Çocuk Yazarlar: Onları Motive Etmek İçin 12 Strateji

Okumak ve yazmak çocukların sevmeleri gereken faaliyetlerdir. Çocuğunuzun her gün okuması ve yazması için onu cesaretlendirin.
Çocuk Yazarlar: Onları Motive Etmek İçin 12 Strateji

Son Güncelleme: 16 Haziran, 2019

Çocuk yazarlar erken yaşlarda okumaya büyük ilgi gösterirler. Bu da onların kendi hikayelerini geliştirmeye başlayıp, bunun temellerini attıkları zamandır. Bu sebepten dolayı, yazma yeteneğini geliştirmenin en önemli yollarından biri de edebiyata olan sevgiyi, ilgiyi arttırmaktır.

“6 yaşından küçük erkek ve kız çocukları kargacık burgacık yazarlar ve yetişkinlerin yazılarını taklit etmek için kağıda gelişigüzel çizgiler çizerler. Bu ve çoğu zaman yazılı metinmiş gibi çizimlerini yetişkinlere ‘okumaları’, erkek ve kız çocuklarının dil kavramlarını düzelttikleri gelişim aşamalarına karşılık gelir.”

Küçük çocukların hayallerinden kaynaklanan sınırsız fikirleri ve anekdotları olduğunu biliyoruz. Bunlar onların fikirlerini kağıt üzerine yansıtıp kapasitelerini geliştirmek için faydalanılması gereken ham maddelerdir.

Aşağıda bu konuda faydalı tavsiyeler bulacaksınız, böylece çocuk yazarlarınızı onların bu yaratıcı sürecinde destekleyebilirsiniz.

Çocuk yazarların yeteneklerini geliştirmeleri için nasıl cesaretlendirebilirsiniz?

1. Onlara çeşitli materyaller verin

Farklı şekil ve renklerde kalemler, farklı dokuya sahip güzel kağıtlar, tahta kalemleri ve bir adet beyaz tahta seçin. Bu yöntem her kadar kolay görünse de çocuk yazarları motive etmek için örnek bir stratejidir.

2. Evde onlara dikkatlerini toplayabilecekleri bir yer hazırlayın

Bu çocukların %100 konsantre olmalarını sağlayacaktır. Böylece akıllarına gelen farklı fikirleri dinleyip, dikkate alabilirler.

3. Çocuk yazarların kelime kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olun

Çocuklar erken yaşlarda basit ve direkt talimatlara ihtiyaç duyarlar. Ancak, büyüdükçe onlarla iletişim kurarken daha karmaşık sözcükler kullanabilirsiniz.

Örneğin onlarla konuşurken eş anlamlı kelimeler ve yeni kelimeler kullanın. Sonuç olarak, bu onlara fikirlerini ifade etmek için daha çok araç sağlayacaktır.

4. Yazıyı diğer konu alanlarına entegre edin

Yazarak matematik problemlerini veya fen ödevini tarif etmelerini isteyin. Bu onlara her şeyin yazılabileceğini görmede yardımcı olacaktır. Ayrıca, çocuk yazarlar her gün yaşadıklarını yazabilecekleri bir günlük tutabilirler.

çocuk yazarlar

5. Çocukları günlük hayatlarında yazıyı kullanmaları için teşvik edin

Onlardan arkadaşlarına ve aile bireylerine ufak notlar göndermelerini isteyin. Ayrıca alışveriş listesi veya elektronik posta yazmalarını da onlardan isteyin. Böylece, çocuk yazmanın önemli ve gerekli bir beceri olduğunu anlayacaktır.

6. Çocuk yazarlara farklı metin çeşitlerinden hoşlanmayı öğretin

Onlara dergiler, çizgi romanlar, hikaye kitapları, makaleler ve hiyeroglifler gösterin. Her şeyden önce geleneksel olmayan, farklı yazma şekilleri çocuklara iletişim kurmadaki değeri ve dilin evrenselliğini öğretecektir.

7. Onların yazılarını diğer aile bireyleriyle paylaşın

Her ay bir geceyi açık mikrofon gecesi olarak ayırın. Anne babalar ve çocuklar her ay düzenlenen bu gecede yazdıkları şeyleri paylaşabilirler.

Bir yazardan tavsiyeler

8. Çocuk yazarın ilgilerini göz önünde bulundurun

Eğer çocuğunuz spordan hoşlanıyorsa, onun sevdiği futbol ya da tenis oyuncusu hakkında okumasına ve yazmasına izin verin. Diğer yandan, eğer müziği seviyorsa, onu şarkılara dörtlükler yazması için teşvik edin.

9. Çocuk yazarlara klasik çalışmaları eğlenceli bir şekilde tanıtın

Don Kişot veya Odyssey’i anlaması güç, ağır kitaplar olarak görürüz. Fakat, bu tür klasiklerin çocuklar için hazırlanmış versiyonları bulunuyor. Bunlar çocukların bu tür klasiklere daha içten bir yolla ulaşabilmelerini sağlamaktadır.

10. Yaratıcılığın üzerinde tekniğin geliştirilmesinden daha çok durun

Özellikle yazmanın ilk safhalarında, verilen mesajlardaki fikirler dil bilgisinden daha önemlidir.

11. Çocuğunuzun çalışmasını öne çıkarmanın bir yolunu bulun

Örneğin çocuğunuzun okul gazetesine katkısı olsun veya buzdolabı kapısının üstünde bir yazısı bulunsun. Çocukları yazılarının başkaları tarafından okunduğunu bilmek mutlu eder. Öncelikle çocuğunuza yazması için güven verin ve sonra da onun dil bilgisi ve söz dizim hatalarını düzeltin.

yazma alışkanlığı

12. Kelime oyunları oynayın

Gerçekte olmayan sözcükler üretin ve hayal ürünü durumlar icat edin. Sonra da çocuğunuzun buna karşılık vermesini sağlayın veya düşünerek bulmaya çalışın ve kendi örneklerinizi detaylandırın. Son olarak da onların fikirlerini onaylayın ve onların yaratıcılığını takdir edin.

Sonuç olarak, çocuk yazarlar yeteneklerini geliştirmek için sizin yardımınıza ve özendirmenize ihtiyaç duyarlar. Siz bu sürece dahil olun ve günlük hayatta ve akademik düzeyde bu son derece önemli olan alışkanlığı geliştirmeleri için yardımcı olun.

Yazmayı çocuk yazarlar için eğlence haline getirirseniz, gelecekte de bu iş onlar için can sıkıcı bir zorunluluk haline gelmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Miras, M. (2000) La escritura reflexiva. Aprender a escribir y aprender acerca de lo que se escribe.
    Infancia y aprendizaje, n. 89, 65-80.
  • The National Curriculum. (2010). What your child will learn. The new approach will focus on
    providing students with the necessary writing skills. The Courier Mail.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.