Okuduğunu Anlama Becerisini Geliştiren 7 Strateji

Çocuklarda okuduğunu anlama becerisi önemlidir. Bu yazıda iletişim becerilerini geliştirme konusunda çocuklara nasıl yardımcı olabileceğinizi göstereceğiz.
Okuduğunu Anlama Becerisini Geliştiren 7 Strateji

Son Güncelleme: 01 Temmuz, 2019

Çocukların akademik gelişimleri için okuduğunu anlama becerisi vazgeçilmez bir değere sahiptir. Çocuklar okuduklarını anlamadıklarında bu önemli aktiviteyi yapmaktan kaçınmaya başlayabilirler. Bununla metin okuma, kelimeleri anlama ve metnin ana fikrini kavrama kabiliyetini kastediyoruz.

“Her ne kadar çocuklar okul öncesi dönemde okuma yazmaya ilgi duymaya başlasalar da, onu gerçek anlamda ilkokul yıllarında öğrenirler. Her öğrencinin az veya çok gelişmiş yetenekleri ve birbirinden farklı ihtiyaçları bulunur. Bu nedenle öğretmenlerin bütün bu ihtiyaçlara cevap vermeyi öğrenmeleri gerekir. ”

Çocuğunuzun neden düşük okul performansı gösterdiğini veya belirli konularda sorun yaşadığını merak ediyorsanız, okuma yeteneğini kontrol etmelisiniz. Neyse ki, öğretmenlerinin de yardımıyla bu yeteneklerini geliştirmelerini sağlayabilirsiniz.

Doğru stratejilerle çocukların doğru bir şekilde okuma ve okuduğunu anlama yetenekleri geliştirilebilir . Örneğin çocuğunuzun eleştirel bir şekilde ve çıkarımlarda bulunarak okumayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarda okuduğunu anlama yeteneği nasıl geliştirilir?

1. Bağlantılar ve ilişkiler kurun

Çocuğunuzla bir şeyler okuduğunuzda, kavramların gerçek hayatla bağlantısını ona gösterin. Okuduğunu hatırlama ve onu değerli kılmanın püf noktalarından biri onu uygulayarak göstermektir.

İlk olarak, çocuğunuzdan bu ilişkileri sözlü olarak tanımlamasını isteyin. Zamanla bu işi daha eğlenceli ve bağımsız bir şekilde yapmaya başlayacaktır.

kitap okuyan kız

2. Metinleri anlaması için ona sorular sorun

Çocuğunuza metindeki bilgiler hakkında sorular sorarsanız, ona ipuçlarını aramayı öğretmiş olursunuz. Metinle etkileşime girmesi ve kendisiyle ilgili bilgileri seçmesi için onu motive edin.

İyi bir okuyucunun özelliklerinden biri, soru sorma ve bu soruların cevaplarını bulma yeteneğidir.

3. Zihninde okuduğunu anlamasını kolaylaştıran görüntüler oluşturun

Metinler yalnızca harflerden oluşan birer kağıt parçası değildirler. Onlar keşfedilecek bir evrendir. Çocuklarınızın hikayeleri hayal güçlerini kullanarak hayal etmelerini ve kafalarında yeniden canlandırmalarını sağlayın. Böylece onları daha iyi hatırlarlar.

Bu amaçla, çocuklardan bağlamları ve kavramları nasıl gördüklerini çizmelerini istemek iyi bir fikir olabilir. Böylece sadece gözleriyle okumakla kalmaz, onu beş duyularıyla birden hatırlarlar.

4. Okuduğunu anlama becerisini geliştirmek için okuduklarınızla ilgili hipotezler ileri sürün

Metinler sayfalarda yer alan bilgi parçacıklarıdır. Soru ve cevaplar aracılığıyla onları daha iyi keşfedebilirsiniz. Çocukları bir durumun sonuçları hakkında düşünmeye davet edin.

Çocuklar bir sorunun nedenleri hakkında da düşünebilmelidir. Çocuğunuza okuduğu kitabın ilerleyen sayfalarında ne olacağını düşündüğünü sorun.

