Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar ve Okuduğunu Anlama

Öğrenme güçlüğü bulunan bir çocuğunuz varsa, okuduğunu anlama konusunda kendisini geliştirmesi için aşağıda derlediğimiz ipuçlarına mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar ve Okuduğunu Anlama

Son Güncelleme: 11 Ocak, 2021

Okumak, her çocuğun “uzmanlık alanları” arasında yer almayabilir. Ancak okumanın öğrenme sürecinin en önemli parçalarından biri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ufaklıkların günlük eğitimlerinde ilerleyebilmeleri için önlerinde duran kitapları ya da metinleri okumaları ve anlamaları gerekir. Okumak bilmektir ve bizlere bilgiyi sağlayan da odur. İşte bu yüzden öğrenme güçlüğü olan çocukların okuduklarını anlamaları konusunda onlara gereken desteği sağlamak çok önemlidir.

Pek çok anne ve baba için bunu yapabilmek hiç de kolay değildir. Ancak çocuklara yardım etmenin imkansız olmadığını ve bu yardımının nasıl yapılacağını yavaş yavaş öğrenmenin önemli bir ihtiyaç olduğunu bilmek gerekir. Bu sayede öğrenme güçlüğü olsa da her çocuğun iyi seviyede okuması ve okuduklarını anlaması sağlanabilir. Anne ve babaların hiç bir zaman akıldan çıkarmamaları gereken ilk şey çocukların öğrenme ritmine ve kapasitesine saygı duymalarının zorunlu olmasıdır. Çünkü ancak böylelikle doğru şekilde ilerlemek mümkün olacaktır.

yüksek sesle çocuklarına kitap okuyan bir baba

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğun Okuduğunu Anlamasını Sağlamak İçin Ona Sorular Sorun

Bir çocuk okurken okuduğu şeyle ilgili ona çeşitli sorular sormak gerekir. Bu sayede okuduğu içeriği ne kadar anladığını test etmiş olursunuz. Hatta ona bazı soruları yazılı olarak sorabilir ve böylelikle okuduklarını anlama konusunda daha fazla teşvik edebilirsiniz. Böylece çocuk cevapları daha dikkatli bir biçimde vermeye çalışacaktır.

Öte yandan soruları yazılı bir biçimde vermek çocuğun dikkatini toplamasına ve acele bir cevap vermektense daha fazla düşünerek daha doğru cevabı bulmaya çalışmasına yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, çocuğa yeterince zaman tanımak gerekir. Ayrıca eğer cevabı bilmiyorsa okuduğu parçanın o kısmına geri dönerek cevabı hatırlaması ve böylece bilgiyi içselleştirmesi doğru bir davranış şeklidir.

Unutmamanız Gereken Detaylar

Çocuğunuz bir sınav için ders çalışıyor ya da okuma ve ezber yapıyorsa, bu aktiviteyi onun için ilginç bir hale getirin. Örneğin çocuk okurken ya da ders çalışırken ortamda bir koku kullanabilirsiniz. Böylelikle o kokuyu yeniden kokladığında ne çalıştığını ya da ne okuduğunu hatırlayacaktır.

Pek çok çocuk için belirli bir koku belirli bir anı ya da anıyı hatırlamaya yardımcı olur. Çocuğunuz ciddi anlamda zor ya da stresli bir sınava hazırlanırken ondan bir losyon ya da parfüm gibi belirli bir koku kullanmasını isteyin. Sınav günü geldiğinde çalışırken kullandığı kokunun aynısını kullanarak çalıştığı dersi daha kolay bir biçimde hatırlayabilir.

Okuma Köşesi

Çocuğunuzun okumayı bir zorunluluk olarak görmemesi çok önemlidir. Çünkü o durumda okumaya direnecek ya da bunu bir ceza olarak görecektir. Kimse cezalandırılmak istemez. Sizin çocuğunuz da öyle… Bu yüzden çocuğunuzun okumayı bir rahatlama, kişisel gelişim ve her şeyden öte keyifli bir zaman olarak algılaması için onu doğru bir biçimde motive etmeniz gerekir.

Bunu gerçekleştirmek için evde çocuğun yalnız başına ya da biriyle birlikte rahat ve sessiz bir biçimde oturup kitap okuyabileceği özel bir köşe oluşturun. Bu köşeyi gerekli şekilde düzenleyerek bir ders çalışma köşesine de dönüştürebilirsiniz. Böylelikle çocuk kimse rahatsız etmeden burada istediği şekilde çalışabilir.

Bir masa, yerde minderler, rahat bir koltuk, raflarda kitaplar, konforlu bir biçimde okumaya yardımcı olacak yeterli derecede doğal ve yapay ışık… Çocuğunuzun istekli bir şekilde ders çalışacağı böyle bir odayı nasıl düzenleyeceğiniz üzerinde biraz düşünerek zaman harcamanızı tavsiye ederiz.

Kitap Özetleri Yazdırın

Kitap özetleri çıkarmak özellikle öğrenme güçlüğü olan ya da özel ihtiyaçları bulunan çocuklar için zor olabilir. Ancak bu yöntem çocuğun bir kitabın tamamını hatırlamaya çalışmaktansa bölüm bölüm anlayıp aklında tutması açısından faydalı olabilir.

Normalde birkaç çizgili kağıdı bir araya getirerek kişisel bir defter haline dönüştürebilir ya da sadece kitap özetleri çıkarmak veya öğrendiklerini yazmak için bir defter alabilirsiniz.

Çocuğunuz kitapta bir bölüm bitirdiğinde ondan bir – iki cümle ile okuduğunu özetlemesini isteyin. Bir sonraki bölümü okumaya başlamadan önce daha önceki bölümler için yazdığı özet cümleleri okutun. Bu sayede kitapta neler anlatıldığını daha iyi bir biçimde anlayacaktır.

çocukları ile yüksek sesle kitap okuyan anne ve baba

Çocuk son bölümü bitirdiğinde kitabın nasıl bittiğini anlatan birkaç cümle yazmasını isteyin. Böylelikle, okuduğu her şeyi anlamasına ve hatırlamasına yardımcı olacak tam bir özet ortaya çıkmış olacaktır. Sonuçta çocuk kendisini çok iyi hissedecektir. Çünkü okuduklarını daha kolay bir şekilde hatırlayacak ve içerikteki bilgileri parçalara bölerek anlamlı hale getirmeyi başarmış olacaktır.

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğunuzun Okuduğunu Anlaması İçin Onunla Konuşun

Çocuğunuz okumaya başladığında yaşadığı temel sorunların neler olduğu konusunda onunla konuşun. Çocuk için neler zor geliyor? Dikkatini neler dağıtıyor? Dikkat dağınıklığına yol açan bu faktörleri ortadan kaldırmak için neler yapabilirsiniz?

Okumanın daha üretken ve etkin olmasını sağlamak için bir beyin fırtınası yaptıktan sonra çocuğunuzla üzerinde uzlaştığınız yöntemler konusunda bir anlaşma yapın. Daha sonra çocuk belirlediğiniz yöntemlerden birini başarıyla yerine getirdiğinde ona bunun için bir ödül puanı verin.

Sonuç olarak yukarıda değindiğimiz ipuçlarının öğrenme zorluğu çeken çocukların okuduklarını anlamaları için faydalı olacağını umuyoruz. Siz de bunları evinizde uygulamaya koyabilir ve ufaklıklara yardımcı olabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.