Çocuklar Kaç Yaşından İtibaren Evde Yalnız Kalabilir?

Son Güncelleme: 11 Temmuz, 2018

Çocuğunuzu evde yalnız bırakmanızı gerektiren birçok sebep olabilir. Ama bu gerçekten de makul bir durum mu? Bu aşamada birçok gerçek ve varsayımsal durum ortaya çıkar.

evde yalnız çocuk

Çocuğunuza evde yalnız kalma özerkliğini vermek, sizin için kaygı verici bir durum olabilir. Riskler her zaman olacaktır. Bunun yanında riskleri en aza indirgemek için yapabileceğiniz şeyler de mevcuttur.

Çocukların büyüdüğünü ve size bağımlılıklarının yavaş yavaş azaldığını biliyoruz. Öyleyse soru şu: Bir çocuk kaç yaşından itibaren evde yalnız kalabilir?

Çocuğunu evde refakatsiz ve yalnız bırakan ebeveynleri, çocuğun yaşına göre, cezalandıran yasaların bulunduğu ülkeler var. Yasalar, ebeveynleri ufaklıklara bakması ve denetlemesi için bir yetişkin bulmaya zorluyor.

Hem oldukça bağımsız hem de dış etkenlere maruz kalan bir toplumun içinde yaşıyoruz. Bir anne olarak, belli bir temele dayanan veya dayanmayan birçok korkunuz olabilir.

Ancak, çocuklarınız büyüyecek ve her zaman yanınızda olmayacaklar. Bu yazı, bir çocuğun kaç yaşından itibaren evde yalnız kalabileceğine dair size bir görüş sunuyor.

Doğru bakış açısı

Çocuğunuz büyüdükçe, daha fazla bağımsızlık talep edecektir. Açıkçası, bu sorumluluğu üstlenmeye hazır olmaları gerekiyor.

Onları ilk kez yalnız bırakışınız hiç de kolay olmayacak. Cesur olmalısınız. Neler olabileceği hakkında aşırı kötümser bir tablo çizmekten kaçının.

Çocuğunuzu evde yalnız bırakmayı, eğitiminin bir parçası olarak da görebilirsiniz. Bu onların daha fazla sorumluluk üstlenmelerine yardımcı olacaktır.

Elbette, bunu bir anda gerçekleştirmeyi düşünmeyin. Hazırlık, çocuğunuzun duruma uyum sağlamasında önemli bir rol oynayacaktır.

Çocuğunuzun daha fazla bağımsızlık arzulaması, risklerin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Ayrıca, çocuğunuzun evde yalnız kalmasına izin verme zorunluluğunuz da yoktur.

evde tek başına çocuk

Doğru zamanı belirleyin

Kararınızı zaten verdiyseniz, en uygun zamanı düşünmeye başlamalısınız. Ayrıca, bunu yapmak için çocuğunuzu kendi başına bırakmanızı gerektirecek bir sebep olmak zorunda değildir.

Çocuğunuzun evde yalnız kalmaya alışmasını kısa süreli eğitimler şeklinde deneyerek de yapabilirsiniz.

Bazıları en iyi zamanın 8 ila 12 yaş arası olduğunu ve çocukların yokluğunuzu deneyimlemeyi öğrenmeleri gerektiğini söyler. Ama bunun için hazır olduklarını nasıl anlayacaksınız?

Çocuğunuzu evde yalnız kalmaya hazırlayın

Her çocuk, kendi içinde bir dünyadır ve doğru zamanı sizden daha iyi kimse bilemez. Atacağınız adımları, diğer ebeveynlerin yaptıklarına göre şekillendirmeyin.

Gerçekleşmesi muhtemel kötü senaryoları sürekli aklınıza getirerek de kendi kendinizi bunaltmayın.

Aşağıdaki hususları dikkate alırsanız, çocuğunuzun doğru yaşta olup olmadığına karar verebilirsiniz. Bu şekilde sizin yokluğunuzla başa çıkmak için gerekli sorumluluk duygusuna sahip olup olmadığını da belirleyebilirsiniz.

Kendinize sorun:

  • Ev adresinizi ve telefon numaralarınızı ezberledi mi?
  • Evde sorumluluklarını yerine getiriyor mu?
  • Birisinin kapıyı çalması durumunda ne yapacığını ve nasıl tepki vereceğini biliyor mu? Ya birisi telefon ederse?
  • Yabancılara karşı temkinli olduğunu kanıtladı mı?
  • Bir şey olması durumunda yakınlarda kime gidebileceğini biliyor mu?
  • İlk yardım çantasının nerede olduğunu ve nasıl kullanılacağını biliyor mu?

Bu soruların cevapları, çocuğunuzun bir süreliğine evde yalnız kalmak için yeterli bir olgunluğa ulaşıp ulaşmadığına karar vermenizi sağlayacaktır.

“Çocuğun tek başına evde kalıp kalamayacağı, her çocuk ve her aile için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.”

Ya acil bir durum olursa?

Meydana gelebilecek bir acil durum olasılığını göz ardı etmemelisiniz. Ancak, gerekli tedbirleri alırsanız çocuğunuzun yaşadığı durumla başa çıkma şansı daha yüksek olacaktır.

Akla gelebilecek her durumu hesaba katmak tabii ki imkansızdır. Ancak, çocuğunuzla yaptığınız günlük konuşmalarda, bu durumları simüle edebilirsiniz.

Her durumda ne yapması gerektiğini ayrı ayrı sorarak tepkisini ölçün. Bunu yaparken çocuğunuzu bunaltmamaya da özen gösterin.

tek başına çocuk

Doğru nedenler

Çocuğunuzu evde yalnız bırakma nedenleriniz meşru olmalıdır.

Çocuğunuzun evde yalnız bırakılıp bırakılamayacağının belirlenmesinde, sadece yaşının gelmiş olmasının yeterli bir faktör olmayacağını unutmayın. Her zaman için hesaba katılması gereken başka faktörler de olacaktır. Çocuğunuzun mizacını ve karakterini de hesaba katın.

Her zaman için en çok tavsiye edilen yöntem, açık ve dürüst bir şekilde onunla konuşup, kuşkulu durumlarda nasıl davranılacağını açıklamaktır.

Aynı şekilde, alınacak tedbirleri ve yapılan uyarıları benimsemenin önemi hakkında konuşmak da yararlı olur. Amaç endişe oluşturmak değil, farkındalığı artırmaktır.

Bu, çocuğunuzun olgunlaşmasını ve hayatında yavaş yavaş sorumluluk almasını sağlayacaktır. Bu, onun gitgide daha sorumlu bir şekilde bağımsızlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, bir çocuğun evde yalnız bırakılıp bırakılamayacağı, her çocuk için ayrı ayrı değerlendirilerek ve her ailedeki farklı şartlar göz önünde bulundurularak cevaplanmalıdır.

Her koşulda, doğru kararı vermede daima ebeveynler sorumlu olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.