Tamamlayıcı Gıda Beslemesi ile İlgili Tavsiyeler

Tamamlayıcı Gıda Beslemesi ile İlgili Tavsiyeler

Son Güncelleme: 13 Mart, 2018

Tamamlayıcı gıdalarla besleme, çocuğunuz memeden emmeye devam ederken beslenme düzenlerine eklemeye başladığınız yeni besinlerdir ve bu besinler katı, sıvı ya da yarı-katı olabilirler.

Tamamlayıcı besleme, altı aylık ve üzeri bebekler için tavsiye edilir. Bu uygulama, büyümelerine yardımcı olacak daha fazla sayıda besin maddesi almalarına yardımcı olur.

Tamamlayıcı besleme, bebeğinizin hali hazırda aldığı anne sütü dışında birçok farklı yiyecekle tanışması anlamını taşır. Ama bu uygulama, 24 aylık olana kadar anne sütü içmesinde fayda olan bebeğin, anne sütü içmeyi bırakması anlamına gelmemelidir. Tamamlayıcı besleme, anne sütünün faydalarını tamamlayan bir unsurdur.

Bu tamamlayıcı besinlerin farklı özellikleri vardır; bazı yiyecekler bebekler için önerilmez.

mama yiyen bebek

Tamamlayıcı gıdaların özellikleri

Bebeği, tamamlayıcı gıdalarla beslemenin amacı, anne sütünün tamamlamada eksik kalabileceği besinsel ihtiyaçlarını gidermektir. Bebeğiniz büyüdükçe besinsel ihtiyacı da artar. Bu ihtiyaç, anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde de aynıdır.

Bu nedenle tamamlayıcı gıdalarda şu özellikler aranmalıdır:

  • Enerji veren besinler olmalıdırlar
  • Yutması ve sindirmesi kolay olmalıdırlar
  • Basit ve bebekler için zararsız olmalıdırlar
  • Bebeğin azalan süt tüketimi nedeniyle demir açısından zengin besinler olmalıdırlar
  • Çocuğun kendi başına kolayca yiyebileceği besinler olmalıdırlar
  • Çocukların vücutlarının ihtiyacını içeren yiyecekler olmalıdırlar
  • Yiyeceklerin sıcaklığı, 36,5-37°C olan insan vücut sıcaklığı derecesinde olmalıdır. Yiyecekleri, çocuklarınıza vermeden önce bu seviyeye getirecek ölçüde ısıtabilir ya da soğutabilirsiniz.

Altı aylık bebeğinizin beslenme düzenine katacağınız bu yeni yiyecekler aynı zamanda çatal ve kaşık gibi aletler kullanmayı öğrenmesine de yardımcı olacaklardır.

Sonuçta, onların kendi başlarına yemeyi öğrenmelerini sağlamalıyız. Yiyecekleri kendi elleriyle tutmalarına, dokundukları yüzeyleri ve kokuları tanımalarına, yiyeceği ağızlarına kendilerinin götürmelerine izin vermeliyiz.

Çocuğunuz, onun için doğru boyutta hazırlanmış kendi tabağını, bardağını ve kaşığını tanıyabilmelidir.

Bu süreçte, bebeğe şişeden sıvı vermek, sindirim sistemlerinde sorun yaratıp, memeden emzirmeden tamamlayıcı gıdalara geçişi yavaşlattığı için tavsiye edilmemektedir.

eliyle yemek yiyen bebek

Bebeğimize tamamlayıcı gıdaları vermeye ne zaman başlamalıyız?

Uzmanlar bu sürecin altı aylık bebeklerde başlatılmasını tavsiye ediyorlar. Buna rağmen, bebeğe tamamlayıcı gıdalar vermeye başlamadan önce gözden geçirilmesi gereken başka kriterler de var.

Örnek olarak, bebeği beslemekle sorumlu olan kişi aynı zamanda bebeğe verilecek tamamlayıcı öğünün hazırlanması için de zaman ayırmalıdır. Kişi, kendisini bebeği besleme konusunda hazırlamalı ve bebeğin yemeği yeme sürecini dikkatle izlemelidir.

Buna ek olarak, bebeğin tamamlayıcı besinler alma sürecine başlayabilmesi için yeterli motor beceri seviyesine ulaşmış olması, duyularının ve zihninin gelişmiş olması gerekir. Bebeğinizin günlük hayatında size gittikçe daha az bağımlı hareket eder hale gelişini gözlemlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu tarz hareketler gözlemlediğinizde tamamlayıcı gıdalarla beslenmeye hazır olduklarını anlayabilirsiniz.

Dikkate alınması gereken diğer kriterler:

  • Bebek, sakin ve huzurlu olduğu bir anda beslenmelidir. Bebeğimizin bu işlemi hoş bir aktivite olarak algılamasını isteriz, bir ceza gibi algılamasını değil. Beslenmeleri sırasında uykulu ya da açlıktan ağlar durumda olmamalılar.
  • Bebeğinizi tamamlayıcı gıdalarla beslediğinizde, bebeğin, bir yetişkinin ya da bir iskemlenin yardımıyla bile olsa, dik bir şekilde, kendi başına oturabiliyor olması önemlidir.
  • Yemek zamanı, onları sizlerle aynı masada oturmaya teşvik edin, böylece sizlerin hareketlerinizi taklit etmeyi deneyeceklerdir. Onların yüksek bebek sandalyelerini yemek yediğiniz masaya yanaştırın. Bu yaklaşımınız, onlara yemek yemenin tüm insanlarda ortak bir eylem olduğunu gösterecek ve onların sosyalleşmelerine yardımcı olacaktır. Onların tabaklarına da kendi yediğiniz yiyeceklerden koyabilirsiniz.
  • Yemeği önlerine koymanızı ya da ellerine vermenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde, kendi güçlerini kullanarak yemeği kavrama konusunda alıştırma yapmış olurlar.
  • Onları yemek konusunda zorlamayın. Bu yeni yiyecekleri tanımak ve incelemek için zamana ihtiyaç duyabilirler. Onları her zaman dikkatle izlemek ve son derece sabırlı olmak çok önemlidir.
  • Bebeğinize yeni yiyecekleri tek tek sunmanızı tavsiye ederiz. Verdiğiniz ilk yeni yiyeceğe bir kere alıştıktan sonra diğerine geçebilirsiniz. Bu şekilde, her farklı yiyeceğin şeklini ve tadını öğrenebilirler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., Pendezza E., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediratr, 2018. 44 (1): 49.
  • Arantes ALAE., Neves FS., Campos AAL., Pereira Netto M., The baby led weaning method (BLW) in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.