Çocuklarda Harita Dil: Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Harita Dil: Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 18 Ocak, 2019

Harita dil, bazı çocuklarda görülebilen bir durumdur. Garip belirtiler oluşturabilmesinden dolayı ebeveynleri çok endişelendirir.

Harita dil, genellikle çocuklarda ağrı yapmaz. Ancak, bazen çocukların kendilerini rahatsız ve tedirgin hissetmelerine neden olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun bu durumla başa çıkmasına nasıl yardım edeceğinizi bilmeniz önemlidir.

Harita dil nedir?

Dilde harita biçiminde lekelerin görüldüğü inflamatuar bir durumdur. Lekelerin kenarları genellikle kırmızı ve beyazdır.

Resmi adı benign migratuar glossit’tir. Bu isim, lekelerin dilin etrafında yer değiştirmesinden dolayı verilmiştir.

Bu lekeler genellikle dilin ucunda, arkasında ve yanlarında görülür. Bazı durumlarda dilin alt segmentine kadar ulaşırlar.

Kalıcı olmasına rağmen tehlikeli bir durum değildir. Çocukların sağlığı için bir risk oluşturmaz.

Çocuklarda harita dil belirtileri

Genellikle, parlak ve pürüzsüz görünür ve hızla büyür. Ağrısız olmasına rağmen, bazen rahatsızlık hissi verir. Ayrıca, baharatlı veya asitli yiyecekler yenildiğinde yanma hissi oluşturabilir.

Harita dil aynı zamanda çocuklardaki tat tomurcuklarının gevşemesine neden olur. Ancak bu durum yalnızca üst kısımda görülür. Bu nedenle tat almayı etkilemez. Ayrıca, yeni tat tomurcukları da hızlı ve sürekli bir şekilde gelişir.

Çocuklarda bu durumun görülme süresi farklılık gösterir. Bir hafta ila bir ay arasında görülebildiği gibi, bazen daha da uzun sürebilir.

harita dil kontrolü

Sürekli değişen bir durumdur ve görünümü günden güne değişir. Hatta birkaç saat içinde bile değişiklikler gözlemlenebilir. Ayrıca kroniktir, yani ileride tekrar ortaya çıkar.

Yine de, eğer çocuğunuzun dilinin şiştiğini, nefes alamadığını, konuşamadığını, yutamadığını veya çiğneyemediğini fark ederseniz, bu ciddi bir hastalıkla ilişkili olabilir. Bu durumda derhal bir doktora gitmelisiniz.

Harita dilin nedenleri

Bu duruma neyin sebep olduğu henüz tam olarak bilinmemesine rağmen, birçok doktor B vitamini eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor.

Doktorlar bunu stres ve endişe gibi duygusal faktörlerle de ilişkilendiriyor. Ayrıca asitli, baharatlı ve sıcak yiyecekler ve tütün gibi tahriş edici maddeler de bu duruma neden olabilir.

Öte yandan, harita dil ile rinit ve astım gibi hastalıklar arasında da bir bağlantı vardır.

“Kalıcı olmasına rağmen, tehlikeli bir durum değildir ve çocukların sağlığı için bir risk oluşturmaz. ”

Harita dil tedavi edilebilir mi?

Sebebi net olarak bilinmemektedir. Bu nedenle harita dil için özel bir tedavi yoktur. Temel olarak doktorlar, daha fazla tahrişe ve rahatsızlık hissine neden olabilecek şeylerden kaçınmayı önerir.

Ayrıca, dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalayarak ağız sağlığınıza dikkat etmenizi önerirler. Çocuğunuzun ağzını temizlemek için steril gazlı bez de kullanabilirsiniz.

Diğer yandan, daha büyük çocuklar klorheksidin içeren gargara kullanmalıdır. Rahatsızlık devam ederse, ağrıyan yere antihistamin jel sürün. Bu tat tomurcuklarının daha çabuk yenilenmesini sağlar.

Diğer bir ipucu ise, çocuğunuzun yediği yemekleri takip etmektir. Kivi, muz, kavun, ceviz, sirke ve domates gibi bazı yiyecekler harita dil görülme olasılığını arttırır.

diş fırçalama

Harita dil hakkında bilmeniz gerekenler

Bilmelisiniz ki bu bir hastalık değildir, daha çok zararsız bir durum olarak sınıflandırılır. Çocuklarda uzun bir süre boyunca görülüyor olmasına rağmen, genellikle ağrıya neden olmaz.

Kısa bir süre rahatsızlık verebilir. Zorlu ve pahalı tedaviler veya birçok test yapılmasını gerektirmez.

Bazı 6 aylık bebeklerde de gözlemlenmiş olmasına rağmen, bebeklerde yaygın olarak görülmediğini unutmayın. Bu duruma daha çok çocuklarda karşılaşılır.

Nadiren genç ve orta yaşlı yetişkinlerde de bu sorun görülebilir. Ayrıca, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

Sonuç olarak, çocuklarınızın harita dil sorunu olmasını engellemek için bu ipuçlarını takip etmek iyi bir fikirdir. Sizi endişelendiren bir durumla karşılaşmanız durumunda her zaman bir doktora danışın. Güvende olmak, pişman olmaktan her zaman için daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vidal MAM, Jiménez MMC, Luna RLM. Prevalence of tongue alterations and related factors in children attending the University of Cartagena, Colombia. Rev Odont Mex. 2013;17(4):235-239.
  • Jainkittivong A, Langlais RP. Geographic tongue: clinical characteristics of 188 cases. J Contemp Dent Pract. 2005 Feb 15;6(1):123-35. PMID: 15719084.
  • Picciani B, Santos VC, Teixeira-Souza T, Izahias LM, Curty Á, Avelleira JC, Azulay D, Pinto J, Carneiro S, Dias E. Investigation of the clinical features of geographic tongue: unveiling its relationship with oral psoriasis. Int J Dermatol. 2017 Apr;56(4):421-427. doi: 10.1111/ijd.13460. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28188609.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.