Çocuklarınızı Yeni Bir Bebeğin Gelişi İçin Hazırlamak

Çocuklarınızı Yeni Bir Bebeğin Gelişi İçin Hazırlamak

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Yeni bir bebeğin gelişi büyük bir mutluluk kaynağı olmakla birlikte aynı zamanda yeni zorluklar da yaratmaktadır. Genel olarak, ebeveynler çok heyecanlı olmakla birlikte, çocuklarının yeni bir kardeşin varlığına vereceği tepki konusunda gergindirler.

Her türlü soru ortaya çıkar. Çocuklarımıza küçük bir erkek ya da kız kardeşi olacaklarını nasıl söylemeliyiz? Yeni bebeği kıskanacaklar mı? Bu durumu kabul etmelerine nasıl yardımcı olabiliriz?

Bugün, çocuklarınızı yaşlarına göre yeni bir bebeğin gelişi için hazırlamanıza yardımcı öneriler paylaşmak istiyoruz.

Çocuğunuzu yeni bir bebeğin gelişi için nasıl hazırlarsınız?

1 ve 2 Yaş

Çocuğunuzdan çok fazla anlayış istemeyin. Bu yaşta, yeni bir kardeş sahibi olmanın ne demek olduğunu kavrayamayacaklar.

Çocuklarınızın sizi yeni bebek hakkında konuştuğunuzu duymasına izin verin. Neden bu kadar heyecanlandığınızı anlamıyor olabilirler, ancak tavrınız bulaşıcı olacaktır. Bu, çocuklarınızın heyecanlanmasına yardımcı olacaktır.

İki veya daha fazla çocuğun ihtiyaçlarını her zaman aynı anda karşılayamayacağınızı unutmayın. Bunalmış hissediyorsanız, arkadaşlarınız ve ailenizden destek isteyin.

Yeni bir bebeğin gelişi, büyük kardeşleri unutturmamalı. Kıskançlık hissini azaltmak için büyük kardeşlere küçük kardeşlerinden bir hediye verebilirsiniz.

Onlara sarılmayı, onları dinlemeyi ve sevginizi hatırlatmak için onlarla zaman geçirmeyi unutmayın.

2-4 yaş arası

yeni bir bebeğin gelişi

Bu yaşta, çocuklar ebeveynlerine çok fazla bağlı kalmaya ve diğer aile üyeleriyle paylaşımda bulunmaya meyillidir.

Küçük çocuğunuz yeni bir bebeğin gelişi konusunda çok hassas olabilir ve bunu bir tehdit olarak yorumlayabilir. Okul öncesi yaştaki çocuğunuzla yeni bebek hakkında konuşmak için biraz bekleyin.

Mobilya, kıyafet vb. gibi yeni bebek eşyaları almaya başladığınızda küçük çocuğunuzla konuşun. Eğer çocuğunuz büyüyen karnınız hakkında soru sormaya başlarsa, bu aynı zamanda haberi paylaşmak için iyi bir zamandır.

Çocuğunuzu yeni bebeğin gelişi için hazırlamaya yardımcı olacak resimli çocuk kitapları arayın. Durum ne olursa olsun, başka biri yapmadan önce çocuğunuzla yeni bebek hakkında konuşmaya dikkat edin.

Gelecekteki değişikliklerle ilgili olarak çocuğunuza karşı dürüst olmanız önemlidir. Bebeğin çok sevimli olacağını, ancak aynı zamanda ağlayacağını ve ilginizi gerektireceğini açıklayın.

Çocuğunuzun, yeni kardeşiyle oynayabilmesi için bir süre beklemesi gerekeceğini anlamasını sağlayın.

Büyük çocuklarınız için özel bir zaman ayırmaya çalışın. Birlikte bu zamanın tadını çıkarıp kitap okuyabilir, oynayabilir, müzik dinleyebilir ya da sadece konuşabilirsiniz.

Çocuğunuzu ek değişikliklerle bunaltmayın

2 ila 4 yaşındaki çocuğunuzun yaşamındaki diğer önemli değişiklikleri planlarken dikkatli olun. Eğer yürümeye başlayan çocuğunuza lazımlık eğitimi vermeyi planlıyorsanız, yeni bebeğiniz gelmeden önce bunu yapmayı deneyin. Aynı şey, küçük çocuğunuzu beşikten yatağa geçirmek veya yeni bir yatak odasına geçmek için de geçerlidir.

Bu mümkün değilse, bu değişiklikler için bebeğinizin doğumundan sonrasını beklemelisiniz. A ksi takdirde, yürümeye başlayan çocuğunuz çok fazla değişiklikle bunalabilir.

Bu yaştaki çocuklar için yeni bir bebeğin gelişi ile birlikte bazı gelişimsel gerilemeler yaşamak normaldir. Örneğin, küçük çocuğunuz lazımlık eğitimi almış olsa bile kaza yapmaya başlayabilir.

Çocuğunuz ayrıca bir şişeden içmeyi istemeye başlayabilir. Bu ve diğer davranışlar normaldir ve sevgi ve sabırla tepki vermeniz gerekir. Bu zor aşamada çocuğunuzun sevgi ve ilgi arama yolu budur.

Çocuğunuz için ne zaman mümkün olursa özel bir zaman ayırın. Birlikte bu zamanın tadını çıkarıp kitap okuyabilir, oynayabilir, müzik dinleyebilir ya da sadece konuşabilirsiniz. Küçük çocuğunuzu bebeğin gelişi için yaptığınız hazırlıklara dahil edin ve alışverişe çıkarken onu da yanınıza alın.

Büyük çocuklarınızın sizin için hala önemli olduklarını ve yeni bebek yüzünden sizi kaybetmeyeceklerini bilmeleri gerekir.

5 yaş ve üstü çocuklar

Okul çağındaki çocuklar, yeni bir bebeğin gelişi nedeniyle küçük çocuklar kadar tehdit altında hissetmezler. Ancak yenidoğanın gördüğü ilgi nedeniyle yine de kıskançlık duyabilirler.

Bu durumda, çocuğunuzun anlayabileceği bir dil kullanarak neler olup bittiğini açıklayın. Evde yeni bir bebeğin olmasının ne demek olduğunu ve bunun gerektirdiği değişiklikleri konuşun. Hem olumlu hem de olumsuz şeylerden bahsedin.

Mümkünse, çocuğunuzun sizi ziyaret etmesi için hastaneye gitmesine ve bebek doğduktan sonra onunla tanışmasına izin verin. Bu, büyük çocuğunuzun büyüyen ailenin bir parçası olduğunu hissetmesine yardımcı olacaktır.

Onu yeni kardeşine tanıtıp abla ya da ağabey olmanın önemi hakkında konuşun. Kendisini büyük hissetmesini sağlayın.

Büyük çocuklarınızın ihtiyaçlarını ve etkinliklerini unutmayın. Onları ne kadar sevdiğinizi hatırlatın.

Her gün onlarla yalnız zaman geçirmek için çaba sarf edin. Bu zamanı, sizin için ne kadar özel olduklarını hatırlatma fırsatı olarak kullanın. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
  • Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
  • Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
  • Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.