Annelik İkinci Çocukta Neden Farklıdır? 

Annelik İkinci Çocukta Neden Farklıdır? 

Son Güncelleme: 02 Haziran, 2018

İlk hamileliğiniz geride kaldı ve şimdi yeniden hamilesiniz. İkinci bir çocuğunuz olduğunda tamamen farklı bir anne olacaksınız.

İlk defa anne olduğumuzda, annelik gerçekliğine paralel bir dünyada yaşıyoruz. Her şeyi idealize ediyor ve çocuğumuzu bir fanusun içinde büyütüyoruz.

Mükemmel bir anne olduğumuzu zannediyoruz ama gerçeğin farkına varınca ayaklarımız yere basıyor.

Bu farkındalık ikinci çocukla birlikte gelir. Mükemmel olmanın artık bir önemi yoktur ve bir çocuktan iki çocuğa geçerken anneliğin nasıl değiştiğinin farkına varırız.

Deneyim, İkinci Çocuğu Yetiştirmenin Temelini Oluşturur

Daha fazla deneyime sahipsiniz. İlk çocuğunuzla birlikte deneme ve yanılma yolundan geçtiniz ve ne yapmak istediğinizi; daha doğrusu hatalarınızdan ders çıkardığınız için ne yapmamanız gerektiğini biliyorsunuz.

Tabi ki, yeni bir bebek yeni bir insan demektir ve ilk çocuğunuzda işe yarayan şeyler ikinci çocuğunuzda yaramayabilir. Öyle bile olsa, bu yeni yolculukta avantajlısınız.

Ziyaretler, kişisel ve özel alan, temel ihtiyaçlar ve aile değerlerinin yapılandırılması, az ya da çok aynı yaşayacağınız şeylerdir.

Daha pratik bir annesiniz

Eğer yapabiliyorsanız, ilk çocuğunuzun tüm kıyafetlerinden yararlanın. Kardeşiyle aynı kıyafetleri giyerse, bebeğiniz aynı şekilde korunmuş olacaktır.

Zaten sahip olduğunuz kıyafetlere para harcamanıza gerek yok ve tasarruf ettiğiniz para artık iki çocuğunuz olduğu için harcamalarda işinize yarayacaktır.

Ayrıca, zamanınızı yönetme konusunda da bir uzmansınız ve bir işle uğraşırken aynı anda iki çocuğa bakabiliyorsunuz. Onları beraber yıkayabilir ya da çok daha kısa zamanda doyurabilirsiniz.

Çocuğunuz Kardeşi Olacağı Fikrine Nasıl Alışacak?

kardeşini kıskanan çocuk

Tek olmaya ve ailesinin tüm sevgi ve şefkatini görmeye alışık olan bir çocuk, kardeşinin gelişiyle kendini biraz dışlanmış hissedebilir. Bir anda dünyasını paylaşmak zorunda kalır.

Küçük kardeşler, çoğu çocukta kıskançlığa sebep olur. Doğumdan önce, kendilerini önemli hissetmeleri için hamileliğiniz boyunca çocuğunuzu bu fikre alıştırabilirsiniz.

Olumsuz yorumlardan ve karşılaştırmalardan kaçınarak çocuğunuza, ailenin ve ziyaretçilerin önünde ona değer verdiğinizi göstermek oldukça önemlidir. Özellikle başkalarının yanında kardeşleri kıyaslamayın.

Psikoloji açısından, altı yaşına kadar çocukların karakteristik olarak benmerkezci olduğunu, yani evrenin merkezindeymiş gibi hissettiklerini unutmayın. Bu yüzden sürekli olarak “ben, ben, ben” diye tekrar ederler.

Kardeş olmak, ailelerinin sevgisi kadar önemli bir şey olsa da paylaşmak demektir ve yeni duruma alışmaları için onlara zaman tanımak gerekir.

Neyse ki, çocuklar zamanla kıskançlık duygusundan kurtulurlar. Bu duygusal durum çocuklukta ve hemen hemen tüm ailelerde yaygındır. İster kısa ister uzun olsun çocuklar bir kıskançlık döneminden geçerler ve bu dönemin sona ermesini beklemekten başka yapacak bir şey yoktur.

kardeş sevgisi

Zaman İkinci Çocukta Daha Hızlı Geçer

Kulağa biraz saçma gelebilir ancak durum böyledir. İkinci çocuğunuz dünyanın daha çok farkındadır ve daha hızlı öğrenir çünkü harika bir öğretmenleri var: İlk çocuğunuz.

Gelişim aşamaları çok daha hızlı gerçekleşecektir, çünkü her iki çocuğunuzun da aynı anda geliştiğine tanık olursunuz. Ve bunu fark edene kadar çocuğunuz koridorda sürünüyor ya da koşuyor olacak.

Yani şimdi her zamankinden daha fazla, ikisinin de tadını çıkarın! Küçük bebeğiniz yakında en büyük çocuğun en iyi macera partneri olacak.

Ayrıca, ikinci çocuğunuza verilmiş en güzel şeylerden birinin deneyim olduğunu unutmayınız. Bu, daha rahat hissetmenize ve endişelenmeden tüm bu anların tadını çıkarmanıza yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.