Bebeğim Sürekli Kucağımda Olmak İstiyor: Bu Sorunu Nasıl Çözebilirim?

Bebeklerinin sürekli olarak kucaklarında durmak istemesi birçok anne için gerçek anlamda stres kaynağı bir durumdur. Ancak ne olursa olsun bebeğinizin kendini güvende hissetmesi ve sevginizi duyumsaması için sizin ilginize ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle endişelenip kendinizi yormayın. Bunun yerine bu yazımızda sizler için derlediğimiz alternatif önerileri uygulamaya çalışabilirsiniz.
Bebeğim Sürekli Kucağımda Olmak İstiyor: Bu Sorunu Nasıl Çözebilirim?

Son Güncelleme: 14 Ekim, 2018

Aslında bebeğinizi kucağınızda taşımanız oldukça doğal bir durumdur. Çünkü bebeklerin gerçek anlamda buna ihtiyacı vardır. Bunun temel nedeni, bebeği kucakta taşımanın anne ve babalar ile çocukları arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için ana yöntemlerden biri olmasıdır. Buna ek olarak, bebeğinizin sürekli olarak kucağınızda olmak istemesi, kendini daha güvende, anne ve babasıyla daha korunaklı olarak hissetmesinden kaynaklanmaktadır.

Ancak diğer taraftan, bebeğinizi her zaman kucağınızda bulundurmak için yeterli zamana sahip olmadığınız da bir gerçektir. Bu yüzden kendinize şu soruyu sormanız oldukça normal bir durum olacaktır: “Bebeğim sürekli olarak kucağımda durmak isterse ben ne yapabilirim?”

Bebeğim Sadece Kucağımda Durmak İsterken Ev İşleri İle Nasıl Meşgul Olabilirim Ki?

Bebeklerin ilgiye ihtiyaç duydukları şüphesiz bir gerçektir. Peki bebeğiniz sürekli olarak kucağınızda bulunmak isterken ev işleri ile bebek arasındaki dengeyi nasıl sağlayabilirsiniz? Bu durumla karşılaşmanız halinde sizler için aşağıda sıraladığımız önerileri uygulamaya çalışabilirsiniz:

  • En basit çözüm, ufaklığın uyku saatlerini çok etkin bir biçimde değerlendirmek olacaktır. Bu sayede o uyurken yapmanız gereken işleri herhangi bir problemle karşılaşmadan yerine getirebilirsiniz. Bu yöntemin en büyük dezavantajı ise bebeğin uyuduğu saatlerde sizin de dinlenme ihtiyacınızın bulunacak olmasıdır.
  • Bu yüzden diğer bir alternatif öneri ise bir bebek taşıyıcısı ya da daha yaygın bilinen adıyla bir kanguru edinmek olabilir. Bu oldukça kullanışlı aksesuar sayesinde elleriniz boşa çıkacağından ev işleriniz ile ilgilenme şansına da sahip olacaksınız. Elbette aynı zamanda bebeğiniz de çok ihtiyacı olan annesinin sevgisini yakından hissetmeye devam edecektir.

Bu noktada önemli bir uyarının altını çizmek gerekmektedir: Yemek yaparken bebeği sırtta taşımaktan kesinlikle kaçının. Çünkü bu oldukça tehlikeli bir hareket olacaktır. Diğer taraftan, bu tür bir şekilde bebeği taşımanın en büyük avantajı ise, bir yürüyüşe çıktığınızda ve özellikle birçok şeyi aynı anda taşımak durumunda kaldığınızda sizi oldukça rahatlatan bir taşıma şekli olmasıdır.

Hangi Aşamadan İtibaren Bebek Kendi Başına Hareket Edebilmelidir?

Doğumdan sonraki ilk aylar süresince bebeğinizin hem kendini güvende hissetmesi hem de sizin ona sunacağınız sevginizi sağlıklı bir biçimde alabilmesi için kucağınızda olmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak büyüdükçe bebeğe biraz daha kendi başına olmayı ve daha bağımsız hareket etmeyi öğretmeniz de çok önemlidir.

Örnek olarak eğer bebek 1 ila 2 yaşlarına ulaştıysa, ağlar ağlamaz hemen yanına gitmemeniz faydalı olacaktır. Bu şekilde, çok basit bir ağlamayla karşı karşıya kaldığınızda kendinizi kontrol etmeniz gerektiğini anlama şansına da sahip olursunuz.

Ancak bu durum elbette bebeği tamamen gözardı etmeniz ve onun ağlamasını görmezden gelmeniz anlamına gelmemektedir. Çünkü bebeğiniz hala sizin onu korumanıza ve ona bakmanıza ihtiyaç duymaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay fazla korumacı bir şekilde davranmaktan uzak durmak olmalıdır.

Anne ve babasının kucağındaki bebek

Bunu Nasıl Başarabilirsiniz?

