Aile ve Çocuklar İçin 5 Rahatlatıcı Oyun

Rahatlatıcı oyunlar çocukların konsantrasyonlarını geliştirmelerine ve duygularını kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Bu oyunlar aynı zamanda çocukların duygularını yönetmelerine ve etraflarındakilerin tadını çıkarmalarına yardımcı olur.
Aile ve Çocuklar İçin 5 Rahatlatıcı Oyun

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2021

Hem evde hem de okulda çocuklar çok fazla stres yaşayabilir. Pek çok endişeli anne ve öğretmen bu sorunla mücadele etmek için günlük aktivitelere başvurmaktadır. Çocuklar için bu 5 rahatlatıcı oyun, stresin üstesinden gelmeye yardımcı olmanın harika bir yoludur.

Çocukların genellikle ebeveynlerinden öğrendikleri yaşam ritmini gözlemlemek önemlidir. Çocuklar bunun üzerine kafa yoramayacak kadar küçük olduklarından, sadece zıplamaya, oynamaya veya başka aktiviteler yapmaya devam etmek isterler. Ancak, hayatlarında biraz huzur ve sükunete de ihtiyaçları vardır.

Birçok ailenin hızlı yaşam temposu göz önüne alındığında, çocuklar için rahatlatıcı oyunlar günlük yaşamın stresini dengelemek için harika bir yoldur. Ek olarak, yetişkinler de bundan faydalanabilir!

Bu etkinlikleri ailece yapabilirsiniz. Böylece hem aile bağlarını güçlendirebilir, hem de stresten kurtulup iyi hissedebilirsiniz.

çocuklarla aktivite yapmak

Rahatlatıcı oyunların çocuklar için faydaları

Yetişkinlerin rahatlamasına yardımcı olan stratejiler çocuklarda aynı şekilde işe yaramayabilir. Gençler ve yetişkinler, hissettikleri baskıyı azaltmak için yürüyüşe çıkabilir, yoga dersleri alabilir veya arkadaşlarıyla sohbet edebilir.

Öte yandan, çocuklar için duygu yönetimini sağlamanın iyi bir yolu oyunlardır. Rahatlatıcı oyunların bazı avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Zihinsel ve fiziksel stresle etkili bir şekilde mücadele etmek.
  • Konsantrasyonu ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı olmak.
  • Huzura ve sakinliğe kavuşmak
  • Kaygı ve panik ataklarını azaltmak.
  • Sakin hissetmeye yardımcı olduğundan, geceleri daha iyi uyumak.

Çocuklar için rahatlatıcı oyunlar iyileştirici etkiye sahiptir. Ayrıca hem beden hem de zihin için fiziksel bir uyarıcıdır. Bu faaliyetlerin çok çeşitli olması önemlidir. Bu şekilde çocuklar eğlendikleri için bu oyunları oynamaya istekli davranacaktır.

Çocuklar ve tüm aile için rahatlatıcı oyunlar

1. Mandala boyamak

Bu teknik çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin rahatlamasına yardımcı olur. Mandala boyarken, beynin her iki yarım küresi, sağ ve sol lob birlikte çalışır.

Bu aktiviteyi daha eğlenceli hale getirmek için arka planda hafif müzik çalabilirsiniz. Broşürlerde, dergilerde veya çevrimiçi olarak bulabileceğiniz pek çok şablon vardır. Tek yapmanız, her aile üyesi için bir mandala deseni çıktısı almaktır. Daha sonra bunları istediğiniz gibi renklendirebilirsiniz.

2. Yaz geliyor

Bu oyun, çocukların tüm kaslarına odaklanarak rahatlamalarına yardımcı olur. Çocuklara ilk olarak kışın soğukta bir ormanda buz kütleleri olduklarını söylemelisiniz.

Daha sonra çocuklar bir buz kütlesi gibi davranır. Hikaye mevsim geçişlerinde devam eder ve bahar gelmeye başladıkça buzlar da erimeye başlar ve çocuklar tüm vücutlarını rahatlatmaya odaklanabilir.

“Birçok ailenin hızlı yaşam temposu göz önüne alındığında, çocuklar için rahatlatıcı oyunlar günlük yaşamın stresini dengelemek için harika bir yoldur. Ek olarak, yetişkinler de bundan faydalanabilir!”

3. Rahatlatıcı oyunlar: Mum üfleme

Bu oyun derin nefes almayı öğretir. Burundan yavaşça nefes aldıktan sonra, mumu üflemek için nefes ağızdan yavaş yavaş dışarı verilir.

Bu oyun için, duruş çok önemlidir ve mumu tekrar tekrar yakmak gerekir. Her turda, mumun alevinden biraz daha uzaklaşmak için bir adım geri çekilmelisiniz. Bu şekilde daha fazla konsantre olur ve biraz daha güçlü nefes alırsınız.

4. Kağıtları karalamak ve parçalamak

Bu aktivite için sadece kağıda ihtiyacınız var. Bir masanın üzerine boya kalemlerini, renkli kalemleri ve keçeli kalemleri yan yana koyun. Çocuğunuza kağıdın her yerine bir şeyler karalamasını söyleyin.

Daha sonra, kağıdı bir top haline getirip, bir hamur topu gibi yaparak elleriyle ezmelerini söyleyin. Çocuklar ellerini açıp kapatırken negatif enerjilerinden kurtulur ve ince motor becerilerini geliştirir.

rahatlama egzersizleri

5. Kaplumbağa

Bu oyunun amacı, konsantrasyon ve rahatlama yoluyla çocuğun duygularını düzenlemektir. Bunun için çocuğun bir kaplumbağa olduğunu hayal etmesi ve etrafındakileri gözlemlerken kabuğunun içerisinde sakince durması gerekir.

Daha sonra burnundan nefes almalı ve ağzından nefesi vermelidir. Ardından başını kabuğundan dışarı çıkarıp yavaşça yürümelidir. Son olarak, çocuğunuza yere yatmasını ve dinlenmek için gözlerini kapatmasını söyleyin.

Tüm bu aktiviteler çocukların daha rahat hissetmelerine, zihinlerini temizlemelerine ve onları strese sokan olumsuz düşüncelerden veya duygulardan kurtulmalarına yardımcı olacaktır. Bunun sonucunda ise, olumsuz hisler çocukların kendileri ve çevreleri için olumlu duygulara dönüşebilir.

Bu oyunları ailece oynadığınızda, stres karşısında yardımlaşmış ve birbirinize destek olmuş olursunuz. Bu oyunların yardımıyla, problemlerin üstesinden gelebileceğiniz ve rahatlayabileceğiniz sakin bir ortam yaratabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Erkert, A., & Hoppe-Engbring, Y. (2001). Islas de relajación: 77 juegos llenos de fantasía para relajar a los niños y potenciar su creatividad. Oniro.
  • Justo, C. F. (2018). Relajación creativa, creatividad motriz y autoconcepto en una muestra de niños de Educación Infantil. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 6(14), 29-50. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1260
  • Nadeau, M. (2001). 24 juegos de relajación: para niños de 5 a 12 años. Sirio.
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.
  • Zárate, L. O., Montero Mora, J., & Gutiérrez Lara, M. (2014). Relación entre el estrés parental y el del niño preescolar. Psicología y Salud.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.