Bebekler ne sıklıkla yıkanmalıdır?

Bebeğin cildi son derece hassastır ve nemi korumak için güçlü bir bariyer geliştirmemiştir. Bu nedenle, bebeğin hayatının ilk aylarında sık sık yıkanmaması gerekir. Yazının devamında daha detaylı olarak anlatacağız.
Bebekler ne sıklıkla yıkanmalıdır?

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2018

Yenidoğanın gelişiyle birlikte, birçok ebeveynin bebeklerin ne sıklıkla yıkanması gerektiğine dair kuşkuları oluşur. Bilmeniz gereken ilk şey, yetişkinlerden farklı olarak, her gün banyoya ihtiyaç duymamalarıdır.

Aslında, birçok bebeğin derisi bu durumda döküntü veya kuruluk gibi reaksiyonlar gösterebilir. Bununla birlikte, yapılması gereken şey, bez bölgesinin her zaman temiz olduğundan emin olmaktır.

Genel tavsiye, bebeğin göbek bağı düşene kadar, onu küvete koymak yerine yumuşak bir sünger veya bezle yıkamanızdır. Daha sonra, bağ düştüğünde, bebeğinize haftada bir veya iki kez banyo yaptırabilirsiniz.

Bebek emeklemeyi öğrendiğinde ve gerçekten kirlendiğinde, henüz ihtiyaç duyulmasa bile günlük banyolara girebilirsiniz. Tabii ki, narin cildinde olası reaksiyonları önlemek için küvetin içinden çıktığı anda her zaman nemlendirici kullanmalısınız.

Öte yandan, bebeğin banyosu için iyi bir zaman seçmenizi öneririz; tercihen mutlu olduğu bir zaman. Aynı zamanda, odanın sıcak olduğundan ve gerekli tüm eşyaları hazırladığınızdan emin olmalısınız: Ilık su, havlu, pamuk, temiz bir bebek bezi ve gerekirse, temiz kıyafetler.

Bebekler ne sıklıkla yıkanmalıdır?

Yeni doğmuş bebeğe ilk kez banyo yaptırmak en keyifli anlardan biriyken bazıları içinse en çok rahatsızlık veren anlardan biridir. Ebeveynler ilk başta gergin olabilseler de, onlar ve çocuklar için en iyi olanı öğrendikten sonra yakın bir zamanda kendilerine güvenirler ve daha yetkin olurlar.

Bebeğin hayatının ilk aylarında, haftada 1 veya 2 kez yıkanması tavsiye edilir. Bununla birlikte, her zaman bakımını yapmalı ve yüz, eller, bez bölgesi ve koltuk altı bölgesini her gün temizlemelisiniz.

bebeğin ilk banyosu

Ayrıca, bazı ebeveynler için, bebeklerin yıkanması için günlük mücadelenin zor olabileceğini bilmelisiniz: Küvete girmekten kaçınmak için her şeyi yapacaklardır. Öte yandan, bazı çocuklar ise bu anı gerçekten çok sevecektir.

Bebekleri yıkamak için en doğru an nedir?

Günün herhangi bir saati bebeğin banyosu için doğru zaman olabilir. Bu durumlarda dikkate almanız gereken tek şey, yemeklerden hemen önce veya sonra banyolardan kaçınmaktır. Karnı doluyken yapmak, bebeklerde kusmaya neden olabilir.

Ayrıca, banyo için bebeğe gerekli zamanı vermek gereklidir, böylece acele etmenize gerek kalmaz. Ayrıca bebeği bir süre başka bir şeyle ilgilenmek için bile gözetimsiz bırakmamaya dikkat edin.

 Yani, bebeği yıkamayı planlıyorsanız, bebeği her zaman izleyebilmek için dikkatli olmanın önemli olduğunu unutmayın. Banyodan çıkmanız gerekiyorsa, beklenmedik herhangi bir olayı önlemek için bebeğinizi daima yanınıza almalısınız.

“Yetişkinlerin aksine, bebekler her gün banyoya ihtiyaç duymaz, ancak bez bölgesinin her zaman temiz olmasını sağlamak gerekir”

Bebekleri yıkamak için ipuçları

Önemi göz önüne alındığında, bebeklerin yıkanması için dikkate alınması gereken bu ipuçları listesi çok yararlı olabilir:

  • Banyo için suyun ideal sıcaklığı ılıktır.
  • Banyoların süresi 5-10 dakika olmalıdır.
  • Bebeğin cildinin kurumasını önlemek için hafif, kokusuz sabunlar kullanın.
ağlayan bebek
  • Az miktarda sabun uygulayın ve ellerinizle yıkayın.
  • Suda sabun varsa bebeğin küvete oturmasına ve oynamasına izin vermeyin.
  • Başlangıçta değil, banyo sonunda sabun kullanın.
  • Banyoyu bitirdiğinizde, sabunu vücudundan arındırmak için çocuğu ılık su ile durulayın.
  • Vazelin harika bir nemlendiricidir, özellikle cilt hala ıslakken banyodan çıktığında uygulanır.
  • Koku, renklendirici madde, koruyucu madde ve diğer kimyasal ürünleri içeren kremleri kullanmayın.
  • Alkol içeren ürünleri kullanmayın.

Son olarak, hassas cildinde olası değişikliklerden kaçınmak için bebeğin banyosunun sıklığının kademeli olarak artması gerektiğini unutmayın. Bu ipuçlarını takip ederseniz, bebekle banyo yapmak sizin için çok özel bir an olacaktır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.