5. Ana fikri kavramasını sağlayın

Çocukların okuduklarının ana fikrini kavrayabilmesi önemlidir. Yani hikayenin gelişimini doğrudan etkileyen gerçekleri ve karakterleri doğru kavramalılar.

Bu anlamda onlara farklı türden kitaplar vermek iyi olacaktır. Kurgusal olmayan türlerin yanı sıra, onlara kurgu ve macera hikayeleri de verin. Bu şekilde başlıklar, kalın ve italik harfler, resimler ve içindekiler gibi bölümleri fark edebilirler.

Çocuklarda okuduğunu anlama yeteneğini geliştirmek için diğer ipuçları

6. Anlamadığınız bölümleri tekrar okuyun

Herşey ilk okunduğu anda anlaşılmayabilir. Genellikle tam olarak anlamak için aynı yeri birkaç kez okumak gerekir.

Ek olarak, bir bölümü her okuduğunuzda onu anlamanıza yardımcı olacak daha fazla ayrıntı öğrenirsiniz. Bazen içinizden okumak en iyisidir, bazense sesli olarak okuyunca daha iyi anlarsınız.

kitap okuyan aile

7. Bilinmeyen kelimeleri araştırın

Anlayamadığınız çok fazla kelime olduğunda, bir yazıyı tam olarak anlamak mümkün değildir. Ek olarak, gerektiğinde sözlüğe bakmak çocukların kelime hazinesinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Son olarak, bu makaleyi okuduktan sonra sizin de görebileceğiniz gibi çocuklarda okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yönelik stratejiler, tüm çocukların iletişimsel ve bilişsel yeteneklerini güçlendiren bir şeydir.

Çocuklarınızın okulda daha başarılı olmaları adına evde siz de onlara yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, çocuklar okuma alışkanlığı kazandıkça eleştirel düşünme yetenekleri de gelişir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Córdoba Rey, E. M., Cadavid Ruíz, N., & Quijano Martínez, M. C. (2015). Hábitos y expectativas lectoras de padres de niños con dificultad lectora. CES Psicología, 8(2), 31-46. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-30802015000200003
  • Cova, Y. (2004). La práctica de la lectura en voz alta en el hogar y en la escuela a favor de niños y niñas. Sapiens. Revista Universitaria de Investigación, 5(2), 53-66. https://www.redalyc.org/pdf/410/41050205.pdf
  • Díaz, J. Q., & Domingo, B. G. (2008). Aproximación didáctica al tratamiento que recibe la lectura en el aula de Infantil y Primaria. In Educación, ciudadanía y convivencia. Diversidad y sentido social de la educación: comunicaciones del XIV Congreso Nacional y III Iberoamericano de Pedagogía (pp. 1095-1104). Sociedad Española de Pedagogía.
  • Fonseca, L., Migliardo, G., Simian, M., Olmos, R., & León, J. A. (2019). Estrategias para mejorar la comprensión lectora: impacto de un programa de intervención en español. Educational Psychology, 25(2), 91-99. https://journals.copmadrid.org/psed/art/psed2019a1
  • Monroy Romero, J. A., & Gómez López, B. E. (2009). Comprensión lectora. Revista Mexicana de Orientación Educativa, 6(16), 37-42. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-75272009000100008
  • Palomino, J. G. (2011). Comprensión lectora y rendimiento escolar: una ruta para mejorar la comunicación. COMUNI@ CCIÓN: Revista de Investigación en Comunicación y Desarrollo, 2(2), 27-36. https://www.redalyc.org/pdf/4498/449845038003.pdf
  • Raynaudo, G. M. (2020). Educar en el mundo digital: Un estudio empírico con niños preescolares. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/155689
  • Sanz, M., & León, J. A. (2010). Estimular la comprensión lectora. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (333), 25-29.
  • Serrano-Puche, J. (2014). Hacia una “comunicación slow”: el hábito de la desconexión digital periódica como elemento de alfabetización mediática. Trípodos, (34), 201-214. http://www.tripodos.com/index.php/Facultat_Comunicacio_Blanquerna/article/view/172

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.