Eğer bebek beşiğine ya da bebek arabasına gitmek istemiyor ve sadece sizin kucağınızda durmak istiyorsa, bu durumun üstesinden elbette gelmek biraz zor olacaktır. Bu aşamada karşınıza çıkacak olan zorluk sadece bebeğin gittikçe artan kilosundan değil, aynı zamanda gün geçtikçe sizden başka kişilerin kucağında bulunmak istememesinden de kaynaklanacaktır. Ancak biraz sabır gösterip ona biraz zaman tanımanız durumunda, bebeğinizin daha fazla bağımsız hareket etmeyi öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

“Sizin için faydalı olabilecek bir öneri, bir bebek taşıyıcısı ya da daha yaygın bilinen adıyla bir kanguru edinmeniz olacaktır. Bu oldukça kullanışlı aksesuar sayesinde elleriniz boşa çıkacağından rahat bir biçimde işleriniz ile ilgilenme şansına da sahip olacaksınız.”

Bebeğinizin Sizi Anlamadığı Fikrini Aklınızdan Çıkarın

Bebekler çok zekidir ve sizin onlara öğrettiğiniz her şeyi kavrama yeteneğine sahiptirler. Bu yüzden bebeğinize sabırlı olması ve annesinin işinin bitmesini beklemesi gerektiğini açıklayın. Ya da ona annesinin çok yorulduğunu ve biraz dinlenmeye ihtiyacı olduğunu anlatın.

İlk başlarda belki sizi dinlemeyecek ve ağlayıp halinden şikayet etmeye devam edecektir. Bu şekilde davranmasının temel nedeni bebeğin kendini kontrol etme becerilerinin henüz gelişmemesi ile ilgilidir. Böyle davransa bile kesinlikle taviz vermeyin. Bebek ancak bu şekilde diğerlerini de düşünmesi gerektiğini ve kendisinin her zaman tüm ilginin odağında bulunamayacağını anlayabilecektir.

Bu söylediklerimizden, ona karşı kaba davranmanız gerektiği gibi bir sonuç da çıkarılmamalıdır. Çünkü bebeğinize size çok yakın olmadığı durumlarda da kendisini güvende hissedebileceğini öğretebilirsiniz. Bu hedefe ulaşabilmek için şu seçenekleri uygulayabilirsiniz:

  • Bırakın bebekle biraz babası ilgilensin.
  • Çevrenizde güvendiğiniz diğer insanları evinize davet edin ve onların bebeğinizle oyun oynamasını sağlayın.
  • Bebeğe renkli ve ses çıkaran oyuncaklar edinin. Bu oyuncaklar sayesinde kendi kendine eğlenceli vakit geçirecektir.
  • Ona bir parça meyve ya da bir bisküvi verin. Bu tür yiyecekler onun bir süreliğine sakinleşmesine yardımcı olabilir.
  • Onun bir yürüteçle ya da emekleyerek evin içinde dolaşmasına izin verin. Ancak bebek etrafını yeterince tanıyana dek gerekli güvenlik önlemlerini almayı da unutmayın.
Anne ağlayan bebeğini kucağına alıyor

Yürüyüşe Çıktığımızda Bebeğim Sadece Kucağımda Durmak İstiyorsa Ne Yapmalıyım?

Bebekler dışarıya çıkmayı çok severler. Çünkü dışarı çıktıkları zamanlarda kendilerini özgür hisseder ve sürekli olarak yeni şeyler öğrenirler. Bu nedenle genellikle kendi başlarına gezmekten çok hoşlanırlar. Ancak eğer sizin ufaklığınız dışarıya gezmeye çıktığınızda kucağınızdan inmek istemiyorsa, bu durum çocuğun yorgun olduğunu gösteren bir belirti olabilir.

Bu sebepten dolayı dışarı çıkıp gezintiye çıkışlarınızı iyi bir biçimde planlamanız gereklidir. Eğer iyi bir planlama konusunda başarısız olursanız bebeğinizi dışarıda taşımak zorunda kalır ve bunun sonucunda kendiniz de çok fazla yorulursunuz. Bu konuda size verebileceğimiz bazı önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Evden çıkmadan önce çantanıza yeterince su ve yiyecek koyduğunuzdan emin olun. Bu sayede daha fazla enerji ile dışarıda daha fazla zaman geçirme şansınız olacaktır.
  • Dışarıya çıktığında çocuğun daha fazla eğlenebilmesi için yanınızda top gibi bir oyuncak bulundurmayı unutmayın.
  • Eğer çocuğunuz henüz yürümüyorsa, yürüyüşe mutlaka bir bebek arabası ile çıkmayı tercih edin. Bebek arabasının bulunması yürümeye başlayan çocuklar için de önemlidir. Çünkü yürüyüş esnasında yorulan çocuğu arabasına koyarak kolay bir biçimde eve geri götürebilirsiniz.

Son olarak unutmayın ki, eğer bebeğiniz kucağınızda bulunmak istiyorsa bu sadece boş bir istek değildir. Aslında çocuğun buna gerçekten ihtiyacı olabilir. O halde çocuğunuza hak ettiği tüm sevgiyi sunun ve bu arada yavaş yavaş nasıl daha bağımsız davranması gerektiğini de öğretin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Ben Anneyim sayfasının içerikleri sadece eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Herhangi bir şüpheniz varsa, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.