Sabahları Çocuklarımızı Öpmek

Sabahları Çocuklarımızı Öpmek

Son Güncelleme: 05 Nisan, 2018

Sabahları çocuklarımızı öpmek ya da gece yatmadan onlara sarılmak gibi alışkanlıklarımız bize harika faydalar sağlayabilir.

Çocuklarımızı öperek uyandırmak, gözlerini açmalarına sevecen bir şekilde yardım etmemizden daha fazlasıdır. Öperek uyandırmak, “anne ile çocuğun” ya da “baba ile çocuğun” bağlarını kuvvetlendirirken aynı zamanda yeni günü de kutlamamızı sağlayan çok özel bir yöntemdir.

Hiçbir zaman unutamayacağımız bir şey varsa, o da kendi gerçekliğimizi yaratan günlük alışkanlıklarımız ve kıyafetlerimizle sosyal evrenimizdir.

Evde uyguladığımız adetlerimiz, dünyayı nasıl algılayacakları konusunda çocuklarımızı etkileyeceklerdir.

Eğer bir çocuk, “iyi geceler” sarılması, “günaydın” öpücüğü, okul sonrası akşam sorulan “günün nasıl geçti” sorusu gibi duygusal takviyelerle desteklenmiyorsa, olumlu ve güzel duyguların bu dünyada yeri olmadığını düşünerek büyüyecektir.

Sabahları verilen bir öpücük hem çocuk hem de ebeveynler için bir armağandır. Bu öpücüğün her gün uygulanması gerekir. Size ilk başta biraz saçma da gözükse aslında birçok ilginç psikolojik ve duygusal fayda sağlar.

Bugün, “Ben Anneyim” size bu tip alışkanlıkların önemini açıklayacak.

Çocuklarımızı her sabah öperek uyandırmak çok sağlıklıdır

çocuğunu uyandıran anne

Çocuklarımızın çok hızlı büyüdüklerinin farkındayız. Ve onlara sarılıp öptüğümüzde, kollarımızdan sıyrılmaya çalışıp “anne, beni utandırıyorsun” diyecekleri günü endişeyle bekliyoruz.

O endişeyle beklediğimiz an, bir gün gelecek. Önemli olan, çocuklarımızın yeni güne öpücükle başlama alışkanlıklarını, dünyaya geldikleri ilk günden edinmeleridir.

Onlara verdiğiniz bu sevgi ve şefkat hediyesi beyin gelişimlerini “ateşleyecektir”. Sağladığınız sevgi ve rahatlık ile çocuğunuzun akıllı ve bilgili bir kişi olarak şekillenmesine yardımcı olacaksınız.

Yeni bir gün başlıyor ve “anneciğin” seni seviyor

Bebeğiniz yeterince uyumanıza müsaade etmiyor olabilir. Doğumdan sonraki ilk aylarda, onları her üç saatte bir memeden ya da biberonla beslemek için uyanıyor olabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen, her gün doğumunda ilk iş olarak çocuklarımızı öpmeliyiz.

  • Öpmek, tam o anda orada “olduğunuzu” göstermenizi sağlayan ve duygusal bir araç görevi gören doğal bir davranıştır.
  • Öpücük, çocuğunuzun anında anlayacağı bir dilde ona sevgi göstermenizdir.
  • Her ne kadar onları çok sevdiğimizi dillendirsek de öpücükler, sarılmalar ve okşamalar kelimelere dökülmeyen kuvvetli bir dil oluştururlar.

Çocuklarımızı her sabah öpmemiz çok sağlıklı bir eylemdir.

“İyi geceler” kucaklaması ve “günaydın” öpücüğü

kırmızı rujlu kadın ve bebeği

Çocuğumuzla etkili ve kuvvetli bir bağ kurabilmemiz adına vereceğimiz bir “günaydın” öpücüğünün olumlu etkisini artık biliyoruz.

Bununla birlikte, çocuklarımızın yatağa gitme eylemlerinde de biraz duygusal teşvikten hoşlanacaklarını unutmamalıyız.

  • Çocuklarımız büyüdükçe, onların uyku düzenlerine göstereceğimiz dikkate artık ihtiyaç duymadan, kesintisiz ve daha uzun sürelerde uyumaya başlarlar. Yine de unutmamalıyız ki çocuklar, günde ortalama 10 ila 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar.
  • Mutlu, güvenli ve derin bir uyku uyumalarının bir yolu da onları uyumaya düzgün bir şekilde uğurlamamızdır.
  • Ben Anneyim sitemizdeki önceki makalelerimizde, ne kadar ufak olurlarsa olsunlar, uykuya dalmalarından önce onlara okuduğumuz hikayelerin ne kadar önemli olduğu konusunu sizlere aktarmıştık. Hikaye okumayı bitirdikten sonra onlara uzun uzun sarılmamız rahatlamalarını ve daha huzurlu bir şekilde uyumalarını sağlayacaktır.

Çocuklarımızın sevildiklerini hissettiklerinden emin olabilmek adına bu tarz günlük alışkanlıklar edinmeye çalışmalıyız.

Eğer çocuklarımızı sabah aceleyle uyandırıp bakıcılarına veya kendi anne babalarımıza bırakıp işe gidiyorsak ya da gece, diğer ev işlerimizi yapabilmek için onları aceleyle yataklarına gönderiyorsak, şüphesiz ki en önemli şeyi, yani çocuklarımızın psikolojik ve duygusal dünyalarını ihmal ediyoruz demektir.

Bilinçli ebeveynlik

sarışın anne ve kucağında kızı

Bilinçli ebeveynlik, ebeveynlerin çocuklarına uyguladıkları bir yaklaşım biçimidir. Bu yaklaşım biçiminde aceleye yer yoktur.

Çocuklarımızın biyolojik, psikolojik ve duygusal tüm ihtiyaçlarını karşılarken onların iç saatlerine (kendi zaman algılarına) saygı göstermeliyiz.

  • Onları öperek uyandırmak gibi basit eylemlerimiz, onlara sarılmak için zaman ayırmamız, onlarla konuşmamız ya da onları güldürmemiz beyinleri üzerinde her zaman olumlu etki gösterir.
  • Uyanmalarına gülümseyerek yardımcı olmak, bir anne ve babanın çocuklarını ne kadar çok sevdiklerini gösterme yollarından biridir. Ebeveynler çocuklarını, kendilerini güvende hissedecekleri ve her zaman desteklendiklerini bildikleri bir ortamda yetiştirmekle yükümlüdürler.

Yaşları büyüdükçe ve ergenleşmeye başladıkça bu coşkun sevgi gösterileriniz karşısında rahatsızlık göstermeye başlayabilirler. Bununla birlikte, ister inanın ister inanmayın, bu tarz sevgi dolu yaklaşımlarınıza hayatları boyunca müteşekkir olacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.