Mucize: Prematüre Bebekler Hayata Daha Fazla Tutunuyor

Prematüre bebeklerin birçok farklı sağlık problemi olabilir. Bu yazımızda günümüzde aşırı prematüre bebeklerin yaşam şansının da yükseldiğini anlatıyoruz.
Mucize: Prematüre Bebekler Hayata Daha Fazla Tutunuyor

Son Güncelleme: 18 Mart, 2021

Bu haber, paylaşmayı, hakkında konuşmayı sevdiğimiz ve bize umut veren harika haberlerden biridir: prematüre bebekler hayata daha fazla tutunuyor. 24-25. haftalar arasında doğan bebeklerin neredeyse %67’si hayatta kalıyor ve 23-24. haftalar arasında doğan bebeklerin ise % 27 başarı şansı var.

Özellikle de 15 yıl önce sahip olduklarımızla karşılaştırırsak, elimizdeki verilerin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, tüm bunları bilime ve yenilikçi tıbbi ve teknolojik ilerlemelere borçluyuz. Uzmanların açıkladığı gibi herkesin aklında kalan en büyük zorluk, erken doğan ve hayatta kalmayı başaran bebeklerin ciddi sonuçlara sahip olmadan büyümesini sağlamaktır.

Çünkü bu hiç şüphesiz her zaman konuşulmayan bir yöndür. 23. haftada doğan bir çocuğun belli bir hayatta kalma şansı vardır, ancak herhangi bir gelişimsel problem olmadan büyüyeceği umudu her zaman çok karmaşıktır. Ailenin, bu minik bebeği olabildiğince kapsayıcı, mutlu ve özerk bir yaşam sürdürebilmesini sağlamak için araçlara, tavsiyelere, bilgiye, sosyal desteğe ve yeterli kapsama ihtiyacı olacaktır.

Aşırı prematüre bebeklerin konusu her zaman çok karmaşık ve hassastır. Hikayesiyle öne çıkan her çocuğun arkasında, bize harika örnekler veren, tüm güçleriyle hayata tutunan güçlü babalar, kavga eden anneler ve inanılmaz yaratıkların üstesinden gelme hikayesi vardır. “Benanneyim“in bu bölümünde size bu mücadeleden bahsedeceğiz.

Aşırı prematüre bebekler, hayatta kalma şansını da ikiye katlıyor

prematüre

Tıp dergisi “Anales de Pediatría” bize üzerinde düşünmemiz gereken bazı ilginç veriler sunuyor. Bunlardan biri son yıllarda erken doğum sayısının ikiye katlanmasıdır. Bunun nedeni tam olarak net olmamakla beraber, tek sebep günümüz annelerinin daha geç bir yaşta doğum yapması değildir. Plasentadaki anormallikler, enfeksiyonlar, tütün, kötü beslenme vb. faktörler de risk faktörleri olabilir.

Diğer taraftan, zamanında gerçekleşmeyen doğumların sayısının artması gibi bu prematüre bebeklerde de yaşam beklentisi artmaktadır. Buna katkıda bulunan istisnai bir ilerleme şüphesiz pulmoner yüzey aktif cisimlerinin tekniğidir.

Pulmoner sürfaktan nedir?

Bu teknik akciğerleri henüz olgunlaşmamış olan bebeğin oksijen almasına yardımcı olan tıbbi bir stratejidir. Bu şekilde pulmoner alveolün gerginliği azaltılır, çökme ve solunum güçlüğü önlenir. Şüphesiz bu; 23. ve 25. haftalar arasında olan aşırı prematürite bebeklerin hayatta kalmasını sağlayabilecek bir gelişmedir.

Aşırı prematürite bebeğin hayatta kalmasını sağlayan protokol değişiklikleri

Erken doğuma katılma söz konusu olduğunda protokoller günden güne değişmiştir. Örneğin annelere kortikosteroid sağlamak, bebeklerin akciğerlerinin dünyaya ulaşmadan önce biraz daha iyi olgunlaşmasına yardımcı olur.

Ayrıca doğumdan sonra entübe edilmesi gereken bebek sayısı zamanla azalmış, daha az enfeksiyon hastalığına yakalanan bebek olduğu görülmüştür. Tüm bunlar kuşkusuz, erken gelen bebeklerin yavaş yavaş anne babalarıyla, hak ettikleri hayata ve ailelerinin hayal ettiği hayata başlayabilmelerine katkıda bulunuyor.

Aşırı prematüre, mucize bebekler

Aşırı prematüre bebekler ortalama 95 gün hastanede kalmaktadır. Bu süre zarfında anne ve babalar yaşamazlar, anksiyete ile mücadele ederler. Her iki ya da üç saatte bir bebeğin durumunu kontrol ederler. Yönünü bir taraftan diğerine çevirirler. Bu hiç kolay değildir.

Bunun nedeni tek bir özel sebepten dolayı değildir. Aileler prematüre bir bebeğin her hayata döndürülmesi gerektiği durumlarda, nörolojik sekel riskinin arttığını bilir. Bebek hayatta kalabilir, ancak büyük olasılıkla bir tür sakatlıktan veya gelişme gecikmesinden etkilenecektir.

prematüre bebek

Normal bir hamileliğin 40 hafta sürdüğünü unutmamalıyız. Bilim ve istatistiksel veriler bize 24 haftadan daha kısa olan bebeklerin hayatta kalmasının neredeyse imkansız olduğunu söylemesine rağmen günümüzde birçok hastane bazen 20 ila 22 hafta arasında doğan bebeklerle karşılaşmaktadır.

Aslında, bu yaşanabilirliğin sınırı ve başlangıç ​​noktası genellikle 25 hafta olarak belirlenir. Ancak bazı uzmanların bize açıkladığı gibi, eğer bir sağlık merkezi perinatal bakım alanında yeterli niteliklere sahipse, 25 haftadan daha az olan bebeklerin, hayatta kalma ihtimali daha fazla olacaktır. Yine de sorun, evet, o bebeğin yaşam kalitesinin daha sonra nasıl olacağı ve olası sonuçlarının ne olacağıdır.

Umarız, aşırı prematüre bebekler de zamanında doğan diğer çocuklar gibi sağlıklı ve güçlü bir şekilde gelecekte sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.