Çocukları Yemeklerini Bitirmeleri İçin Zorlamayın

Çocukları Yemeklerini Bitirmeleri İçin Zorlamayın

Son Güncelleme: 21 Eylül, 2018

Anne ve babalar olarak çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerinin ne denli önemli olduğunu çok iyi biliriz. Ancak çocukların yemeklerini tamamen bitirmeleri konusunda zorlanmamaları gerektiğini de bilmemiz gerekir. Bu yazımızda size, çocuklarınızın dengeli bir biçimde beslenmesi için neler yapmanız gerektiği ve aynı zamanda nasıl sakin kalabileceğiniz ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Çocuklarımızın yetersiz beslendiğini düşündüğümüzde ya da gördüğümüzde endişeye kapılmamız doğal bir durumdur. Buna ek olarak diğer insanların, “Bu çocuk ne kadar da zayıf!” ya da “Bu çocuğu yeterince besliyor musunuz? Hastalıklı çocuklar gibi görünüyor.” gibi yorumlarına gereğinden fazla önem vermemiz endişelerimizi daha da artırmaktadır. Elbette ki çocuğunuzun “çok zayıf” olmasından dolayı kendinizi kötü hissetmeniz ya da bu şekilde düşünmeniz oldukça normaldir.

Öncelikle bu tip düşünceleri aklımızdan çıkararak konuya eğilmemiz gerekmektedir. Çünkü bu düşünceler çocuğa sürekli olarak yemek yedirmek ve belirli bir noktadan sonra “her şeyi yemesini” sağlamak için onu zorlamaya kadar uzanacak bir yola girmek anlamına gelmektedir.

Eğer bu tür bir problemle karşı karşıya kaldıysanız, öncelikle çocuğunuzun herhangi bir yemek yeme problemi olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Ayrıca çocuğun herhangi bir hastalığı da bulunabilir. Eğer öyleyse bu durumla bir uzmanın ilgilenmesi gerekecektir.

Çok olumlu ya da kısmen olumsuz bir teşhis konulduktan sonra çocuğun yemeğinin tümünü bitirmesi için ona eziyet etmemek en önemli prensip olarak kabul edilmelidir.

Yemeklerini Doğal Bir Biçimde Yemesi İçin Planlama Yapın

çocukları yemek yeme konusunda zorlamamalısınız
  • Öncelikle çocuğun hangi yemekleri sevdiğini belirleyin. Böylece bu yemekler sayesinde yemek yeme isteğini artırabilirsiniz.
  • Eğer çocuk yemekten önce çok miktarda abur cubur yiyorsa, yemeğinin tamamını bitirememesinin sebeplerinden biri bu olabilir.
  • Ona güzel bir yemek hazırlamaya çalışın, böylelikle önüne gelen her şeyi yeme isteği oluşacaktır. Ancak yine de sadece birkaç kaşık yemek istiyorsa bu da güzel bir durumdur. Daha fazla yemesi için çocuğu zorlamayın.
  • Yemek esnasında dikkatini dağıtacak her şeyden uzak olmasına çaba gösterin. Örnek olarak etrafta oyuncaklarının bulunması ya da televizyonun açık olması çocuğun dikkatini dağıtır. Bu tür dikkat dağıtan nesneler çocuğun yemekten aldığı lezzeti de en az düzeye indirecektir.
  • Yemek masasındaki kuralları fazlaca abartmayın. Çocuğu masaya oturtup daha en başından “Bütün yemeklerini bitirmelisin!” demek, daha yemeğe başlamadan olumsuz bir yaklaşım sergilemesine neden olacaktır. Bu nedenle, biraz da çocuğun kendisinin karar vermesine izin vermek yerinde bir davranış şekli olacaktır.

Çocuğun içinde bulunduğu ruh halini iyi gözlemlemek de oldukça önemli bir konudur. Birçok çocuğun stres, hayal kırıklığı ve üzüntü gibi olumsuz duygulardan hoşlanmama gibi eğilimleri bulunmaktadır. Çocuğunuzu neşelendirin ve sevdiği yemeği yaparak onu ödüllendirin!

