklar, gecenin ortasında bazı ihtiyaçlarını gidermek için belirli aralıklarla uyanırlar. Bununla birlikte, bütün anneler bilmelidir ki bu çok normaldir. Asıl sorun, gece uyandıktan sonra çocuğu tekrar uyutmanın çok uğraşmak gerektirmesidir.

Çocuklar her uyandığında, uyku düzenleri değişir. Bu durum, bir gecede 5 ila 7 kez civarı olur. Bu resmi zorlaştıran şeyse bebeğin tekrar uykuya dalmakta zorluk çekmesidir.

Bebeğiniz ya da çocuğunuz gece uyanırsa ne yapabilirsiniz? Bunu bilmek istiyorsanız okumaya devam edin, çünkü Ben Anneyim‘deki bu yazıda sorunlarınıza çözüm bulacaksınız. Bunun, düşündüğünüzden daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Bebek gibi uyuduğunu söyleyen insanlar … muhtemelen onların evinde bir bebek yoktur.

-Anonim-

Bebeğiniz gece uyandığında yapılacak şeyler

Uyanmış Bebek ve Annesi

Bebeğiniz gece uyanır. Siz, bezini kontrol edersiniz, ateşini ölçersiniz, onu emzirirsiniz, ona ninni söylersiniz ve onu tekrar uyutmak için elinizden gelen her şeyi yaparsınız. Bununla beraber, bu hiçbir zaman istediğiniz gibi olmaz. Telaşlanırsınız, neyi yanlış yaptığınızı anlamazsınız ve hatta kötü bir anne olduğunuzu bile düşünürsünüz.

Çok yanılıyorsunuz, çünkü genellikle uyuyamamasının sebebi, uyandığında, önceden uykuya daldığı andaki ortamı yakalayamamasıdır. Durumlar, göz açıp kapayıncaya kadar değişmiştir.

Örneğin, eğer bebek emzirirken uyuyakaldıysa, uyandığında tekrar beslenmesi gerekir. Eğer o uyurken ışıklar kapandıysa, bu onu korkutabilir. Bunlar ne kadar küçük değişimler olsa da şüphesiz fark yaratmaktadır.

Bebek uyandığında ve tekrar uyutmak imkansız olduğunda, uygulanabilecek birkaç başka yöntem daha vardır. Bebeğin düzgün uyumasını sağlayan en önemli koşul, güvende hissetmesidir.

Sonra, onun gözyaşlarıyla ilgilenmeniz, ona tüm sevginizi vermeniz, ihtiyaçlarını karşılamanız, sarılmanız, onu kucaklamanız ve onu bol bol öpmeniz gereklidir. Benzer olarak, uyku düzeni geliştirmede, ninni söylemek, hikaye anlatmak ve hatta göz teması kurmaya çalışmak bile çok önemlidir.

Uyku düzeni nasıl oluşturulur?

Uyumayan çocuk

Çocuğunuz geceleri çok uyanıyor ve uyku düzeni henüz oluşmadı mı? Eğer daha önce yapamadıysanız, şimdi bunu yapmak için ideal bir zamandasınız. İlk adım olarak, geçişte daha iyi sonuçlar almak için bir nesne kullanın: bir ayıcık ya da battaniye onu rahatlatacak ve ona annesi olmadığında da güven verecektir.

İkinci ipucu ise, hem çocuklar hem de ebeveynler için yatak odasının bir ceza unsuru olmaması, uykuyla ilişkilendirilen bir yer olmasıdır. Bu yüzden, bunu başarmak için, çocuğun uykuyla ilişkilendirebileceği dış elementler kullanmak uygun olacaktır.

Yatağa gitmeden önce gerçek bir ritüel uygulayın. En yaygın ve etkili olanları şunlardır: banyo, hikaye ve beşik. Bu, ne kadar aptalca gözükse de, çocuğa güvenlik hissi verir. Bu, uykuya dalma söz konusu olduğunda, en önemli şeydir. Daha sonra, bu durum, yetişkinler ve çocuk arasındaki ilişkiyi de güçlendirir.

Çocuğunuzun uykuya dalmakta zorlandığı bir senaryoda, onun yakınında olun ve yumuşak, rahatlatıcı bir tonda konuşarak onu rahatlatın.  Onu beşiğinden almadan uyutmaya çalışmak çok önemlidir, çünkü bu sayede çocuk şu mesajı alır: “Anneme güvenebilirim, ama yalnız uyumak zorundayım.”

Ağlamanın, her zaman duygusal ihtiyaçlarla ya da şefkat isteğiyle ilgili olmayabileceğini unutmayın. Bazen çocuklar, bir şeyler yolunda gitmediği için ağlarlar. Hatta, kalın bağırsak ağrısı onları hasta hissettiren çok yaygın bir düşmandır. Yani, içinizden gelen sesi dinleyin ve annelik içgüdünüze güvenin.

Hiçbir annenin yatırmak istemeyeceği kadar tatlı bir çocuk yoktur.

-Anonim-


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.