Wendy Sendromu Olan Bir Anne Misiniz?

Wendy Sendromu Olan Bir Anne Misiniz?

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2018

Bir anne ya da eş olarak rolünüzün daha çok etrafınızdakileri tatmin etmeye odaklı olduğunu hiç hissettiniz mi? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz, çünkü bu durum Wendy Sendromu olarak adlandırılan bir durumdur.

Wikipedia’ya göre Wendy sendromu “diğerlerini, özellikle eşi ve çocukları tatmin etme ihtiyacı olarak ortaya çıkmaktadır.” Şimdi bu yazımızı okumaya devam edin ve hem bu sendromun ne olduğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olun hem de bu sorunun üstesinden gelme yöntemlerini öğrenin.

Wendy Sendromu Aslında Nedir?

Wendy sendromunun ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle Peter Pan hikayesini hatırlamamız gerekir. Bu hikayede Wendy karakteri, karmaşık işleri yapmakla sorumlu olan kişidir.

Diğerleri gibi bir kız olmasına rağmen Wendy tüm sorumluluğu kendi omuzlarında taşımaktadır. Peter’in yapmak istemediği ya da yapmaya cesaret edemediği işleri yapmaktan çeşitli kararlar vermeye kadar her şey onun sorumluluğundadır.

Eğer Wendy sendromu yaşıyorsanız aynı şey sizin de başınıza geliyor demektir. Tüm karmaşık görevlerle ilgilenmek zorunda kalırsınız ve başaramadıklarınız konusunda kendinizi kötü hissedersiniz.

Wendy Sendromu Bulunan Bir Annenin Özellikleri

Wendy sendromu bulunan kadın

Wendy sendromu bulunan bir anne sürekli olarak ailesini mutlu etmeye çalışacağı için onu tanımlamamız aslında çok kolay olacaktır. Bu tür kişilerde en sık gözlemlenen özellikler şu şekildedir:

  • Mükemmeliyetçi olur. Eğer ailesinin tüm ihtiyaçlarını karşılayamazsa kendini başarısız olmuş hissedecektir. Bir şey yolunda gitmediğinde kendini suçlu hissedecek ve işlerin düzenli bir biçimde sürmesi için yoğun bir biçimde organizasyon çabası içerisine girecektir.
  • Gerekli olduğunu düşünür. Kimsenin işleri kendisi kadar iyi bir şekilde yapamayacağına inanır. Herhangi bir şekilde yardım istemeyi de düşünmez, çünkü eğer yardım alırsa bu durumun aile sevgisi için daha değersiz anlam taşıyacağı hissine kapılmaya başlar.
  • Ne pahasına olursa olsun çatışmadan kaçınır. En çok korktuğu şey reddedilme durumu ile karşı karşıya kalmaktır. Bu nedenle, böyle bir problemle yüzleşmemek için ne gerekiyorsa yapar. Sevgi görmek için her şeyi yapmaya istekli bir yapıya sahiptir. Her ne kadar mutlu gözükse de derinlerde oldukça mutsuzluk ve tatminsizlik hisleri ile doludur.
  • Hatalarını büyütür. Çocuğunun çok fazla istediği bir oyuncağı alamadı mı? Ya da eşinin en sevdiği yemeği iyi yapamadı mı? Bu tür durumları kendisinin başarısızlığı olarak algılar. Kendisini suçlar ve bu tür durumların onu daha az değerli ve daha az sevilen bir kişi haline getirdiğini düşünür.

Wendy Sendromunun Nedenleri

Her ne kadar kadınlar aileyi mutlu etmenin yaşama amaçlarından biri olduğunu düşünse de, aslında hayatta her zaman bir dengenin yakalanması gerekmektedir. Bu konuda yaşanabilecek eksiklikler, Wendy sendromu gibi sonuçları ortaya çıkarabilir.

Bu sendrom temel olarak iki ana nedene dayanmaktadır:

  • Kültürel etki. Birçok kültür ve toplum, kadınları çok belirgin cinsiyet temelli roller üstlenmek üzere eğitmektedir. Bu nedenle Wendy sendromunun cinsiyetçi toplumlarda sıkça rastlanan bir durum olduğu söylenebilir.
  • Reddedilme korkusu. Wendy sendromuna yol açan psikolojik nedendir. Eğer sürekli bir terk edilme durumu ile büyüyen ya da mantıksız bir yalnızlık korkusuna kapılan bir kadınsanız, kendinizi bu sendromun içinde bulabilirsiniz. Diğerlerini mutlu ve tatmin ederek onların yanınızda kalmasını sağlayacağınızı düşünürsünüz. Ancak bir gün sizi terk edip gidecekleri korkusunu da sürekli olarak içinizde yaşarsınız.
üzgün kadın

Wendy Sendromu Hangi Sorunlara Yol Açar?

Eşinizin ve çocuğunuzun iyi olması konusunda endişe duymanın kötü bir şey olmadığını düşünürsünüz. Kendi sağlığınız ve iyi olmanız gerektiği konularını unutmadığınız sürece gerçekten de bu durumun rahatsız edici bir yönü yoktur. Esas alarm sinyalleri ise şu belirtileri göstermeye başladığınızda çalıyor demektir:

  • Çiftlerin yaşadığı problemler. Çiftlerin aralarındaki ilişkilerde her birinin üstlendiği bazı roller bulunmaktadır. Eğer onun bir yardımcı olmaktan çok bir yük olduğunu düşündüğünüz noktaya ulaştıysanız durup geldiğiniz durumu gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Çiftlerin hem sayı hem de yoğunluk anlamında aynı derecede sorumluluk almaları önemli bir gerekliliktir.
  • Depresyon ya da kaygı. Zaman geçtikçe üzerinizdeki yükler artık üstesinden gelemeyeceğiniz kadar fazlalaşır ve kendinizi artık daha fazla bir şey yapamayacak gibi hissedersiniz. Bu tür durumlarda sessizliğiniz genelde depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi sorunlara yol açar. Hiçbir şeyin yeterli olamayacağını ve daha yapmanız gereken birçok şey olduğunu düşünürsünüz.
  • Üzüntü. Genel inanışın aksine, her şeyinizi diğerlerine sunmak sizi daha mutlu bir insan haline getirmeyecektir. Wendy sendromuna sahip bir anne çabalarının yetersiz ve değersiz olduğunu düşünür ve sonuçta bir boşluk ve üzüntü duygusuna kapılır.

Bir anne ve bir kadın olarak Wendy sendromu konusunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir. İyi bir anne olmak demek, bir birey, bir kadın ya da bir eş olmayı terk etmek anlamına gelmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.