Bu yazımızdaki temel amaç, çocuklarınızı yemek tabaklarının tamamını bitirme konusunda zorlamamanızdır. Elbette “onun sağlığı, onun yemeği” diye düşünmeniz ve bu şekilde hissetmeniz oldukça doğal bir durumdur. Ancak öncelikle yemeklerini neden bitirmediklerinin nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışmalısınız. Gerektiği gibi yememelerine ya da yemeklerini bırakmalarına neden olan sebepler acaba neler olabilir?

Şu Tavsiyeleri Dikkate Alın

yemek yeme konusunda zorlamak
  • Yemek vakti geldiğinde çocuğunuzu motive edecek sözcüklerle onu mutlu etmeye çalışın. Örnek olarak; “Anne sana sevgisini katarak çok güzel bir yemek hazırladı. Bu yemeği bitirecek, büyüyecek, sağlıklı ve güçlü biri olacaksın.”
  • Miktar sormak, yemek konusuna çocukları da dahil etmek için güzel bir tekniktir. Onlara şu soruları sorabilirsiniz: “Aç mısın?”,  “Ne kadar yemek yemek istediğini bana söylemek ister misin? Sana hazırladığım her şeyi yer misin yoksa ne yemek istediğine sen mi karar vermek istersin?” Ufaklıklar açısından motivasyon temel bir araçtır. Diğer taraftan zorlama ise onlarda olumlu sonuçlar vermeyecektir.
  • Yemek yerken çocuklara eşlik etmek çok önemli bir gerekliliktir. Bir aile olarak masaya oturup birlikte yemek yemeniz, ailenin tüm bireylerinin yemeklerini yediklerini gözlemlemesini ve bu gözlem sayesinde kendilerinin de benzer şekilde davranmaları gerektiğini öğretecektir.
  • Yemeğinin tamamını bitirdiğinde çocukları tebrik etmek onları motive edecek ve daha ileri bir seviyede tatmin duygusu hissetmelerine yardımcı olacaktır.
  • Herhangi bir zaman herhangi bir nedenle yemek yemek için yeterince isteklerinin olmaması gayet doğal bir durumdur. Bu tür zamanlarda anlayışlı olmaya ve çocukların yemeklerini bir tür zorunluluk olarak görmemelerini sağlamaya çalışın.
  • Çocuklar tabaklarındaki yemeğin tamamını bitirmek konusunda zorlanmamalıdır. Sağlıklı ve güzel bir biçimde beslenmeleri zamanla ve sabır göstererek elde edilebilecek bir durumdur.
  • Beslenme konusunun günlük egzersiz rutinleri oluşturma ile de doğrudan ilgili olduğunu belirtmek gerekir. Öncelikle egzersiz yapmaları çocukların aldıkları enerjiyi yakmalarını ve bedensel aktivitelerde bulunmalarını sağlar. Egzersiz yapmanın ikinci faydası çocukların yeni yeteneklerini keşfetme şansı yakalamalarıdır. Üçüncü yararı ise eve geldiklerinde karınlarının acıkmış olması ve yemek yeme isteklerinde artış meydana gelmesidir.

Çocukların büyüme süreçlerinde her şeyin daha iyiye gideceğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer çocuk çok ağlıyorsa bir süre sonra sizin de yardımınızla bu sorunu atlatacaktır. Eğer aşırı derecede iştahlıysa, ufaklığın obezite gibi bir problem yaşamaması konusunda dikkatli olmanız gerekir. Ancak diğer taraftan yeterli miktarda yemek yiyorsa, tabağında bir miktar yemek parçacıkları bırakması o kadar da kötü bir durum değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, Banderali G, Pendezza E, Penagini F, Zuccotti GV, Peroni DG; Italian Society of Pediatrics. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018 May 3;44(1):49
  • Dorling J, Broom DR, Burns SF, Clayton DJ, Deighton K, James LJ, King JA, Miyashita M, Thackray AE, Batterham RL, Stensel DJ. Acute and Chronic Effects of Exercise on Appetite, Energy Intake, and Appetite-Related Hormones: The Modulating Effect of Adiposity, Sex, and Habitual Physical Activity. Nutrients. 2018 Aug 22;10(9):1140.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.