Bebeğin Başını Ne Zaman Tutabildiğini Biliyor Musunuz?

Bebekler göz açıp kapayıncaya kadar büyürler. Onların büyüme gelişimleri hakkında fikir sahibi olabilmek için, yaşamlarının her döneminde sizleri nelerin beklediği konusunda bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.
Bebeğin Başını Ne Zaman Tutabildiğini Biliyor Musunuz?

Son Güncelleme: 26 Ağustos, 2018

Her şeyden önce bebeklerin oldukça kırılgan ve hassas olduklarını aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir. Bebeklerin doğumdan sonra vücut kasları bazı hareketleri yapmak ve organlarını tutmak için yeterince kuvvetli değildir. Bu nedenle hareket yetenekleri sınırlıdır. Ayrıca yapabildikleri hareketleri de koordinasyonsuz bir şekilde yaparlar. Bunun yanında her anne ve baba bebeklerinin başını kendiliğinden ne zaman tutabileceği konusunda endişeye kapılsalar da, bu konuda sabırlı olmak gerektiğini bilmek önemlidir. Bebeğin doğal fiziksel gelişimi ne hızlandırılmaya çalışılmalı ne de bir anda belirli bir aşamaya sıçrama yapmaya çalışılmalıdır.

Bebekler yaşamlarının ilk yılında kesintisiz bir temel gelişim periyotu içerisinde bulunmaktadır. Bu gelişim süreci elbette sinir sistemi ve motor özelliklerinin de dahil olduğu vücudun çeşitli sistemlerini kapsar. Bebekler aylar geçtikçe ve sahip oldukları kaslar boyut, kuvvet ve dayanıklılık anlamında güçlendikçe, vücutlarını nasıl kontrol edeceklerini öğrenirler.

Bir Bebek Başını Ne Zaman Tutabilir?

Çocuklarda motor gelişimi tam olarak başlarını tutabilmelerini sağlayan kasların yardımıyla birlikte başlar. Bu aşama, genel olarak dördüncü aydan itibaren güç kazanmaya başlar. Ancak bununla birlikte büyüme değişkenlerinin bebeklerde herhangi bir soruna yol açmaksızın çeşitli değişiklikler gösterdiğinin unutulmaması gerekir.

Bir bebek 3 ya da 4 aylık olmadan önce başını kaldırıp bu şekilde tutma girişimlerinde bulunabilir. Ancak başını bu pozisyonda birkaç saniyeden daha uzun bir süre tutamaz. Bu tür anlarda bebek bu davranışını sadece bir refleksten çok bilinçli ve sürekli bir hareket olarak yapmaya başlar.

Bebek bu hareketleri yapma konusunda daha iyi seviyeye geldikten sonra omuz ve sırt kaslarını geliştirme aşamasıyla devam edecektir. Bu kaslar onun oturmasını sağlayacak olan kaslardır. Daha sonra da bacakları kuvvetlenecektir. Bacakların güçlenmesi doğal olarak bebeğin yürümeyi öğrenmesi için gereklidir.

Pijamalı bebek gülümsüyor

Özetlemek gerekirse, zaman içerisinde bebeğin öğrendiği hareketler şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk ay: Doğrudan bir yere bakabilmek için başın bulunduğu doğrultuyu kontrol edebilmek.
  • İkinci ve üçüncü aylar: Koordineli bir biçimde olmayacak şekilde vücut üzerinde kontrol elde etmek.
  • Dördüncü aydan altıncı aya kadar: Bebeklerin genellikle başlarını kaldırmayı öğrendikleri dönem.
  • Altı ay ve sonrası: Bu aşamada, bebek kuvvetlendikçe hareketleri daha bilinçli olmaya başlar. Kendi çaba ve imkanları ile hareket etmeyi öğrenir. Önce emekler, daha sonra ise yürümeye başlar.

Bebeğin Başını Dik Bir Şekilde Tutabilmesi İçin Yardım Edilebilir Mi?

Anne ve babaların bu gelişim sürecini her ne kadar hızlandırma olanağı yoksa da, belirli birtakım yöntemlerle bir dereceye kadar bebeklerinin yeterli seviyede fiziksel gelişim kaydetmelerine yardımcı olabileceklerini söylemek gerekir. Bu yöntemler, bebeği nazik bir biçimde taşımaktan, bazı yumuşak egzersizler yapmaya kadar değişen geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Zaman içerisinde bebeğin kasları olgunlaşacak ve vücudunun değişik bölgelerini destekleyecek kadar güçlü bir hale gelecektir.

Bebek 6 ila 8 aylık olduğunda yapılabilecek en iyi şey onu yüz üstü yere bırakmak olacaktır. Bu şekilde, içinde bulduğu çevreyi tanımak isteyecek olan bebek, kendi kendine başını yukarıya doğru kaldırma ihtiyacı hissedecek ve böylelikle bu bölgedeki kaslarını yavaş yavaş güçlendirecektir.

Diğer bir küçük egzersiz, bebeği yüz üstü yatırıp ellerinden tutarak çok dikkatli bir şekilde oturma pozisyonuna geçmesine yardımcı olmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli nokta, bu hareketi yaparken kesinlikle fazlaca kuvvet uygulamaktan kaçınmak gerektiğidir.

“Çocuklarda motor gelişimi tam olarak başlarını tutabilmelerini sağlayan kasların yardımıyla birlikte başlar.”

Peki Eğer Yapmazsa?

Bazı bebeklerde, motor gelişiminde bazı gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu durum önemli bir sorun olarak algılanmamalıdır. Ancak bununla birlikte, 3 ya da 4 aylık olan bir bebekte bu açıdan yeterince gelişim olmadığını düşünüyorsanız, kontroller esnasında bu konuyu doktorunuza danışmanız yerinde bir davranış olacaktır.

Bebek oyuncaklarla gülümsüyor

Neler Yapabilirsiniz?

Hareketlerini tam olarak kontrol edebilecek kapasiteye ulaşıncaya kadar bebeğin hareketlerini yakından izlemeli ve bu konuda dikkatli olmalısınız. Aynı zamanda belirli birtakım önlemler almanız da faydalı olacaktır. Örneğin, ani hareketlerden, bebek taşıyıcısına koymak ya da elinden tutmaktan ve henüz daha başını tutamazken bebeğin başını boşta bırakmaktan kaçınmak önemli detaylar arasında bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak yürüteçler ve daha hazır olmayacağı birçok diğer oyuncak konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir. Gereksiz yaralanmalar ve sakatlıklara engel olmak için çok dikkatli olmalı ve tam olarak kontrolünü sağlayana kadar bebeğin başına destek olmayı unutmamalısınız.

Bebek başını dik bir şekilde tutmayı başardığında, diğer birçok gelişimin de kısa bir süre içinde ortaya çıktığını gözlemleyeceksiniz. Çünkü bu aşamadan sonra bebeğin hareket etme ve dünyayı keşfetme isteğinde ciddi biçimde bir artış yaşanacaktır. Elbette birkaç ay içerisinde de emeklemeye başlayacaktır. Size düşense, bebeğinizin bu mükemmel döneminde onun yanında olmak ve mümkün olduğunca ona eşlik etmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.