Çocuğunuzun tek başına uyku alması için öneriler

Bebeğimiz ne zaman yalnız uyumaya başlayabilir? İlk defa anne olanların en sık sordukları sorular arasında bu soruyla karşılaşırız. Çünkü annelerimiz ufaklıkların uyku zamanı konusunda ne zaman bağımsız olmaya başlayacağı konusunda endişelenir. Bugün sizlerle bu yazımızda bu hedefi nasıl başarabiliriz bundan bahsedeceğiz.
Çocuğunuzun tek başına uyku alması için öneriler

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019

Eğer anne küçük çocuğunun yalnız ve huzurlu bir şekilde tek başına uyuyabileceğinden emin değilse bir de bebeğin bu konudaki endişelerini düşünmemiz gerekir!

O hem sizden daha kafası karışmış durumda hem de işin doğrusunu ancak sizin yardımınızla öğrenebilir. Şunu da aklınızda tutmanızda fayda var: Tüm çocukların uyku düzenleri değişiklik gösterebilmektedir.

Bir kısım çocuk için hayatlarının ilk yılında gece boyunca deliksiz bir uyku uyumak kolayken, diğer çocuklar gece süresince bir ya da iki kez uyanırlar. Çocuklar bu konuda farklılık gösterir.

İşin gerçeği şunu gözden çıkarmamak gerekiyor: Rüya görmek ve uyku dinlenmenin yanında bebeklerin büyümesi ve en iyi şekilde gelişim sağlayabilmeleri için gerekli.

Anneler içinse çocuklarının uyuduğu saatler kaybedilen enerjiyi geri toparlamak ve yeni güne hazırlık yapmak için onlara fırsat tanır. Çocuğun uyku zamanıyla ilişkilendirebileceği gece rutinleri hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla beraber uyumalı mısınız?

uyuyan bebek

Bazı anneler çocuklarıyla beraber uyumayı tercih eder çünkü bu bebeklerinin gecenin ortasında uyanması durumunda onunla yataktan çıkmadan ilgilenebilme avantajını sunar.

Bu karara iki ebeveynin de onay vermesi gerekiyor ki böylelikle hem anne hem baba yatak alanlarını bebekleriyle paylaşma gerçeğinde fikir birliğine varırlar ve bu rahatlama sağlar.

Bazı evlilikler içindeki ebeveynlerin söylemlerine göre bebeğinizle birlikte uyumanın birçok faydası var. Çünkü bebekle birlikte uyuduğunuzda bebek kendisini ebeveynlerin yanında daha güvende hisseder.

Böylelikle bebeğinizin gece ortasında uyanma ihtimalini azaltmış olursunuz. Böylece tüm aile bireyleri daha uzun süre dinlenme ve güzel bir uyku fırsatı bulabilir.

O zaman diğer soru şu: bebeğinizin ne kadar süre daha sizinle beraber uyuması uygun? Bu cevabı aslında anne ve babanın cevaplaması gerekiyor ve her ebeveyn bu konuda farklı bir cevaba sahip olabilir.

Uzmanların en çok önerdiği çözüm beraber uyumaya ne kadar daha izin vereceğinize dair belirgin bir tarih koymanız ve bu tarihten sonra bu alışkanlığı bırakmanız yönünde olacak.

Çocuğunuzun tek başına uyku alması: Küçük adımlar atmak

uykulu bebek

Peki bebeğimizin yalnız uyuması için neler yapmalıyız? Bebeğimizin yalnız başına uyuması sürecinde ona destek olmak için aşağıda sıraladığımız değişiklikleri adım adım yerine getirmenizi öneriyoruz:

  • Ani değişiklikler hem sizin için hem de bebeğiniz için zorlayıcı olabilir. Anne ve dokuz ay boyunca karnında taşıdığı bebek arasındaki ayrılığın zaman geçtikçe ilerlemesi beklenir. Bu kopuş iki tarafın da acı çekmemesi için gereklidir.

Bebeğinizin hayatının ilk aylarında şu olasılığı gözden geçirmenizde fayda var: Bebek büyük ihtimalle bir kundak ya da beşik içerisinde sizin odanızın içinde uyumalı.

Böylelikle siz de bir miktar bağımsızlık kazanmış olursunuz. Yaklaşık dört ay sonra ise bebeği kendi odasına yerleştirebilirsiniz. O noktada ebeveynler de rahatlamaya başlayabilir.

  • Ayrı odalarda uyumak ebeveynler için çok korkutucu bir fikir gibi algılanır çünkü ebeveynler çocuklarının ani bebek ölümü sendromu geçirebileceğinden endişelenir. Böyle bir endişeniz varsa bir çocuk hastalıkları uzmanıyla konuşarak ondan bebeğinizin beşikte en güvende uyuyabileceği pozisyonları öğrenebilirsiniz.

Küçük bebeğinize uyuyabilmek için gerekli koşulları öğretirseniz kısa süre içerisinde herkes tatlı rüyalar görmeye başlar.

Tek başına uyku için uyku rutinleri oluşturun

Bebeğiniz evcilleştirmeniz gereken küçük bir köpek yavrusu gibidir. Onun belki de en belirgin yeteneği ona öğrettiğiniz her şeyi içselleştirebilmesidir. Bu sebepten ötürü bebeğinizin uyku vaktiyle özdeşleştirebileceği alışkanlıklar ve rutinler oluşturmanız size büyük bir rahatlık sağlayacak.

Bu sayede hem siz de rahatlamış olursunuz hem de rüya tanrısı Morpheus’un kollarına büyük bir huzurla kendinizi bırakabilirsiniz. Örneğin tüm evin ışıklarını kapatmaya başlamak için düzenli bir saat belirleyin.

Hatta ses cihazlarını kısık seviyede açıp olabildiğince yumuşak ve sakin bir müzikle ortamı uyku için hazırlayabilirsiniz. Bazı anneler bebeğin uyku öncesinde sıcak duş almasından ve bebeğin rahatlaması için masaj yapmaktan hoşlanır.

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız günün son emzirmesinden hemen sonra uyku saatini koyabilirsiniz. Özellikle bebeğiniz şişeyi yakınlarında bulundurmayı seviyorsa şişe ona uyku saatinin geldiğini anımsatmaya başlayacaktır.

Diğer bir öneri ise kollarınızda bebeğiniz tamamen uykuya dalmadan hemen önce onu yatağa almak olabilir. Bu sayede bebeğinizi kendi yatağında tek başına uyku alması için alıştırabilirsiniz.

Eğer bebeğiniz sizden ayrılmak ve yalnız uyumak konusunda sıkıntılar yaşatıyorsa; bebeğinizin beşiğine kendi kıyafetlerinizden bir parçayı koyabilirsiniz. Böylece bebeğiniz uyurken sizin kokunuzu alarak rahatlar.

Burada anahtar nokta umutsuzluğa kapılmamak. Bebeğinizin yalnız başına uyumaya başlayacağı ilk birkaç ay en karmaşık zamanlar olacak. Ama kısa süre içerisinde bebek bu düzene alışacak ve böylece evdeki herkes tatlı bir uyku çekebilecek.

Evet! Bebeğinizin geçtiği her aşamada onun yanında olmalısınız. Ne kadar karmaşık ya da farklı bir süreçten geçseniz bile siz ona bakmakla yükümlüsünüz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.