Çocuklar Oyun Oynamadığında Gerçekleşen 6 Şey

Çocuklar Oyun Oynamadığında Gerçekleşen 6 Şey

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

Dünyayı keşfetmelerine izin verdiği için oyun oynamak çocuklar için çok sağlıklıdır. Çocuklar oyunlar aracılığıyla yetişkinleri taklit etmeyi, alternatifleri test etmeyi, deney yapmayı, problem çözmeyi ve bilişlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi öğreniyorlar. Hatta, oyun oynamamanın çocukların gelecekleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Günümüzde, çocukların oyun oynamak için daha az fırsatı var. Çocuklar, genellikle gün boyunca tüm zamanlarını alan ve oyun oynamaya zaman bırakmayan oldukça yoğun bir programa sahip.

Okul, spor antremanları, dil öğrenimi, dans, dövüş sporları, müzik ve diğer pek çok etkinlik çocukların gündelik hayatını dolduruyor. Eve yorgun geliyorlar ve oyun oynamak istemiyorlar.

Ayrıca, özgürce oynamak için zamana da sahip değiller. Ailenin oyunun öğrenme anlamına geldiğini anlaması gerekir. Oyun zamanı bir çocuğun gelişimi için temeldir.

Çocuklar oyun oynamadıkları zaman ne olur?

1.Yaratıcılık ve hayal gücü

Yaratıcılık yaşam için şarttır. Sorunları çözmemize ve farklı durumlara müdahale etmemize olanak sağlayan anahtardır. Çocukların oyun oynarken yarattıkları dünya onlar için gerçeğe dönüşür.

Oyunlar sayesinde çocukların yaratıcılığı ortaya çıkar. Çocuklarda oyun eksikliğinin, orijinal düşünceleri ortaya çıkarma yeteneğini engellediği ortaya konmuştur.

oyun oynamayan çocuk

2. Otonomi ve bağımsızlık eksikliği

Çocuklar büyüdükçe, tamamen ebeveynlerine güvenmeyi bırakmalı ve biraz otonomi geliştirmeliler.

Oyun, bunun gerçekleşmesi için temeldir çünkü oyun oynarken çocuklar karar alır, problem çözer ve bir yetişkin ne yapmaları gerektiğini söylemeden hareket ederler. Oyun oynamak otonomiyi geliştirir.

Oyunlar, bağımsızlık için alıştırmadır. Çocuklar oyun oynamadıkları zaman, güvensiz ve başkalarına bağımlı olurlar.

3. Utangaçlık

Küçük yaşta oynamayan çocuklar genellikle utangaç ve güvensizdir. Yaptıkları her şeyden şüphe duyarlar ve maruz kaldıkları herhangi bir durumdan utanırlar.

Bu utangaçlık çoğu zaman, çocuğa ne yapacağını söyleyen ve işler yolunda gitmediğinde azarlayan ebeveynlerin ürünüdür.

Aynı ebeveynler; çocuklarına özgürce oyun oynayacakları, enerjilerini ve potansiyellerini serbest bırakacakları ya da yeteneklerini keşfedecekleri bir alan vermezler.

Bu çocuklar denemekten ve yaptıkları her şeye ulaşabildiklerini hissetme ihtimalinden yoksundurlar.

Ailenin, oyun oynamanın öğrenmek olduğunu ve çocuğun oynadığı zamanın gelişim için gerekli olduğunu bilmesi gerekir.

4. İnsanlarla ilgili zorluk

Oyun oynamak sosyal becerilerin gelişimine katkıda bulunur. Bir insanın yaşamında başarılı olması için gereken sosyal becerilerin çoğu çocuklukta oynanan oyunlar yoluyla edinilir.

Çocuklar oyun oynayarak, kendilerini kontrol etmeyi, müzakere etmeyi, takım halinde çalışmayı, beklemeyi ve paylaşmayı öğrenirler. Çocuklardaki oyun eksikliği, kendileri üzerine odaklanmış yalnız yetişkinlere sebep olur.

5. Duygusal gelişim eksikliği

Oyun, çocukların duygusal gelişimi için şarttır. Kendileri hakkında çok fazla şey öğrendikleri ve duygularını sınırsız şekilde yansıtabildikleri için kurgusal oyun vazgeçilmezdir.

Engellerin ve korkuların üstesinden geldiklerini ve riskli durumlarda zafer kazandıklarını hayal ederler. Dolayısıyla bu görselleştirmeler onları zenginleştiren gerçek deneyimler haline gelir.

Oyun oynamak çocukları güçlü ve bağımsız hissettirir ve onların duygusal istikrarını destekler.

oyun oynamayan mutsuz çocuk

6. Kötü davranış

Pek çok durumda, bir çocuğun kötü davranışı aslında oynama şansının olmamasından kaynaklanır. Oyun sırasında çocuklar gerginliklerini atarlar. Bu nedenle çocuklar oyun oynamadıklarında, gerginliklerini başka şekillerde serbest bırakırlar.

Psikologlar uyarıyor: Bil gisayar oyunları pek çok sınır getiriyor ve çocukları çok az zenginleştiriyor. Bu nedenle, video oyunları tamamlayıcı olmasına rağmen sabit kurallar olmadan serbest oyunlar en iyisidir.

İdeal olan, diğer çocuklarla paylaşılan anlarla zenginleşen bireysel oyunlardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.