Çocukların bilmesi gereken 25 görgü kuralı (1. Kısım)

Çocukların bilmesi gereken 25 görgü kuralı (1. Kısım)

Son Güncelleme: 16 Haziran, 2018

Çocukların bilmesi gereken görgü kuralları hayatlarının ilk yıllarından aşılanmalıdır. İlk kelimelerini söyledikleri andan itibaren, belli durumlarda nasıl davranmaları gerektiği öğretilmelidir.

Aşağıdakiler, her ebeveynin çocuklarında görmek isteyeceği türden davranışlardır. Ancak unutmayın ki, bu davranışları sizi taklit ederek edinirler. Onlardan beklediğiniz davranışları söylemek yerine, her bir senaryoda sizin nasıl davranacağınızı göstererek öğretin.

Çocuklarınıza neden görgü kurallarını öğretmelisiniz?

Görgü kuralları bütün durumlarda geçerli doğru davranışlardır. Eğer erken yaşta öğretilirse, bu davranışlar otomatik hale gelir.

• İyi terbiye, sosyal gelişimi de etkiler. Bir çocuk erken yaştan itibaren görgü kurallarını öğrendiğinde, hem çocuklarla hem de yaşıtlarıyla anlaşması çok daha kolay hale gelir. Sosyal beceriler, çocukların hayata atılmaları için gerekli araçlardır.

• Çocuklar pozitif rol modellerini taklit etmeyi öğrenirler. Bildiğiniz nezaket kurallarını tekrarlayarak, çocuğunuzun hayatına olumlu katkılar sağlayacak insanları ayırt edebilmelerini sağlarsınız. Bu nedenle, onlarla vakit geçirirken kaba davranışlardan kaçınmalısınız ve edinmesini istediğiniz her davranışı siz de tekrarlamalısınız.

• Nezaket, çocukların doğuştan sahip olduğu bir meziyet değildir. Sık sık tekrar gerektirir. Görgü kurallarını bilen bir çocuk çok daha kolay disipline edilebilir, diğer insanlara karşı daha hoşgörülü olabilir ve insanların hayatlarını olumlu olarak etkileyebilir.

çocuk eğitmek

Çocukların bilmesi gereken görgü kuralları

  1. Birinden bir iyilik isterken, birine saati sorarken veya marketten bir şey alırken, ilk söylenmesi gereken şey “lütfen”.
  2. Bir hediye veya birinden istediğimiz bir şeyi alırken, teşekkür etmek gerekir.
  3. İki veya daha fazla kişi (yetişkin veya çocuk) konuşurken, konuşmaya dahil olmak için önce sözlerini bitirmelerini beklemeliyiz. İnsanların lafını sadece acil bir durum olduğunda kesebileceğinizi unutmamalıyız.
  4. Birinin dikkatini çekmek istediğimizde, çığlık atmak ya da kıyafetlerini çekiştirmek yanlış bir davranıştır. Bunu yapmanın en doğru yolu o kişiye “pardon” demektir.
  5. Bir durumda nasıl davranılması konusunda şüpheye düşüldüğünde, bir yetişkinin izni alınmalı veya ne yapılması gerektiği sorulmalıdır. Böylece, gereksiz yere dikkat çekmekten kaçınmış olursun.
  6. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızlayken diğer insanlar hakkında olumsuz yorumlar yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer bu davranıştan kaçınırsanız, çocuğunuzun sosyal durumlarda utanç verici yorumlar yapmasının önüne geçersiniz ve onlara insanların iyi taraflarını öğretirsiniz.
  7. Diğer insanların görünüşleri hakkında küçük düşürücü yorumlar yapmaktan kaçının. Sadece iltifat etmek istediğiniz zaman veya nezaketen söyleyin. Hoşgörü ve farklılıklara saygı, küçüklükten itibaren çocuklarımıza aşılamamız gereken davranışlardır.
    görgülü aile
  8. Bir sosyal ortamdayken, yakın olduğunuz birisi size bir soru sorduğunda, mutlaka cevap vermelisiniz. Çocuklar genelde utangaç olsalar da, sosyal ortamlarda bulunabilmeyi öğrenmelidirler.
  9. Eğer çocuğunuzun arkadaşlarından birinin evine gitmesine izin verirseniz, ona arkadaşının ebeveynlerinin belirlediği kurallara uyması, gördüğü ilgiye minnettar olması ve kullandıkları eşyaları toplarken ev sahibine yardım etmesi gerektiğini öğretin.
  10. Kapının kapalı olmasının anlamının, içerdeki bir veya daha fazla kişinin yalnız kalmaya ihtiyacı olduğunu öğretin. Bu yüzden, onu ilgilendirmeyen durumlarla karşılaşmaması için içeri girmeden önce kapıyı çalıp, içeridekinin cevabını beklemesi gerektiğini bilmelidir.

Unutmayın ki, görgü kuralları bir günde öğretilemez. Çocuklarınızın bu davranışları içselleştirmeleri için farklı durumlarda uygulamaları gerekmektedir. Çocukların bilmesi gereken diğer görgü kurallarının olduğu yazımızı da çok yakında paylaşacağız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.